Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tataristan’ın başkenti Kazan, tarihi yapılara, renkli bir kültüre ve leziz bir mutfağa ev sahipliği yapıyor

        Şehir merkezinde kaldığım otelin odası Kazan Stadyumu, Kazanska ve Volga nehirlerini görüyor. Ama asıl göz kamaştırıcı olan ünlü Kazan Kremlin Sarayı. Bana şehri gezdirecek arkadaşımla buluşmak için sabırsızlanıyorum. Bu arada Kazan'a gelmeden önce aldığım notları gözden geçiriyorum; Kaban Gölü'ne, Nikolay Bauman Caddesi'ne, Kukla Tiyatrosu'na, Profesör Lukovski Caddesi'ne, Tukay Meydanı'na ve tabii Kolhoz Açık Pazarı'na gideceğim. Pashmir de yemek yiyeceğim...

        Kazan Kremlin, saraydan çok bir kompleks. Bu yorumla yapıyı küçümsediğimi sanmayın, bir saraydan çok daha fazlasını vaat ediyor. UNESCO'nun 2001'de tarihi miras kabul ettiği Kremlin'in girişindeki kulenin altından geçip ilerleyince, bir anda şehrinden uzaklaşıyorsunuz. Parke taşlı yolda faytonlar var, sokak lambaları ve şık binaların izinde önce bir manastıra ardından ünlü Kul Şerif Camii'ne varıyorsunuz. Cami, Kazan'ın en görkemli yapılarından. Dikkat çekici bir mimariye ve renk uyumuna sahip. 2006'da caminin açılışını yapan Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Shaeymiev, "Burası Kazan ve Tataristan için yeni bir sembol. Geçmiş ve geleceğimiz arasında bir köprü" demiş. Kazan Kremlin'deki bir başka güzel yapı ise 53 metre yüksekliğinde kırmızı tuğladan inşa edilen Süyüm Bike Kulesi. 16. yüzyılda Kazan'ı bir dönem yöneten ve hâlâ saygıyla anılan Süyüm Büke'nin isminin verildiği yapı 1552'de inşa edilmiş. Süyüm Büke Minaresi şehrin ayakta kalan en eski yapısı olarak biliniyor. Yine 1554-1562 arası inşa edilen, Kremlin Sarayı içinde yer alan başka bir görkemli yapı, Müjde Katedrali. Kilise, dönemin diğer yapıları gibi tuğla ve kumtaşından yapılmış ancak günümüzde boyanmış.

        KOLHOZ PAZARI

        Kolhoz Pazarı, uçakta sohbet ettiğim Kazanlı bir hanımın "Mutlaka görmelisin" dediği yerlerden. Onun tavsiyesine kulak vererek Kremlin Sarayı'ndan yaklaşık yarım saatlik yürüyerek pazara varıyorum. Pazarda meyve, sebze ve kılık kıyafet satılıyor.

        KABAN GÖLÜ

        Şehrin en dingin ve güzel manzaralarından biri, Kaban Gölü kıyısındaki park. Gölün hemen yakınındaki eski mahalle ve evler dikkat çekici. Kafkaslarda bağımsızlık mücadelelerinin simgesi olan Şeyh Şamil'in kısa bir süre kaldığı ve kızına hediye ettiği ev de burada.

        ŞEHRİN KALBİNE DOĞRU...

        Tuskay Meydanı ve Nikolay Bauman Caddesi şehrin kalbinin attığı yerlerden. Araç trafiğine kapalı olan Bauman Caddesi Moskova'daki Arbat'ı andırıyor. Sokak müzisyenleri, seyyar satıcılar caddenin olağan görüntüsü. Şehre gelip bu caddede baştan aşağı yürümeden olmaz...

        2013 Dünya Üniversite Oyunları için şehir yenilemiş. Kazan önemli bir üniversite şehri. 1804'te kurulan Kazan Devlet Üniversitesi geçmişte Tolstoy gibi yazarları ağırlamış. Bugün şehirde 20'ye yakın üniversite, onlarca meslek okulu, tiyatro, müze ve yüzlerce kültür mekânı bulunuyor.

        Ekiyet Kukla Tiyatrosu'nun yer aldığı Profesör Lukovski Caddesi, her yaştan insanın gezip eğlenebileceği bir yer. Cadde, açıkhava müzesi gibi. Bu arada Kazan'da çeşitli zamanlarda bulunan Lenin, Gorki, Tolstoy gibi isimlerin müzeleri de var.

        Nasıl gidilir?

        THY'nin İstanbul'dan Kazan'a haftada 4 uçuşu var: İstanbul'dan pazartesi, salı, cuma ve cumartesi; Kazan'dan ise salı, çarşamba, cumartesi ve pazar.

        Yeme-içme

        Et ve Hamur üzerine kurulu Tatar mutfağının en bilinenleri, bezelye büyüklüğünde bir hamur tatlısı ile "çakçak ve üçboçmak" denen üç köşeli, içinde et ve patates bulunan börek. Dom Tatarskoy Kulinarii, Dom Çaya adlı restoranlar şehir merkezinde. Özbek restoranlarına gelince en ünlüsü tartışmasız Pashmir. Bunun dışında Rubai, Drevnyaya Buhara'da başarılı. Gece kulüpleri ve barlar ise Ermitaj, Luxor, Escobar, Kara-bass.

        Diğer Yazılar