Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

■ BAKÜ

BAŞBAKAN Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) zirvesi nedeniyle Azerbaycan'ı bir günlüğüne ziyaret etti. Erdoğan açılış konuşmasında hazır metin dışına çıkarak tüm dünyanın gündemini oluşturan ve Müslüman âlemi içinde tartışma yaratan Pakistan'da Taliban'ın saldırısına uğrayan küçük kız Malala'ya sahip çıktı. Bu tür vahşet ve terör eylemlerinin tırmanmakta olduğuna dikkat çeken Başbakan, Türkiye'de de benzer bir olayın bir üniversiteli kızın başına geldiğini söyleyerek bu tür olayları kınadı.

Türkiye böylece bu konuda dünyada net tepki koyan ülkelerin safında yer aldı. Başbakan'ın bu konuyu Pakistan Başbakanı ile yaptığı ikili görüşmede de dile getirdiği belirtiliyor.

Başbakan Erdoğan, 11 'inci zirve başkanı olduğundan ve bu nedenle bir konuşma yapması da gerektiğinden bir günlüğüne de olsa buraya gelmesi gerekiyordu. Ancak kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgiye göre Başbakan, özellikle İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın da zirveye katılacağını öğrendikten sonra bu toplantıya özellikle gelmek istemiş.

Bu tür toplantılarda rutin dışında olanlar, özellikle kendiliğinden oluşmuş gibi yapılan ikili görüşmeler çok daha önemli. Ancak o kendiliğinden oluşmuş gibi görünen görüşmenin arka planında çok yoğun karşılıklı gayret ve manevralar var. Dün Bakü'de Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve bürokratlar bir yandan, Başbakan'ın danışmanları ve destek ekibi diğer yandan ikili görüşmelerin olabilmesi için hayli gayret sarf ettiler.

Sonuç da alındı. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile yapılıp yapılmayacağı merakla beklenen görüşme gerçekleşti, ayrıca Pakistan Başbakanı ve Aliyev'le ikili görüşmeler yapıldı. İran'ın ikili görüşme konusunda zorluk çıkaracağı yorumları yapılıyordu ancak bu olmadı ve iki lider sorunları baş başa konuştu.

EİT DE ÖNEMLİ TABİİ Kİ Tabii rutinin dışında yapılan görüşmelere önem verirken Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısının kendi başına bir önemi olmadığı da söylenmiyor. EİT, jeopolitik önemi çok büyük olan bölgedeki tüm oyuncu ülkeler arasında ekonomik işbirliği temelinde stratejik işbirliğini oluşturan bir örgüt. Kurucu ülkeler İran, Türkiye ve Pakistan. Daha sonra Azerbaycan başta olmak üzere Avrasya ülkeleri de örgütün içinde yer aldı. Dolayısıyla örgüt, Türkiye'nin hem enerji güvenliği hem de bölgedeki etkinliği ve ilişkileri açısından çok önemli. Bu açıdan dün yapılan toplantının Türkiye açısından iyi geçtiği görülüyor.

ASIL SORUN İRAN Burada edinilen izlenim, "Türkiye'nin bölgede atacağı bir adımda Rusya'nın önemli bir sorun yaratmayacağı ve Rusya'nın uzun vadeli ikili ilişkileri hiç zedelememeye dikkat ederek Türkiye'yle ilişkilerini yürüteceği" yolunda. Ancak İran'dan daha fazla sorun bekleniyor.

İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir mayhoşluk yaşanıyor. Bu durum ikili ilişkilere de yansıyor. Suriye konusunda iki ülkenin almış olduğu pozisyon bu mayhoşluğu gerginlik düzeyine çekme tehlikesi içeriyor. Dolayısıyla dün Bakü'de ortaya çıkan durum, Türkiye'nin bundan sonra İran'la ilişkilere çok daha konsantre olması ve bu konuda çalışması şeklindeydi.

TÜRKİYE'NİN ENERJİ GÜVENLİĞİ Türkiye enerji güvenliği konusunda kendinden emin adımlar atıyor. Özellikle Azerbaycan bu konuda Türkiye'ye yardımcı olacak gibi görünüyor. Başbakan'ın Aliyev'le yaptığı ikili görüşmede bu vurgulandı. Bu arada Rusya'dan da olumsuz işaretler gelmemesi, aksine Rus Dışişleri Bakanlığı'nın olumlu mesajlar vermeye dikkat etmesi, enerji güvenliği konusunda Türkiye'nin içini rahatlatıyor.

İÇ SİYASET SİNYALİ Bakü toplantısının Türkiye'nin iç siyasetinin geleceği açısından önemli bir sinyali daha vardı. Numan Kurtulmuş'un AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevine geldikten hemen sonra Başbakan'ın bu önemli gezisine katılmış olması da Türkiye'nin iç siyasetinin geleceği açısından verilen önemli bir işaret olarak görülüyor. Tabii Numan Kurtulmuş'un burada bulunmasının resmi açıklaması, onun Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı olması ve Bakü'de de toplantının ekonomi üzerine olması.

Başbakan açılış konuşmasında Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün dünyada ekonomik krizin sürdüğü ortamda çok önemli işler yaptığını belirtti ve Türkiye'nin ekonomik konularda deneyimini isteyen her ülkeyle paylaşacağını söyledi.

NOT: Başbakan Erdoğan'la söyleşi yarın.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar