Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Beslenme rejimleri çok fazla tatlı içeren insanlar tembel, şişman ve cansız oluyor. Ekşi yiyecekler ise entelektüel yetenekleri geliştiriyor

        TK1962 Besin Atlası'yla damak zevkine göre beslenme haritası hazırlayan ünlü diyetisyen Taylan Kümeli "Yiyecekler dünyasında yalnızca 6 çeşit tat var: Tatlı, ekşi, tuzlu, acı, kekre ve keskin. Bu tatları nasıl bir araya getirdiğimiz, yiyeceklerimizin bize enerji ve sağlık mı, yoksa aşırı yağlanma ve hastalık mı getireceğini belirler" diyor. Kümeli, bu 6 tadın vücut üzerindeki başlıca etkilerini ve bu tatlara düşkün insanların özelliklerini şöyle sıralıyor:

        TATLI: Bütün vücuda güç verir. Kilo almayı tetikler. Aşırı tüketilmesi halinde yağ üretimini harekete geçirir. Vücudun ısı üretme yeteneğini azaltır. Beslenme rejimleri çok fazla tatlı içeren insanlar tembel, cansız ve şişman olurlar.

        EKŞİ: Canlandırıcı etkisi vardır. İştah açar. Vücudun sıvıları tutmasını sağlar. Entelektüel yetenekleri geliştirir. Sindirim süreçlerini düzenler. Aşırı tüketilmesi kanın bileşimini bozar; ülsere, deride tahrişe ve mide ekşimesine neden olur. Yiyeceklerimizin arasında çok fazla ekşi besin bulunması aşırı hareketli, aşırı duyarlı ve çabuk öfkelenen insanlar olmamıza yol açar.

        TUZLU: Arındırıcı özellikleri vardır. Küflerin atılmasını sağlar. İştah açar. Sindirimi rahatlatır; fazlalık olan madde ve mide sıvılarının bedenden atılmasını sağlar. Tuz, bedenimizdeki sindirim enzimlerini tetikleyerek 'sindirim ateşini' yakar. Mide sıvılarıyla birlikte kanımıza karışarak bedenimizi dolaşır ve yaşlı, kanserli, hasta hücreleri, sağlıklı olanlarına zarar vermeksizin yok eder.

        ACI: İştahı ve sindirimi artırır. Bedeni ısıtır. Sıvıların atılmasını tetikler. Bedeni temizler ve kanı sulandırır. Acı gıdaların tüketilmesi kilo verilmesine yardımcı olur. Aşırı acı yenilmesi güç kaybına neden olur; endişe ve korku duygularını tetikler.

        KEKRE: Kurutucu özelliği vardır. Kanı ve cerahati kurutarak yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Tenin güzelleşmesini sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, armut, lahana ve patates kekre tatlı gıdalara örnek teşkil etmektedir.

        KESKİN: Mide-bağırsak kanallannın işlevlerini düzenler. İştah açar. Keskin lezzetli gıdalar arasında soğan, sarımsak, acı biber, turp, şalgam ve baharatlar yer almaktadır. Kefir ve çeşitli peynirler, ekşi veya keskin lezzetlidir. ESRA SERİM/ANKARA

        'Tuzu tükürüp hastalıklardan arının'

        GÜNCEL araştırmalar 1 yaşın altındayken bedenimizde yalnızca yüzde 1 oranında yaşlı hücre bulunduğunu; 10 yaşında bu oranın yüzde 7'ye, 50 yaşındayken ise yüzde 40'a çıktığını gösteriyor. Başka bir deyişle, 50 yaşındayken bedenimiz tam kapasitesinin ancak yüzde 60'ına sahiptir yani genç hücrelerin bedenimizdeki oranına denktir. Dengeyi genç hücreler lehine geliştirmek için doğal kaynaklardan gelen tuzlu gıdalar tüketmemiz gerekiyor. Her yemekten sonra dilin üzerine 2-3 tuz kristali koyup emdikten sonra tuzlu tükürüğü tükürmek, vücudun hastalıklı hücrelerden arınmasını sağlıyor.

        Üşüyorsanız acı ve tatlı YİYİN

        BEDENİMİZDEKİ pek çok işlevi, yemeklerimizde değişik tatları ustalıkla karıştırarak etkileyebiliriz. Eğer sürekli üşüyorsak acı ve ekşi lezzeti olan yemekler yemeliyiz. Bu bileşim bedenimizin ısınmasını sağlar ve kilo vermeyi hızlandırır. Ekşi ve tuzlu tatları birleştirmek de ısıtıcı etki yapar ancak kilo almaya da neden olur. Tatlı yiyeceklerin, tuzlu yiyeceklerle veya tatlı yiyeceklerin ekşi olanlarla birlikte tüketilmesi kilo almayı hızlandırır. İlki bedenimizde yağ oluşumuna, ikincisi ise kas kütlesi oluşumuna neden olur. Acı ve buruk tatları olan yiyecekleri birlikte içeren yemekler bizi daha enerjik kılar. Bu tür yemekler hareket yeteneğimizi, fiziksel sağlığımızı artırır ve dolaşım güçlüğü olan düşük tansiyonlu insanlara tavsiye edilir. Yiyeceklerin çok zengin çeşitlilikte olması, her şeyi sınıflamayı olanaksız hale getirmektedir ancak hepimiz içgüdüsel olarak ana lezzet gruplarını algılayabiliriz.

        Ekşi detoks

        UYANINCA:

        1 bardak suyun içine, 1 dilim portakal, 1 dilim limon, 1 dilim lime, 1 tutam taze nane atın. Bu karışımdan her yemekten sonra ve her gün mutlaka 5 fincan için.

        5 DAKİKA SONRA:

        1 adet sade probiyotik yoğurt, 2 yemek kaşığı yulaf, 4 yemek kaşığı dondurulmuş vişne,

        1 tatlı kaşığı ketentohumu

        2 SAAT SONRA:

        1 kâse yeşil erik veya

        1 avuç içi vişne kurusu veya 1 kâse dondurulmuş vişne

        ÖĞLEN

        Haftada 2 gün: Semizotu salatası. (İçine, domates, salatalık, 1/2 su bardağı haşlanmış bulgur koyun. Sos olarak bol limon ve nar ekşisi kullanın.) Haftada 2 gün: Semizotu yemeği ve 200 gr. diyet yoğurt. (Yemeğin yapılışı: 1 kg. semizotu, 2 adet domates rendesi, 1 adet soğan ve baharatı karıştırıp pişirin.) Haftada 2 gün: Ekşili köfte veya ekşili börülce.

        Haftada 1 gün: Rokalı, narlı, yabanmersinli salata, 4 yemek kaşığı kinoa

        2 SAAT SONRA:

        Sabah içilen su. (1 bardak suyun içine, 1 dilim portakal, 1 dilim limon, 1 dilim lime, 1 tutam taze nane katıp için.) 1 kâse yeşil erik veya 1 kâse vişne

        2 SAAT SONRA:

        Limonlu sorbe

        AKŞAM:

        Haftada 2 gün: Limonlu ve kimyonlu haşlanmış tavuk göğsü, salata

        Haftada 2 gün: Domates dolması ve 200 gr. diyet yoğurt. (Dolmanın malzemeleri: 8 adet orta boy domates, 1 adet orta boy kuru soğan, maydanoz, 1 tutam kuru nane, her domates için 1 tatlı kaşığı kepekli pirinç, tuz, karabiber, kimyon, tarçın,

        1 yemek kaşığı zeytinyağı.) Haftada 2 gün: Limonlu ve domatesli tel şehriye çorbası. (Çorbanın yapılışı: 4 adet domates, 1/2 su bardağı tel şehriye, 1/2 doğranmış kırmızı biber, 2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz,

        1/4 çay kaşığı doğranmış sarımsak, dereotu, bol limon. Blender'da domatesleri püre haline getirin. Püre olmuş domateslerle diğer tüm karışımları büyük bir tencerenin içine yerleştirin. Kaynayıncaya kadar karıştırarak ısıtın. Altını kısın ve tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde pişirin.) Haftada 1 gün: Limonlu kısır

        2 SAAT SONRA:

        2 adet kivi veya 1 kâse yeşil erik

        Diğer Yazılar