Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İLK kez Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) ile gündeme gelen 0.5 ham puan kuralı, artık diğer sınavlarda da uygulanmaya başlıyor.

        Hatırlayalım, bu kural neydi:

        Tüm adayların girmek zorunda oldukları YKS’nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkçe ve Matematik testlerinden 0.5 ham puan alamayan yani her iki testten de yarımşar net çıkaramayanların puanları hesaplanmayacak.

        Üstelik 0.5 kuralı sadece TYT için geçerli değil, AYT için de geçerli. Puanlarının hesaplanması için adayların iki test çözmesi gerekiyor. Bu testlerden yarımşar net çıkaramazlarsa bu kez de AYT puanları hesaplanmayacak.

        İlk olarak bu kural testleri, soru sayıları ve süresi ile YKS’nin kopyası olan Milli Savunma Üniversitesi sınavında uygulandı. Sonuç; yarımşar net çıkaramadıkları için 50 bin 375 adayın puanları hesaplanmadı. Fen’de 36 binden, Matematik’te 28 binden, Sosyal’de 17 binden, Türkçe’de 6 binden fazla aday eksi puan aldı.

        Bu sonuçlar YKS’ye uyarlandığında ise TYT’de puanı hesaplanmayanların sayısı 400 bine yaklaşacak, 150 puan barajını aşamayanların sayısı da 120 bini bulacak.

        Adayların “YÖK acaba kuralı kaldırır mı?” sorusuna neden olan bu uygulama bırakın kaldırılmayı giderek “yayılıyor.” Çünkü önlisans mezunlarının lisans programlarına geçmek için girdikleri Dikey Geçiş Sınavı’na da (DGS) 0.5 ham puan kuralı geldi.

        Yaklaşık 300 bin adayın katıldığı bu sınavın başvuru kılavuzu yayımlandı. Bu kılavuz 2018 DGS’ye girecek adayları hangi değişikliklerin beklediğini gösteriyor. Bunlardan biri sınavın 81 il merkezinde yapılacak olması. Diğeri DE 120 soruluk sınav süresinin 10 dakika artırılarak, 150 dakikaya yani 2.5 saate çıkarılması.

        Ama asıl değişiklik “0.5 ham puan kuralı”nın bu yıl ilk kez DGS için de konulması oldu. Sayısal ve sözel iki bölümden oluşan DGS’de adayların puanlarının hesaplanabilmesi için bu iki testten de 0.5 ham puan almaları yani iki testten de yarımşar net çıkarmaları gerek. Aksi halde puanları hesaplanmayacak.

        DGS’de sürenin artırılması ve 0.5 ham puan kuralının getirilmesi ÖSYM’nin önerisiydi, YÖK de yaşama geçirdi.

        Peki neden bu kural geldi? Bu kurala ÖSYM’nin DGS raporu yol açtı. Çünkü yaklaşık 60 bin sıfırcının çıktığı bu sınavda 40 bine yakın aday ise eksi puan almıştı. Bunun üzerine “Testlerden yarım net çıkaramayan lisans programlarına devam etmesin” denildi.

        Bakalım on binlerce sıfırcı çıkan sınavda bu kuraldan sonra kaç sıfırcı çıkacak?

        LGS SONUÇLARI DA ERTELETECEK Mİ?

        ERKEN seçim kararı iki sınavın ertelenmesine neden oldu. Bunlardan biri 24 Haziran’da yapılmasına karar verilen milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimiyle çakışan YKS oldu. Sınav 1 hafta ertelendi.

        Seçimin ertelettiği ikinci sınav DGS oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 8 Temmuz’da ikinci tura kalması durumunda seçimle çakışacağı için aynı gün yapılacak DGS 21 Temmuz’a ötelendi.

        Peki seçim kararı LGS sonuçlarını erteletecek mi?

        MEB, 2 Haziran’da yapılacak sınavın sonuçlarının 22 Haziran’da açıklanacağı duyurmuştu. Ancak şimdi bakanlık koridorlarında sınav sonuçlarının açıklanmasının seçimden sonraya bırakılması ve 25 Haziran’da açıklanması tartışılıyor.

        Eğer sonuç açıklama tarihi değişirse, seçim kararı 2 sınavın yapılmasını, birinin de sonuçlarının ertelenmesine yol açmış olacak.

        Diğer Yazılar