Kapatılan üniversitelerin tümü 'devlet' olsun
FETÖ örgütü ile ilişkileri nedeniyle OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile 15 vakıf üniversitesi kapatıldı ve 65 bin 216 öğrencinin önce kendi illerinde belirlenen devlet ve vakıf üniversitelerine yerleştirilecekleri açıklandı. Ancak bu karar tartışmalara yol açtı.
Öğrencilerin yerleştirilecekleri açıklanan üniversitelerin öğrenci ve akademisyenleri bu öğrencileri istemedi. Kapatılan üniversitelerin öğrencileri de yerleştirilecekleri açıklanan üniversitelerden memnun olmadı.
Bu tartışmalar üzerine YÖK bu öğrencilerin sınava girdikleri yılın puanları dikkate alınarak, üniversitelere yerleştirileceğine ilişkin aldığı kararı geçen hafta açıkladı. Karara göre öğrenciler 24 tercih yapacak ve yerleştirme işlemi ise o yıl o programlara giren en düşük puanlı öğrenci dikkate alınarak yani taban puan gözetilerek yapılacak. Bu öğrenciler için tercih takvimi yarın başlıyor.
Tam bu yeni düzenlemeyle ilgili ayrıntılar konuşulurken torba yasanın görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda bir yasa teklifi verildi ve kabul edildi. Buna göre İzmir’de kapatılan iki vakıf üniversitesi Gediz ile İzmir üniversitelerinin yerine iki devlet üniversitesinin kurulması kararı çıktı. Gediz’in adı İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir Üniversitesi’nin adı ise İzmir Demokrasi Üniversitesi oldu. Kararın ardından AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican yaptığı açıklamada devlet üniversitesi haline gelen bu iki üniversitenin öğrencilerinin bu okullarda eğitimlerine devam edeceklerini açıkladı.
Ancak bu iki üniversitede okuyan 15 bin öğrencinin ise yarın başlayacak tercihlere katılıp katılmayacağı bu durumda belirsiz oldu. Bu iki üniversitenin öğrencileri, “Üniversiteler devlet olduğuna göre bizim tercihlere katılmamız gerekiyor mu?” diyor. YÖK’ün belirsizliği gidermek için öğrencilerle ilgili açıklama yapması bekleniyor.
Bir süredir hem öğrenci hem akademisyenler sosyal medyada “Kapatılan tüm üniversiteler devlet üniversitesi olsun, öğrenciler de devlete dönüşen bu kurumlarda okusun” talebinde bulunuyor. YÖK’ün akademisyen milletvekilleriyle yaptığı toplantıya katılan CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer ile CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir bu talebi dile getirdi. Onlar da “Kapatılan üniversiteler devlet üniversiteleri haline getirilsin. Öğrenciler mevcut koşullarda kendi üniversitelerinde okumaya devam etsin” demişti.
Bu talepler gerçekleşir mi önümüzdeki günlerde göreceğiz.
ÖDENEN ÜCRET İÇİN BELGE ŞART
Bu köşede kapatılan yükseköğretim kurumlarının öğrenci ve ailelerinden gelen soruyu gündeme getirmiş, yapılan erken ödemelerin geçerli olup olmayacağını sormuştuk. Çünkü öğrenciler devlet ya da vakıf hangi üniversiteye yerleşirse öğrenim ücretlerini ödemeye devam edecek. YÖK yetkilileri ailelerin bu sorusuna şu yanıtı verdi: “Öğrenci önümüzdeki öğretim yılının ücretini ödediğini gösterir belgeyi yerleşeceği üniversiteye beyan edebiliyorsa bir sorun yaşamayacak. Burs gibi geçmişteki hakları da yazılı beyan olduğu sürece geçerli olacak.”
Bu durumda da hem ödenen paranın hem bursun kaybolmamasının tek yolu “yazılı belgeye” sahip olmak.