Mesleğimizin yarını
YAZI yazmaktan başka fazla iş beceremeyen insanları hemen yarından başlayarak nasıl bir gelecek bekliyor.
Üstelik kâğıda basılı gazetelerin ölümünün tartışıldığı bir dünyada bu nasıl bir gelecekten ibaret olabilir.
Bir süredir bu insanların geleceğinin pek de hoş olmadığı söyleniyor ve kötümser yorumlar yapılıyordu.
Yorumlar global düzeyde sürdürülmekte olan bir derin arama ve diyalog sürecinin sonucunda ortaya çıkıyordu.
Medyanın insanların hayatındaki yeri ve medyanın geleceği, bugün global dünyada en hararetli tartışmaların yapıldığı, bütün dallar arasında en fazla orijinal fikrin üretildiği alandır.
Konular hakkında düşünen ve her biri çok önemli sitelerin yöneticisi konumunda olan insanlar "gazeteciler için bir altın çağın" başlamakta olduğunu söylüyorlar.
Bir altın çağ gerçekten başlıyor olabilir, ama o çağın getirdiği nimetlerden yararlanabilmek için iyi içerik yaratacak yeteneğe sahip olmak gerekiyor.
"İçeriğin kral olduğu" bir çağda iyi, kaliteli ve ilgi gören içerikler yaratacak yeteneğe sahip gazetecilerin altın çağı olacak, ama diğerlerinin maalesef sonu geliyor.
Artık sadece tek bir medyada vasatı tutturarak yazılar yazıp var olma çağı bitti. Artık hem istikrarlı biçimde vasatın üzerine çıkacaksınız, hatta en azından arada bir çok parlak olacaksınız, hem de yazınızı ve haberinizi tek bir medyayı düşünerek yazmayacaksınız.
Yeni çağda içerik üretenler, yani yazı yazanlar, fotoğraf çekenler, video kaydedenler, sayfa tasarlayanlar aynı anda birçok medyayı düşünerek malzemelerini pazarlayacaklar.
Örneğin ben, kısa süre sonra eğer bir yazı yazıyorsam bunun sadece gazete üzerinde nasıl görüneceğini değil, aynı zamanda internet sitesinde ve tabletten nasıl verilebileceğini, mobil cihazlara nasıl aktarılabileceğini, dahası sosyal medyada yayılması için neler yapılabileceğini, hangi anahtar kelimelerin, kavramların kullanılacağını düşünerek ürünümü ortaya çıkarmak zorunda kalacağım.
Bunu yapmayanlar sektörden elenecek. Sadece yeteneği buna elverişli olanlar ayakta kalacak; çünkü medyaya yeni bir iş yapma modeli geliyor. Bu birçok medyanın aynı zamanda planlandığı bir iş yapma modeli olacak. Gidişat bu yönde. Bu yeni modelde nasıl para kazanılacağı henüz net değil, ama muhakkak bu konuda da yeni bir para akışı modeli ortaya çıkarılacak ve ondan sonra kâğıt baskı gazeteler ölse dahi gazeteciliğin yeniden canlandığı yeni bir dünya olacak.
Fotoğrafın önemi
BİR mesaj, ekinde fotoğraf olduğunda twit'lenirse ilgi çekme ve retweet'lenme oranı 2 veya 3 misli artıyor. Sosyal ağını fotoğraf paylaşımı üzerine kurmuş sitelerin popülerliği sürekli yükseliyor. Dijital dünyada rekabet halindeki girişimciler, bu gelişmelerin tabii ki farkında ve bu gelişmeyi kendi ürünlerinde uygulayacaklar.
Sitelerdeki trend
İNTERAKTİF olmak, dijital dünyanın klasik medyaya karşı en büyük avantajıdır. Bu avantajı yeni tekniklerle daha zengin içerikli hale getiren siteler avantaj sağlıyorlar.
Örneğin, New York Times'ın sitesi, videolu karşılıklı konuşmaya dayanan interaktiviteye (örneğin yazarların okuyucularla videokonferans yoluyla konuşması) ve webinar uygulamalarına çok önem vermeye başladı; bunun olumlu sonuçlarını da alıyor.
Huffingtonpost
SİTENİN yöneticileri, katıldıkları panellerde ve konferanslarda, sitelerinde videolu anlatımları artıracaklarını açıkladılar. Buzzfeed de aynı yola gidiyor. Anlaşılan haberlerin videolu sunumlarında bir patlama yaşanacak, gidişat o yönde.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce