Mardin Valisi Mustafa Yaman: "Evet, o hediyeler verildi ama heyetleriyle beraber…"
Kayyum olarak tekrar Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini de üstlenen Vali Mustafa Yaman, önceki dönem kayyımlığı sırasında dağıttığı hediyeler nedeniyle eleştiriliyor.
Vali Yaman’ı arayıp, toplamı 600 bin lirayı bulduğu belirtilen hediyeleri iddia edildiği gibi bakanlara dağıtıp dağıtmadığını sordum.
Hediyelerin tek başına bakanlara verilmediğini belirtti, Temsil Ağırlama ve Tören Gideri Mevzuatı’nın kendilerine verdiği yetki kapsamında hareket ettiğini belirtti.
Konuşmamız sonrasında dağıtılan hediyelere ilişkin belgeleri de yolladı ve burada 135 kişiyle birden dağıtımın yapıldığının görüldüğünü, toplamda 24 bin 862 lira tutan faturanın da bu kapsamda ele alınması gerektiğini söyledi.
Bu aşamada “Mardin gibi bir kent için 600 bin lira hediye olur mu?” diye sordum.
“Daha fazla da olabilir” dedi ve başka belediyelerin tören temsil giderlerine bakılmasını önerdi, Türkiye genelindeki ortalama %4 iken kendilerinin dörtte birden daha az %0.8’de kaldıklarını söyledi.
Hediyenin verilmesini de “Çünkü adamın bir hizmeti oluyor, sonrasında bir ihtiyacın oluyor; falan bir yere bir köprü lazım diyorsunuz daire başkanına, bu şehre hizmet ediyor adam” diye gerekçelendirdi.
Ahmet Türk’ün yakın geçmişte HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli adına 790 kişilik yemek verdiğini belirtti.
HER VALİLİĞİ NEDEN TARTIŞILDI?
Bu aşamada Vali Yaman’a, daha önce Vali olarak görev yaptığı Tunceli’de beyaz eşya dağıtımı, Kırklareli’de makam otomobili, Balıkesir’de AK Partili Belediye Başkanı ile tartışmalarını anımsattım.
“Bu kadar tartışılır olmanızdaki neden ne?” diye sordum, güldü ve şu yanıtı verdi:
“Ben çok açık ve net bir adamım. Sabırlı bir adamım belki de ondan kaynaklı olabilir. Doğru bildiğim hiçbir şeyden geri durmam. Belki de o özelliğimden kaynaklıdır bütün bunlar...”
Ardından hediye konusuna girdik…
Hiçbir devlet büyüğünün veya üst düzey misafirin şahsına doğrudan alınmış bu denli yüksek bir hediyenin olmadığını belirtti.
Meblağın tek başına bir kişiyle ait olmadığını, Bakan beraberindeki heyetlerin tümünü kapsadığını belirtti, yazıda da göreceğiniz belgeleri ve faturaları yolladı.
Vali Mustafa Yaman ile sohbetimiz aynen şöyle gerçekleşti:
- Sayın Vali tartışılan ve belgeleri yayınlanan hediyeleri verdiniz mi?
- Hiçbir devlet büyüğü böyle bir hediyeyi kabul eder mi? Kaldı ki bu seviyedeki devlet büyüğü size böyle bu meblağda bir hediyem var desem kabul eder mi? Bunu ne kabul ederler ne de ihtiyaçları var.
- Belgelerdeki olan nedir?
- Dosyanın tamamını almıyorlar. Beş aydır Ahmet Türk Belediye Başkanı değil mi? Dosya sende o gün niye söylemedin? O gün niye bunu söylemiyorsun de kaldırıp bugün söylüyorsun.
EN DÜŞÜK HARCAMA BENDE
Oradaki dosyanın mevzuatında şöyle bir şey var Tören ve Temsil Bedeli diye, ağırlama bedeli vardır. Türkiye’deki en düşük olan da benimki. Müfettişler de buna baktılar. Türkiye ortalamasının çok çok altında.
- Buradaki rakamlar doğru mu?
- Buradaki rakamlar doğru ama şöyle doğru, devlet büyüğüne hediyeden dolayı değil. Orada bir ibare var o çok önemli. ‘Devlet Büyüğü A ve beraberindeki heyete’ deniliyor. Oradaki dosya okunurken bu gösterilmiyor. Veya Sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve beraberindeki heyetler denir. Hangi Bakan geldiyse, mesela Kültür Bakanı ve beraberindeki heyetler denir. Beraberindeki heyet de şu, dosyaya bakınca da anlaşılıyor.
TELKARİ, BROŞ, GÜMÜŞ TESPİH
Bu kent telkâri yapıyor, telkârisi ile meşhur; kolye, broş yapılıyor, ufak 50-60 liralık gümüş tespih var o yapılıyor, rozet yapılıyor. Biz diyoruz ki yanında gelen Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı gibi kişilere, bakan değil, onlara birer rozet, eşi varsa birer broş, veya heyette bir bayan varsa ona broş hediye. Korumalar da eklenince en nihayetinde büyük heyetlerde bu yüzleri buluyor. Bunların hepsi toplamda bir meblağ tutuyor. Yoksa aynı yanda yapılmış bir meblağ değil. Zaman zaman toplanıp yazılıyor, ondan dolayı büyük görünebiliyor. İçişleri Bakanımız buraya 8-10 kez geldi. Şimdi muhasebe itibarıyla da zaman zaman toplanıp yazılıyor, bundan dolayı da toplu gibi görünüyor.
VERSEM SUÇ MU, ETİK DEĞİL
Yoksa ne sayın bakanlara ne de devlet büyüklerine hiçbir kişisel hediye yapılmamıştır. Yapsak da suç mu? Bunun bir mevzuatı, Sayıştay’dan onaylanmış İçişleri Bakanlığının bir yönergesi var. O yönergeye göre yapılıyor. Bir bütçesi var. Buna göre yüksek meblağda da hediye verilebilir, hiçbir sakıncası yok. Ancak böyle bir şey yapmamız söz konusu değil. Böyle bir şey yapmadık. Hiçbir bakanımıza, yüksek seviyedeki misafirimize hiçbir zaman yüksek meblağda hediye vermedik. Bunların hepsi bu şehre yardımı, hizmeti dokunan, buraya yatırım yapan heyetlere yapılıyor. Çok ayıp bir şey bu söylenenler.
Hukuki olarak mahsuru yok ama etik değil, ayrıca devlet büyüklerinin böyle bir şeye ihtiyacı da yok kabul da etmez. Ben 34 yıldır idareciyim. Hiçbir hükümet büyüğü böyle bir şeyi kabul dahi etmez. Böyle bir şey olur mu? Dükkana dahi gitsen olmaz.
- Fıratsilver’in sahibinin babası sizde Daire Başkanı mı?
- Babası da geçen aylarda Daire Başkanıydı emekli oldu gitti.
TEMELLİ’YE 790 KİŞİLİK YEMEK
Şimdi ne oldu bir gazeteci o listede Sezai Temelli’ye verilen yemeği görmüş. 790 kişilik, hiç olmayacak dar bir yerde yemek verilmiş geçen aylarda. Siz olunca hak buluyorsunuz, biz olunca hem de hizmeti dokunana yemek vermişiz. Onların da hiç hizmeti yok.
SONRASINDA ARANINCA DA YARDIMI OLUYOR
- Mesela 15. 1. 2018 tarihinde Sayın Veysel Eroğlu’na Fıratsilver’den telkâri gümüş takım olarak 76 bin 880 lira gözüküyor. Bunu nasıl ayrıştırabiliriz?
- Dilerseniz dökümünü yollarım. (Çok geçmeden yolladı) Heyet kalabalık bir heyet. Diyelim ki Devlet Su İşleri Genel Müdürü, yardımcısı, daire başkanları, şube müdürü falan filan böyle bir şey olunca, Bakan’ın kendisine değil, aşağıdaki heyetlere veriliyor. Çünkü adamın bir hizmeti oluyor, sonrasında bir ihtiyacın oluyor; falan bir yere bir köprü lazım diyorsunuz daire başkanına, hemen oluyor; bu şehre hizmet ediyor adam.
- Verilenler Bakan ve beraberindekiler ama neden sadece bakanın adı yazılıyor…
- Faturaların hiçbirinde bakan ismi yok. Dikkatli bakarsanız yolladığım belgelere (Kısa sürede yolladı) onlar Bakan ile geldiği için öyle yazılıyor. Yoksa Bakan’ın şahsına değil. Yolladığımda bakarsınız. Alınan onay heyetin başkanı Bakan olduğu için, beraberindeki heyet veya heyetler deniliyor. Ondan dolayı onun ismi ona alınmış gibi anlaşılıyor. Ama öyle değil. Teklif mektupları var. Peşinde hangi mağaza bunu daha ucuza veriyor. Ona göre bir şey yapılıyor. Orada miktarları var.
TEKLİF MEKTUBUYLA ALINDI
- Yani bunun Fıratsilver’den alınmış olması teklif mektubunun daha uygun olmasından mı kaynaklı?
- Tabii yani… Bu bile alınmayabilirdi, çünkü pazarlık usulü. Bunun mevzuatta zorunluluğu yok. Mevzuatta şu şekilde alınmalı demiyor. Zorunlu koşmuyor. Buna rağmen arkadaşlar teklif mektubu alıyor.
DİĞERLERİNE GÖRE 600 BİN LİRA HEDİYE EN AZI
- Size yöneltilen eleştiri, ‘600 bin lira hediye olur mu, Mardin gibi bir kent için bu çok büyük bir rakam’ şeklinde.
- Daha fazla da olabilir. Bir başka belediyeye açın sorun, ‘Sizin bütçedeki Tören Temsil Gideriniz kaç liradır?’ diye. Bunun Türkiye ortalaması %4’lerde falan. Ancak bizde %0.8… Yani %1 bile değil. Bir de 3.5 milyon turist ağırlamışım 2018’de. Bu seneki hedefim 5.5 milyon. Ben gelen turist acentalarına falan, bir sürü insana hediye veriyoruz, yeter ki hizmeti dokunsun diyoruz. Biz diğer illerin ortalamasına göre dörtte bir daha düşük yapmışız. Kesinlikle bir algı yaratıp devlet büyüklerine karşı bir şey yapmak...
O RAKAMLARI 100-130’A BÖLÜN
- Yani 100 kişi bölünce 74 bin lirayı 740 lira olur.
- Evet... Sistem bir mevzuat içinde sanki devlet büyüklerinin ihtiyacı varmış gibi yüksek meblağda yapıldı gibi bir algı yaratılıyor. Son derece ayıp... Buraya devlet büyükleri gelince esnafı ‘Merhaba, hayırlı olsun’ diye geziyor. Yani oraya her girdiğiniz yerden bir şey aldı demek ayıp bir şey. Ben akşama kadar geziyorum. Akşama kadar oturup çaylarını içiyorum. Ben bir şey mi alıyorum yani, günah. Dosyalarda görüldüğü gibi 135 kişi gelmiş heyet olarak, her birine bir tane verilmiş; tanesi 80 liradan alınmış. Ben devlet adamıyım, yıllardır bu işi yapıyorum öyle tek kalemde olur mu? Beklediklerini alamadılar.
TÜRK SOY İSİMLİLERİN İŞİNE SON
Halk memnun, hatta HDP’liler bile memnun. Ahmet Türk 70 küsür yaşında 50 küsür yıl da siyaset yaptığını söylüyor. Tek bir dikili ağacı varsa Mardin’e ben de bütün diplomalarımı yırtarım. Ancak konuşuyor; 4.5 aydır konuşuyorsun ve diyorsun ki Belediye borçlanmış. Ben geldim bakın bir haftadır sıcak asfalt yapıyorum. Yönetemiyorsun, öyle bir niyetin de yok. Daha ilk işe başlıyorsun, 8 tane Türk soy isimli kişiyi işe sokuyorsun. Bunların hepsini de işten çıkardım.
MİLLETİN VERGİSİNİ TERÖRE VERMEM
Bundan sonra bu milletin vergisi ile oluşan bu bütçede ne teröre ne bir şeye hiç fırsat vermeyeceğim. Halkta karşılığı bulunamadı, eylem yapın diyorlar yapılamıyor. Şimdi ne yapalım terörle mücadele edeni burada yıpratalım deniliyor.
- İktidar kapışması…3 dakika önce
- Gülmek ve ağlamak…2 gün önce
- Kitlelerin hayal gücü…5 gün önce
- Olayın Olacağı Oda...1 hafta önce
- Mustafa Kemal'i anmak…1 hafta önce
- Kemerlerinizi bağlayın…1 hafta önce
- Utangaç muhafazakarlar yine sol gösterdi sağ yaptı1 hafta önce
- Bu iş mahkemede mi biter?2 hafta önce
- Hangisine oy verirdiniz?2 hafta önce
- Seçme kıstası…2 hafta önce