Bir satışın anatomisi
MURDOCH’un “FOX” şirketi, TIME WARNER şirketini satın almak için hamle üstüne hamle yapıyor.
Bu süreç bile medya dünyasını, global finansman sektörünü, Hollywood’u sallamaya yetti. Global medya, reklamcılık, filmcilik ve televizyon dünyalarında şu anda depremler yaşanıyor.
Hani ekonomi sayfalarında bir haber olarak görüp geçeriz ya, “X şirketi, Y şirketini şu kadar fiyata aldı” diye, ama bu anlattığım sürecin benim açımdan ilginç yanı, bir satın alma çabasının ne kadar farklı boyutları ve değişik düzeylerde etkileri olduğunu görmekti. Süreci analiz edince “satın alma süreçlerinin sosyolojisi” diye adlandırabileceğim, bana yeni gelen bir bilim dalı keşfetmiş gibi oldum. Bugün sizlerle bu satın alma çabasının farklı boyutlarını anlatacağım.
FOX’un bünyesinde büyük bir film yapım şirketi bulunuyor; keza Time Warner’da da durum öyle. Yine FOX bünyesinde çok büyük bir televizyon kanalı var; Time Warner’da da öyle. Yani satışın tamamlanması durumunda yeni şirkette muazzam stratejik örgütlenme sorunları olması bekleniyor.
Film stüdyolarının birleşmesi gerekecek. Keza televizyon kanalları da birleşmeseler bile bir merkezden yönetilecek.
Bu olasılık, Hollywood’daki yaratıcı insanlar arasında büyük panik yarattı.
Şu anda sinemalarda oynayan DAWN OF THE PLANET OF THE APES gibi büyük filmlere imza atmış olan FOX, TIME WARNER’ın stüdyosunu da bünyesine kattığında, Hollywood yeni fikirlerin ve film yapma ihtimallerinin azalacağından korkuyor.
Eğer yeni şirket bu konudaki kararları tek merkezden verirse, bu bir anlamda yaratıcıların karşısına tekel gibi bir yapının çıkması anlamına gelecek. Yaratıcılar, paralarının azalacağından ve yeni fikirleri rekabetçi ortamda satmak imkânından yoksun kalacaklarından korkuyorlar.
Aynı korku, televizyon için içerik üreten sektörde de fazlasıyla var.
Satıştan sonra oluşan yeni şirketin televizyon için program satın alırken kendini hiç riske atmayacağından ve böylece deneysel, risk alan BREAKING BAD veya MAD MEN gibi programların artık yapılamayacağından korkuluyor. Ve tabii ki eskiden çok kanala program pazarlayan kişiler, artık tek bir alıcıyla konuşmaya başlayacaklar, bu da paraların düşmesi anlamına geliyor.
Hollywood çok etkili isimlere ulaşma gücüne sahip ve bu gücünü de fazlasıyla kullanıyor. Öyle ki daha şimdiden devlet kurumlarının medya sektöründe tekelleşmeye yol açabilecek türde birleşmelere izin vermeyeceği söylenmeye başlandı.
Devletin en azından bir birleşme girişimini engelleyeceği söyleniyor ve bunun da FOX ile TIME WARNER arasındaki birleşme olacağı belirtiliyor.
FOX, satın alma girişimini hisse başına 80 dolar vererek başlattı. Sürecin açılış salvosu bu fiyattan yapıldı. Ancak TIME WARNER’ın yöneticileri, bu fiyatın kabul edilmemesini hissedarlarla görüşerek sağladılar.
FOX bunun üzerine yöneticileri atlayıp direkt hissedarlarla görüşmeye başladı ve onlara fiyatın 100 dolara kadar çıkabileceğini söyledi.
TIME WARNER’ın yöneticileri satışı önlemek istiyorlar, ama bunu da büyük fedakârlıkla yapıyorlarmış, bu da ortaya yeni çıktı.
Çünkü bu yöneticiler, işe başlarken yaptıkları kontratlara bir birleşme ve satın alma durumunda kendilerine büyük paralar ödenmesini gerektiren ve bu âlemde “paraşüt maddesi” olarak bilinen maddeler koydurmuşlar.
Bir birleşme olması durumunda yöneticilere ödenmesi gereken miktar 187 milyon dolarmış. Anlayacağınız, yöneticiler ellerindeki gücü bırakmamak için bu kadar paradan vazgeçme riskini bile alıyorlar. FOX, hissedarlara 100 dolara çıkabileceğini söyledi, ama bunun FOX’u kaldırması çok güç olan bir banka borcuna iteceği ve borsada hisselerine darbe vuracağı ortaya çıktı. Bunun üzerine FOX, satın alma sürecinde hisse senedi başına değerin 85 dolar ile 95 dolar arası bant dışına çıkmaması kararını aldı. Dediğim gibi bu süreç, Hollywood’u, finansman dünyasını ve tabii ki medya dünyasını fena halde sallamış durumda. Bakalım işi nasıl çözecekler veya başka bir alıcı ortaya çıkıp FOX’u bir kenara mı itecek. İzleyip göreceğiz. Yaşlı tilki RUPERT MURDOCH, kafasına koyduğu işi bitirmesiyle tanınır; ben onun bu işin peşini bırakmayacağını düşünüyorum.
Hatırlayın, yıllar önce herkes “Gazeteler bitti artık” derken o milyarlarca dolar verip WALL STREET JOURNAL’i satın aldı.
Şimdiki süreçte de aynı sonucun alınacağına inanıyorum ben. İşi takip ediyorum ve sonucu, bunun ne anlama geldiğini de burada yazacağım tabii ki.
- Seçim sonucu neden böyle oldu?1 yıl önce
- Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları1 yıl önce
- Alevi tartışması1 yıl önce
- Dün bu yazıyı yazarken...1 yıl önce
- Mea Culpa1 yıl önce
- Post-modern seçimin yankıları1 yıl önce
- 'Cool'un büyük kaybı1 yıl önce
- Z Kuşağına güvenilerek siyaset yapılır mı?1 yıl önce
- Muhalif yazarları bekleyen büyük kriz1 yıl önce
- Cumhuriyet Müzesi halk yüzünden kapanabilir1 yıl önce