Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Rio’da yüzmede tarihteki ilk madalyamızı beklediğimiz Viktoria Zeynep Güneş, en iddialı olduğu 200 metre kurbağalamada finali 0.6 saniyeyle kaçırdı. Belki olimpiyatta ilk kez yarı final yüzen bir yüzücümüz olduğu için ‘züğürt tesellisi’ bulabiliriz ama işin aslı gerçekten üzücü...

        Ukrayna’daki savaş ortamından kaçarak ailesiyle birlikte 2.5 yıl önce Türkiye’ye gelen Viktoria, ilk dönemlerde Efimova’nın da eski antrenörü olan Irina Vyatchanin ile müthiş bir çıkış gerçekleştirdi. Derecelerini hızla geliştirdi ve Gençler Dünya Şampiyonası’nda 4 altın madalya kazandı, iki dünya rekoru kırdı. Avrupa Şampiyonası’nda kürsüye çıktı. Ancak hocasıyla özellikle ailesi arasındaki kavgalar ve anlaşmazlıklar, Zeynep’e olumsuz yansıdı. Yüzme Federasyonu’nun bütün iyi niyetine ve çabasına rağmen, Olimpiyat yılı başında Rus Vyatchanin ile yollarını ayıran Viktoria, onu keşfeden Ukraynalı antrenörü Sergei Bondar’a döndü. Yeni hoca her ne kadar Viktoria’yı iyi tanısa da Rio’ya sadece 7-8 ay kala uygulanan stil değişikliği, belli ki olimpiyata kadar tam oturmadı. Hal böyle olunca bir çuval incir berbat oldu. Dere geçerken at değiştirmenin faturası şimdi belki de federasyona çıkacak. Umarım böyle olmaz, zira bu süreçte yaşananlara yakından şahit olan bir gazeteci olarak Viktoria, ailesi ve hocaları arasında adeta ip üzerinde yürümeye çalışan başkan Ahmet Bozdoğan’ın nasıl zor günler geçirdiğini biliyorum.

        Rio bugün geride kaldı. Artık vakit kaybetmeden 2020 Tokyo için çalışmaya başlamak gerek. Viktoria henüz 18 yaşında ve önünde en az üç olimpiyat var. Fakat bundan böyle federasyonun arabuluculuktan çok doğru bildiği yolda masaya yumruğunu vurması gerekecek. Bu büyük yeteneği aile, antrenör, federasyon sarmalından kurtarmak yine onların görevi... Bazen sporcuya en büyük zararı, -bilmeden de olsa- en yakınındaki insanlar verebiliyor. Yüzmeye sadece Viktoria penceresinden bakmamak gerek. Turkcell’in desteğiyle başlatılan proje, Nida Üstündağ gibi isimlerle meyvelerini vermeye başladı. TOHM’dan yetişen Nida, Rio’da Türkiye rekoru kırdı ve henüz ilk olimpiyatında yarı finalin kapısından döndü. Phelps’in antrenörü Bob Bowman, ABD’de genç yeteneklerimizi gelecek için yetiştiriyor. Üç yılda olimpiyat madalyası kazanacak yüzücü yetişmez. Turkcell gibi önemli bir sponsor desteği alınarak çıkılan bu yol, doğru yol... Biraz sabredelim.

        Gelelim atletizme... Olimpiyat aslında bugün başlıyor! Zira atletizm başlamadan olimpiyat başlamış sayılmaz. 31 sporcuyla en kalabalık kafilemizi oluşturan atletizmde, Avrupa Şampiyonası’nda gelen rekor sayıda madalyanın ardından Rio’da da madalya umudu taşıdığımız sporcularımız var elbette. Bu oyunlar muhtemelen, pistte en fazla final göreceğimiz olimpiyat olacak. Masa tenisindeki Çinliler’i; Fransa, İtalya, ABD gibi dev spor ülkelerinde orijini başka coğrafyalar olan sporcuları gördükten sonra umarım Rio’da sporcularımızın muhtemel başarıları yine ‘devşirme’ tartışmalarına kurban edilmez.

        Diğer Yazılar