Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz hafta C.A.M Galeri ve art ON'da açılan iki farklı sergiyi izleme imkanı buluyorum. C.A.M'da Burcu Yağcıoğlu'nun "Fuzuli Canavarlar" başlıklı solosuna, art ON'da ise Zimoun, Moutashar, Perez-Flores, Gordillo ve Torres'in çalışmalarını yanyana getiren grup sergisine yer veriliyor.

        YAĞCIOĞLU'NUN CANAVARLARI

        C.A.M'ın vitrininde sunulan koyun kafalarıyla oluşturulmuş iş, sergi başlığı beraberinde izleyiciyi muhtemel beklentilere doğru yönlendiriyor. "Kekemelik, Papağanlar, Aynalar, Yankılar, Dolap Beygirleri" adlı ilk karşılaştığımız bu yapıt, ismini Borges'in "Tanrıbilimciler" hikayesindeki bir bölümden alıyor. Bu kelime dizisi, pagan söylencelerinin biçim değiştirerek dekoratif süs ögelerine dönüşmelerine referans verirken, farklı anlamları bünyesinde barındıran koyun imgesi üzerinden aktarılıyor. Günümüzde hem masumiyeti ve fedakarlığı sembolize eden dini bir figür hem de kendi kararlarını kendisi veremeyen insanın temsili olarak karşımıza çıkan bu imge, burada yer alış şekliyle özgün bir görselliği de bünyesinde barındırıyor.

        Yağcıoğlu hikaye anlatımcılığı, fantastik kurgu ve gerçeklik ilişkisini görünür hale getirmeyi amaçladığı ikinci kişisel sergisinde video, yerleştirme ve resim gibi çeşitli disiplinlere baş vuruyor. Serginin çıkış noktası ise Borges'in "Düşsel Varlıklar Kitabı"nın girişinde ejderhanın gerekli bir canavar olarak tanımlanması oluyor. Yağcıoğlu'nun sanat pratiğinde şekillenen bu canavarlara "fuzuli" sıfatı eklemlenerek türlü anlatımlara zemin hazırlanıyor. Video çalışmaları ise serginin odak noktası olarak öne çıkıyorlar.

        BEŞ SANATÇI

        Değişik coğrafyalardan beş sanatçının art ON Galeri'de bir araya getirildiği sergiyi mutlaka izlemenizi öneririm. Galerie Denise Rene işbirliği ile düzenlenen bu grup sergisinde kinetik heykeller, neon kullanımına yer verilen üretimler, yerleştirmeler ve yeni medya sanatından örnekler var. Gun Gordillo, Santiago Torres, Mehdi Moutashar, Dario Perez-Flores ve Zimoun farklı kuşaklara ait olmalarına rağmen, eserlerine kimi zaman teknolojiyi kimi zamansa malzemeyi cesurca dahil etmeyi başarmış isimler.

        Venezüellalı sanatçı Santiago Torres, gerçekleştirdiği interaktif çalışma ile izleyiciyi ekrana dokundurtarak kendi optik şekillerini yaratabildikleri sanal bir ortama davet ediyor. Diğer etkileyici bir yapıt ise Zimoun'a ait. Basit ve işlevsel malzemelerin kullanımına yönelerek inşa ettiği ses platformlarıyla tanınan sanatçının sergideki çalışması, tellerin duvara titreşimle sürtünerek izler çıkarışıyla tamamlanırken, kaos kavramının altı da sadelikle çiziliyor.

        Diğer Yazılar