
Günümüze en uygun hikaye..
Hikaye bu ya..
Duyduğumda bugünümüze yakıştırmadım değil..
Bizim kadar birbirinin paçasından asılan, bizim kadar zor öğrenen, bizim kadar öğrendiğini yenileyip geliştirmeye kapalı bir başka millet türü var mıdır acaba?..
Hikaye şöyle:
Bir grup bilim adamı bir kafesin içine 5 adet maymun koyar. Kafesin ortasına da bir merdiven, merdivenin üstüne de bir salkım muz..
Ne zaman bir maymun merdivene tırmanmaya başlasa her seferinde bilim adamları diğer maymunları soğuk suyla sırılsıklam edene kadar ıslatır..
Zamanla ne zaman bir maymun merdivene tırmanmaya başlasa her seferinde diğer 4 maymun o maymunu fena halde dövmeye başlar..
Örgütlenebilirler yani..
Bir süre sonra, her ne kadar muzlara ulaşmak için yanıp tutuşsalar da hiçbiri oraya çıkmaya cesaret edemez duruma gelirler..
Malum sonunda dayak var..
Daha sonra bilim adamları kafesteki maymunlardan birini çıkarıp yeni bir maymun koyarlar..
Ve doğal olarak yeni gelen maymun muzları görüp merdivene yönelir ve anında diğer 4 maymun tarafından bir güzel pataklanır..
Zamanla onca deneme ve dayak sonrası yeni gelen maymun nedenini bilmediği halde, merdivene çıkmaktan vazgeçer..
Ve ardından ikinci maymun getirilir ve aynı şekilde diğer maymunlardan benzer davranışı görür. Yeni gelen ilk maymun dahi bu ikinci geleni nedenini bilmeden bir güzel sopadan geçirir..
Ve üçüncü maymun..
Vee dördüncü maymun aynı akıbete uğrar..
Sonunda..
Tüm maymunlar yenilendiği halde ve hiçbiri soğuk su cezası yemeden bu dayak olayı ritüel haline gelir..
Eğer maymunlara sorma imkanı olsaydı niçin merdivene çıkanı dövdüklerini; tahminen “Burda bu işler böyle yürüyor” derlerdi..
Ne kadar bizden ve ne kadar sevimli bir hikaye değil mi?
Son yıllardaki ahval ve şeraitimize pek uydu hayırlısıyla..
Ekonomiden hiç anlamam
O nedenle koalisyon ihtimalleri kadar ekonomistlerin değerlendirmelerine daha çok dikkat ediyorum..
Sakın ola ki yatırımlarım nedeniyle sanılmasın, ülkenin durumunu ekonomik göstergelere fazlasıyla bağladığımdandır..
Geçenlerde; Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Umut Halaç, koalisyon döneminde küçük yatırımcı için dolar türünden faizin en iyi fırsat olacağını bildirdi.
Kenarda duran 50 dolarımı gidip bir daha okşadım hemen..
Halaç, yaptığı açıklamada, seçimlerin ardından ekonominin ülkenin bir numaralı gündemi haline geldiğini, herkesin dolar ve avro kurundaki gelişmeleri, faiz, borsa, altın gibi ekonomik unsurlardaki değişimi yakından takip ettiğini vurguladı.
Yalnız değilmişim anlaşılan..
Söylentilerin aksine, herhangi bir siyasi iktidar seçeneğinde Türkiye’de kriz çıkmayacağına işaret eden Halaç, “Meclis’te her partiden çok deneyimli ekonomistler bulunuyor. Potansiyel koalisyon yapıları içinde çok iyi ekonomi yöneticileri çıkacaktır. Ancak geçiş döneminde ekonomik açıdan yüksek beklentilere sahip olmamamız gerekir. Yeni kurulacak hükümetlerden mucize de beklememek lazım” ifadelerini kullanarak içime de su serpti..
SANAYİCİ VE KÜÇÜK YATIRIMCI
Her ikisine de öneriler getirdi..
Koalisyon dönemi için sanayici ve küçük yatırımcıya tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Umut Halaç, dolarla hammadde alıp euro ile satış yapan şirketlerin dikkatli olmasını istedi.
Merkez Bankası’nın dolara müdahalesinin başarılı olduğuna işaret eden Halaç, şunları kaydetti:
“Bu durumda dolar/liranın 2,60 seviyelerine gerileyeceğini düşünebiliriz. Dolar kurundaki önemli hareketin, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı kararının ne zaman olacağına bağlı olarak değişeceğini söyleyebiliriz. Bu haziranda faiz artışı ihtimalini pas geçen FED için en erken faiz artışı kararı Eylül 2015 olarak görülüyor, ancak bu tarihin de kesin olduğunun söyleyemiyoruz. Dolardaki seviye bu karara göre netleşir. Euro açısından durum biraz daha farklı. Avrupa Merkez Bankası, parasal genişleme ile euronun değerini düşürmeye çalışsa da çok başarılı olabilmişe benzemiyor.”
Burasını çok anlamasam da iyi birşeyler söylediğini hissettim..
Doç. Dr. Halaç, altın için tahminde bulunmanın ise zor olduğunu belirterek, “Uluslararası piyasalarda altın konusundaki tablo çok net değil ama ülkemizde düğün sezonu ile birlikte altında yukarı doğru bir hareket beklenebilir. Unutmayalım ki altın bir yatırım aracı değildir, tasarruf aracıdır” ifadelerini kullanıyor.
Ben de hemen gidip son kalan takıları tekrar sayıyorum..
Küçük yatırımcının olabildiğince likit kalmasının en mantıklı seçenek olabileceğini savunan Halaç, “Paralarını, biraz aşağıya geldikten sonra dolar türünden faize yatırmaları en iyi fırsat olarak ortaya çıkmakta” dedi.
Galiba durum pek karanlık değil..
DÜZ MANTIK
- Bir alışveriş merkezine girerken çantamız X-RAY cihazından geçer içinde bir çakı bile varsa alınır..
Tamam..
Çok doğru..
Ama en alt kata inip bir hipermarketten bir balta alıp üst katta bütün mağazalara girip çıkmamı kim engelleyecek? İşi benim mantığım orada infilak ediyor..