Yat Oscar'ları sahiplerini buldu
Dünya süperyat endüstrisinin en prestijli yayını olarak kabul edilen İngiliz Boat International Dergisi’nin CEO’su Tony Harris, World Superyacht Awards’u üzeri bulutlarla kaplı Avrupa ekonomisinin içinden çekip çıkardı ve güneşin tüm dünya ekonomisi için bambaşka parladığı doğuya taşıdı. Bu “göç” bugüne kadar aldığımız ödüller kadar Türklerin her geçen gün süperyat piyasasındaki hâkimiyetini artırmasının da ispatıydı. “Dünyanın merkezi doğuya kaydığına göre, bizim bu ödülleri Londra’dan İstanbul’a taşımamızdan daha doğal bir sonuç olamazdı. Bu ülke kıyılarının 800 yıllık tekne inşa tarihine sahip olduğu düşünülürse, Dünya Süperyat Ödülleri adeta evine geldi” diyecek kadar da dürüsttü Harris.
Yıllar önce Maltese Falcon ile süperyat piyasasının gözleri Tuzla’ya çevrilse de yıllar içinde birbirinden başarılı projelerle Türkler süperyat piyasasının en etkili oyuncuları haline geldi. Gecenin altın sponsorları olarak bayrağımızı dalgalandıran Proteksan Turquoise adına Mehmet Karabeyoğlu’na, RMK ve Koç Grubu adına Rahmi Koç’a sık sık teşekkür eden Harris, artık Türk yat endüstrisinin süperyat dünyasına yön verdiğinin de altını çizdi. 60’ın üzerinde yatın aday olduğu ancak 14 gümüş Neptün heykelciğinin dağıtıldığı bu tören, dünyanın en zenginlerini, onların yatlarını inşa eden dev tersaneleri, tasarımcıları, mühendisleri biraraya getirdi. 17 kişilik jüri de 700 davetlinin arasındaydı. Bu 17 kişinin 15’i süperyat sahibi, kalan 2’si de endüstrinin önde gelen isimlerinden seçilmişti.
TÜRKLERİN GÖVDE GÖSTERİSİ
Bizden 9 teknenin adaylar arasında bulunması kadar gecenin ve ödüllerin sporsorları da dikkat çekiciydi. Başta altın sponsorlar Proteksan Turquoise ve RMK Marine olmak üzere ödül sponsorları arasında Tansu Yachts yer alırken, katkıda bulunanlar Alen Yacht, Armaggan, Haremlique ve Setur marinalarıydı. Yat dünyasının en prestijli gümüş heykelciğini alan Türk tersanelerinden RMK Marine, Dubois tasarımı 30.80 metrelik Sarafin ile 30-40 metre arasında aday olan 5 yelkenli yat arasında Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. 30-49.9 metre arasındaki motoryatlardan, yine RMK imzası taşıyan Karia (45 metre) ise Jüri Özel Ödülü’nü aldı. Aynı dalda bir diğer kazanan ise 42.09 metre boyuyla Çizgi Yacht’ın hünerli ellerinden çıkan E&E oldu.
Kazananların tüm listesi için: www.worldsuperyachtawards.com Kazananlara ödül olarak elle yapılmış gümüş Neptün heykeli verildi.
Bu yıl finale kalan Türk tekneleri
60-84 metre arası motoryat: Talisman C (Proteksan Turquoise)
50-59 metre arası motoryat: Turquoise (Proteksan Turquoise)
30-49 metre arası motoryat: E&E (Çizgi Yacht), Karia (RMK Marine), Bartender (Tansu Yacht)
Üç güverteli motoryat: Tatiana (Bilgin Yachts)
40 metre üstü yelkenli: Infinity (Cobra Yacht), Regina (Pruva Yachting)
30-40 metre arası yelkenli: Sarafin (Oyster/RMK Marine)
En iyi süperyatlar
Yılın Motoryatı Tango Boy: 77.70 m
Tersane: Feadship
Yılın Yelkenlisi Vertigo Boy: 67.20 m
Tersane: Alloy Yachts
Dokuz Türk finalist vardı
Dünya sektöründe Türkiye’nin adını duyurması için çok önemli bir fırsat olan Dünya Süperyat Ödülleri’nde geçen yıl RMK Marine tarafından inşa edilen Nazenin V, 45 metre üstü en iyi yelkenli kategorisinde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştü. Yarışmanın jüri heyeti, süperyat sahibi işadamlarından oluşuyor. Yarışmada finale kalan teknelerin, 30 metre üstü olması ve sahiplerine 2011 yılı içerisinde teslim edilmesi gerekiyor. Bu yıl yarışmada 9 Türk finalist vardı.