Ahmet Nazif Zorlu: Vestel'i bir A4 kâğıda bakıp satın aldım
Endeavor Türkiye’nin 10. Yıl Gecesi’nin onur konuğu Ahmet Nazif Zorlu, Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Cansen Başaran Symes’ten ödülünü almak için çıktığı kürsüde, babasının 1940’larda Denizli’nin Babadağ’daki evlerinde kurduğu dokuma tezgâhında başlayan iş yaşamını özetliyordu:
“İlkokulum Babadağ, lisem Trabzon, üniversitem Sultanhamam, masterim dünya oldu.” 15 yaşına geldiğinde amcasıyla birlikte 1959 yılında Trabzon’da dükkân açtıklarını belirten ve çocukken en büyük hayalinin “tüccar olmak” olduğunu söyleyen Zorlu, 10-11 yaşlarında Denizli’ye gelen fötr şapkalı, kravatlı tüccarlara özendiğinin altını çiziyor. Zorlu, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın “gelecek elektronikte” sözünden etkilenip, Vestel’e talip oluyor.
Vestel’in kurucusu Asil Nadir ile 2 yıl süren pazarlığa rağmen sonuç alamamasına karşılık, 1994 yılına gelince şirketi nasıl satın aldığını anlatıyor: “Yeniden Vestel’in satıldığını duydum. İngilizler yönetimdeydi, konuştuk. Fabrikayı gezdirmediler. Ben ‘Gerek yok biliyorum, inceledim’ dedim. Şirketin Hollanda’daki merkezinde önüme bir A4 sayfa bilanço koydular, aldım. Firma musalla taşındaydı. Hocaefendiye ‘Dur, bu firma büyüyecek’ dedik.”
Vestel’in bugün yılda 300-400 milyon dolar ihracat yapan 20 bin yan sanayi geliştirdiğini de ekliyor.
Teknolojiye, dış pazarlara ve üretime yatırım yaptığını söyleyen Zorlu girişimciliği, “azim, dürüstlük, cesaret ve çalışkanlık” olarak tanımlarken, yaşamındaki öncelikleri de sıralıyor: “Ülkem, kurumum ve ailem.”
Eşi ve oğluyla geceye katılan Ahmet Nazif Zorlu’ya ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verildi.
Savuma sanayiinden enerjiye, madencilikten tekstile kadar birçok alanda kurduğu şirketlerle Türkiye’nin en çok istihdam sağlayan 3’üncü grubu...
Masamızdaki sohbet sırasında eşi Zülal Zorlu ile geceye katılan işadamının en büyük üzüntüsünün ne olduğunu da öğreniyorum. Neden ürettiği telefonları satın almıyoruz da “aynısına” en az 3 kat fazla para ödeyip yabancı markaları kullanıyoruz?..
“İnsansız hava aracını İsrail’den 15 milyon dolara alıyorduk, biz 2 milyon dolara veriyoruz” diyen işadamı ipek kravatına dokunmamı istiyor. “Çarşaflarımızın dokusunun bu hissi vermesini istedim” sözleriyle, Amerikan perakende zincirlerine giren markasının başarısına atıf yapıyor.
Kimler arasında “Trump kafasının” kabul gördüğünü anlamak için, işadamlarının içindeki bu “rekabet duygusuna” ışık tutmak gerekir...
‘TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ YARATIYORUZ’
Yeni nesil iş dünyasını bir araya toplayan Endeavor Türkiye’nin Swissotel’de yapılan 10’uncu yıl galasındayız...
Gecede “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü almak üzere salona giren Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’yu ilk tebrik eden Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil’di.
Zorlu Enerji, 2 Şubat günü Yıldızlar SSS Holding’in 2010 yılında devraldığı Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi’nin (ODEAŞ) elektrik dağıtımını üstlenmişti.
Akbank, ODEAŞ’a 485 milyon dolar kredi sağlamıştı. Yıldızlar, bankaya ve TESAŞ’a ödeme yapamıyordu. ODEAŞ’ın Zorlu’ya satışıyla belli ki herkes derin bir nefes almış.
Zorlu ile sohbet ederken, “Yıldızlar’dan çok daha az para ödedik, kârlılık oluşacak” diyor. Yemeğe geçtiğimizde Endeavor Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi ve geçmiş dönem başkanı Murat Özyeğin’in açış konuşmasını dinliyoruz:
“Yola çıktığımızda bugünkü değerlemeye ve çarpan etkisine ulaşmış olacağımızı hayal etmiyordum. Endeavor topluluğu hayatımda gördüğüm en hızlı gelişime sahip olan ekosistem.”
Kürsüye çıktığında, bugüne kadar destekledikleri 54 girişim şirketin değerinin 1.5 milyar dolara ulaştığını açıklayan Endeavor Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli’nin ilk cümlesi ise “Türkiye’nin geleceğini yaratıyoruz” oluyor.
TÜSİAD başkanları halef-selef: Erol Bilecik ve Cansen Başaran Symes
Kurttepeli, “Gelecek 10 yılda bu şirketlerin değeri 15-20 milyar dolara ulaşacak. BİST’te şirketlerin toplam değeri 152 milyar dolar olduğuna göre, yüzde 10 artı değer ortaya çıkacak demektir” diyor.
Etkin 44 girişimci şirketin 91 ülkede faaliyet gösterdiğini, 30 ülkede ofislerinin olduğunu ve 250 milyon dolar ciro gerçekleştirdiğini vurguluyor.
Son 2 yıldır ekonomide yaşanan belirsizlik ve 15 Temmuz darbe girişiminin olumsuz etkilerini bertaraf etmek isteyen Türkiye’deki firmalara globalleşme yolunun açıldığını ifade ediyor.
BEDAVA AKIL HOCALARI
Kurtttepeli, kariyerinin önemli bölümünü danışmanlık firması PWC’de geçiren Allianz Hayat ve Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes’e dönerek, “Bir saatlik danışmanlık ücreti ne kadar?” diye soruyor.
Yanıt salondan geliyor: Bin dolar!
Endeavor Türkiye’nin üst düzey yönetici deneyimli 160 mentorunun, toplam 5 bin saatten fazla danışmanlık verdiğini belirten Kurttepeli, girişimcilerin asıl sorması gereken soruyu da cevaplıyor:
“15 milyarlık bir şirket, 3-5 yıl sonra nasıl 150 milyar dolarlık bir değere ulaşır? Cevap basit: Globalleşerek.”