Zorunlu askerlik artık kaldırılmalı
TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nde radikal ve hızlı bir reforma ihtiyaç olduğu, ordunun bugünkü durumuyla global güç olma iddiasındaki yeni Türkiye'nin ihtiyaçlarına karşılık veremeyeceği artık görülüyor.
Bence reforma, 18 yaşındaki gençlere seçilme hakkının tanınması ve askerlerin oy vermeleri değişiklikleri de fırsat bilinerek zorunlu askerlik uygulamasından başlanmalı.
Bölgesinde ve dünyada kural koyucu olacak Türkiye'nin, zorunlu askerlik uygulamasından bir an önce çıkması gerekiyor. Onun yerine profesyonel askerliğe geçiş hızlandırılarak birtakım ritüellere uyma açısından değil, savaş gücünün artması açısından profesyonel ve etkin bir ordu modeline geçmeliyiz.
Bunu sadece seçme ve seçilme haklarında yapılan son değişiklik vesilesiyle değil, sıkça sahaya inen Genelkurmay Başkanı'nın ziyaretleri esnasında gördüğüm manzaralar nedeniyle de söylüyorum.
Bizim ordumuzda birtakım ritüellere çok önem veriliyor. Bu belki her orduda böyle olabilir ama bizim orduda ritüeller, savaşma gücüne verilen önemin önüne geçiyor gibi bir izlenim doğuyor. Örneğin, Genelkurmay Başkanı, Suriye'ye yönelik eli tetikte beklemekte olan askerlerin yanına gidiyor.
Profesyonel, etkin, savaşçı bir orduda ben oradaki askerin, Genelkurmay Başkanı'na sakin ve soğukkanlı biçimde, ritüel kuralları ikinci plana alıp profesyonel gibi bilgi aktarmasını beklerim. Ya bizde ne tercih ediliyor?
O askerin hemen esas duruşa geçerek yüksek sesle tekmil vermesine daha hoş, daha doğruymuş gibi bakılıyor. Gerçi bu beklentilerin de tarihsel nedenleri belki vardı ama dönemler değişti, Türkiye artık değişti, orada sakin ve soğukkanlı biçimde profesyonel görüşlerini aktaracak askerin, komutanına daha az saygılı görülmesi mümkün değil.
ASKERLİK İDEOLOJİSİ
Ama yerleşik bir bakış açısı var, askerliğe ideolojik bir bakış bulunuyor. Üst düzey komutanlar, zorunlu askere alınan gençlerin üstlerine saygı konusunda eğitilmelerine daha fazla önem veriyor gibi davranıyorlar.
Bu yüzden temel eğitimde savaşmaya değil kurallara harfiyen uymaya daha fazla önem veriliyor. "Sağa dön, sola dön, selam çak, ileri marş"tan ibaret bir zorunlu askerlik temel eğitimi de var. Bunlar güzel olabilirdi de biz savaşlar içindeyiz; o disiplinli askerler belki ertesi gün cepheye çıkmak zorunda kalacaklar... Disiplin tek başına kimsenin hayatta kalmasını ve vatanı daha iyi savunmasını sağlayamıyor.
Bunun yerine bir an önce profesyonel askerlik uygulamasına geçilmeli ve o askerlere disiplinin bir hayat tarzı olduğu öğretildikten sonra çağın şartlarına uygun ölmeye ve öldürmeye hazır savaşçılar gibi yetiştirilmeli.
YENİ TÜRKİYE’YE UYGUN TSK
Zorunlu askerlik, bölgesinde ve dünyada kural koyucu olmaya soyunmuş büyük vizyonlu Türkiye'ye artık uymuyor. Komutanların bizzat kendileri zorunlu askerlikten çıkmayı istemeliler. Çünkü Türkiye'nin siyasi ve ekonomik gücü artarken komutanlardan beklentiler de artıyor.
Eski alışkanlıklarında olan ve askerliğe bakışı çağdışı kalmış, ritüellere daha fazla önem veren komutanlarla Türk Silahlı Kuvvetleri artık olamaz. Bütün kurumlarımızda yeni Türkiye'nin koşullarına uyum için değişim başlamışken TSK da bir an önce kendini değiştirip modernleşmeli.
HARP OKULLARINDAKİ EĞİTİM SORUNU
Zorunlu askerliğin kaldırılmasıyla başlayacak bu süreç devam ederken harp okullarındaki eğitim programları da hemen ele alınmalı. Ve değiştirilmeli.
Askeri yıllardır darbe yapmaya iten, kendilerini kurtarıcı ve toplumdan üstün insanlar olarak görmelerine neden olan o eğitim programıdır.
O eğitim programı, bugün içeride bulunan onlarca askeri kader mahkûmu haline getirmiştir. Çünkü onlar kendilerine beyin yıkarcasına doğru olarak öğretileni yapıyorlardı.
Dolayısıyla askerlik kurumu tabandan değişirken komutanların da değişmesi, bugün artık suç olduğu belli olan davranış normlarından çıkacak türde eğitim almaları ve sadece modern şartlarda profesyonel savaş gücü olmaya konsantre olmaları acilen gerekiyor.
Yeni savaş konsepti
ASİMETRİK savaşın norm olmaya başladığı günümüzde modern, profesyonel orduların savaş örgütlenmesine yaklaşımları da değişiyor.
Örneğin, Amerikan ordusu hakkında okuduklarım bu açıdan beni çok etkilemişti. Artık planların merkezdeki komutanlar tarafından değil sahada savaşı yapan asker tarafından yapılması gerekiyormuş.
Çünkü merkezdeki komutan ana hedefleri ve prensipleri koysa da sahada her an değişebilen koşullarda anlık kararlar alınarak planlarda değişiklik yapılması gerekiyormuş. Bu nedenle sahadaki profesyonel askerin çok iyi eğitilmesi ve bütün iletişim kanallarının açık olması lazımmış.
Bu yüzden sahadaki Amerikan askerinin son zamanlardaki en önemli silahı, akılı cep telefonları ve cep bilgisayarları olmaya başlamış. Asker bunları kullanarak değişen koşullara uygun yeni planlar yapıp uygulayabiliyormuş.
Bu nedenle sadece itaati ve saygıyı ön plana çıkaran ritüeller yerine, yeni konseptlerle ademimerkeziyetçi komuta sürecinde çalışacak profesyonel ordu bize de gerekiyor, hem de acilen.
ABD ve İsrail
BAŞKAN Obama'nın İsrail'le ilişkileri hayli sorunlu ve soğuk gidiyor. Artık günler kalmış olan başkanlık seçiminde rakibi Mitt Romney aradaki farkı hızla kapatıyor ve seçilme şansını saat bazında daha da artırıyor.
Mitt Romney seçilirse İsrail'le ilişkileri yeniden güçlendireceğini ve iki ülkeyi daha da yakınlaştıracağını açıkladı. İsrail, İran'ı vurmaya karar verirse de ABD'nin İsrail'in arkasında duracağını söyledi.
Bölgede Amerika'yla paralel politikalar izlemesine rağmen İsrail'le arası hayli bozuk olan Türkiye'nin olasılığa da şimdiden hazır olması gerekiyor.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce