Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sabah erken saatte telefonum çaldı. Arayan çok yakın bir dostumdu. Tuvaleti kullandıktan sonra, dışkısının simsiyah olduğunu fark etmiş, merak içinde neden olabileceği konusunda fikrimi soruyordu. Anlattığına göre, gece boyunca mide ağrısından kıvranmış, aldığı mide ilaçları fayda etmemiş ve gözüne uyku girmemiş. Lavaboda çıkarttığı mide içeriğinin, kahve telvesi görünümde olduğunu söylüyordu. Anlattığı tablo, tipik bir mide kanaması hikayesiydi. Mide neden kanar, kanarsa ne yapılmalı gibi soruların yanıtlarını paylaşmadan önce, midenin anatomik özellikleri birlikte değerlendirelim.

        Mide Anatomisi

        Sindirim sisteminin en geniş kısmı olan mide, yemek borusunun alt ucunda yer alan ve on iki parmak bağırsağı ile devam eden, j şeklinde, 1.5lt kapasiteye sahip bir organdır. İç yüzeyini örten tabakanın duvarlarında bulunan salgı bezleri, sindirim için gerekli olan ait salgının yapımından sorumludur. Aynı bölgede yerleşmiş olan epitel hücreleri, tüm yüzeyi örten mukus salgısını üretiyor. Mukus sayesinde, mide içerisinde yer alan asit ile hücreler arasında koruyucu bir tabaka oluşuyor ve mide yüzeyinin zarar görmesi engelleniyor. Korumanın yetersiz kaldığı veya bozulduğu durumlarda ise gastrit adı verilen yüzey hasarından, ülser adı verilen yaralara kadar ciddi sorunlar yaşanabiliyor.

        Mide Kanaması Belirtileri Nedir?

        Mide kanaması belirtileri, kanamanın şiddetine ve hangi bölgede meydana geldiğine göre değişir. Hafif kanamalar, genellikle kişi tarafından anlaşılmaz ancak sürekli kan kaybına bağlı olarak ilerleyen dönemde kansızlık yani anemi ile kendini gösterir. Kan dışkıyla birlikte dışarı atılmasına rağmen, genellikle dışkının rengi değişmez. Mikroskopik inceleme ile saptanabilir.

        Ciddi kanamalar, hayatı tehdit eden, ani ve şiddetli kanama veya sürekli kan kaybı ve buna bağlı çeşitli sorunların yaşandığı kronik kanama şeklinde görülebiliyor. Koyu renkli ve katrana benzeyen, yumuşak kıvamdaki dışkı, mide kanamasının en sık görülen belirtisi olarak dikkat çekiyor. Kanama şiddetliyse, taze veya kahve telvesi şeklinde kan kusma, halsizlik, baş dönmesi, terleme ve bayılma gibi belirtiler de görülebiliyor.

        Mide Kanamasına Yol Açan Nedir?

        Mide kanamaların nedeni, çoğunlukla mide yüzeyinde veya mide ile yemek borusunun birleştiği noktada oluşan tahrişler veya yaralardır. Bazı karaciğer hastalıkları sonucunda gelişen yemek borusu alt ucu varisleri ve sindirim sistemi tümörleri de kanama şeklinde belirti verebiliyor. Aşırı kusma veya öğürme, mide ile yemek borusunun birleşme yerinde hasara, dolayısıyla kanamalara neden olabiliyor.

        Kan sulandırıcı ilaçlar, uzun süreli kullanılan aspirin veya iltahap önleyen ilaçların kullanımı mide yüzeyine zarar vererek kanamaya yol açabiliyor. Bu ilaçları doktorunuza danışmadan sakın kullanmayın. Aşırı alkol tüketimi, bazı kanama rahatsızlıkları, steroidler, sigara kullanımı, geçmişte yaşanan kanamalar, ülser ve bakteri enfeksiyonları da mide kanaması riskini yükselten faktörler arasında bulunuyor. Aklınızda bulunsun.

        Ne Yapılmalı?

        Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden, ağızdan gıda alımını kesip, en yakın sağlık merkezine başvurmak gerekiyor. Sindirim sistemi hastalıkları konusunda uzman bir hekim yapacağı endoskopik inceleme ile kanamanın nedenini saptayıp, gerekli önlemleri alıp, tedavinize başlayacaktır.

        Mide kanaması çok ciddi bir rahatsızlık. Midenin delinmesine bağlı gelişen ve peritonit adı verilen yaygın karın içi iltahabı; veya aşırı kan kaybı sonucunda ortaya çıkan tablo, her an ölümle sonuçlanabilir. Durumun önemsenerek, en kısa sürede müdahale edilmesi gerekir. Vakit kaybetmeyin.

        Özetlersek

        Hafif ya da ağır olsun, mide kanaması çok ciddi bir hastalıktır. Kişinin bunun farkında olup, şikayetlerini önemsemesi, belirtiler geçti diye kendini ihmal etmemesi, gerekli önlemleri alıp, verilen tedavi ve tavsiyeleri uygulayarak mide sağlığını koruması, sonu ölümle bitebilecek bu sürece karşı alınabilecek en etkin yöntemdir. Unutmadan; stresin mide şikayetlerini ve kanamalarını tetikleyici etkisi, bilimsel olarak kanıtlanmış. Olabildiğince uzak durmanızda yarar var. Sağlıklı günler dileği ile.

        Diğer Yazılar