Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Türksat 2A uydusunun süresi doluyor

Giriş: 11.12.2015 - 15:09 | Güncelleme:

Türksat 2A uydusunun süresi doluyor. Uydudaki tüm kanalların ayarları artık 4A uydusunda yayın hayatlarına devam edecek. Öte yandan yeni milli uydu da 2019'da tamamen bitmiş olacak

Kübra GENÇ / HABERTURK.COM

kgenc@haberturk.com

42 derece doğu boylamındaki Türksat 2A uydusuna veda etme vaktimiz geldi. 3A ile aynı boylamda olan Türksat 2A, 10 Ocak 2001’de fırlatılmış, 1 Şubat 2001 tarihi itibariyle ise görevine başlamıştı.

2016 yılında görev süresini tamamlayacak 2A’ya veda ederken kanallarınızı ayarlamayı da unutmamanızı öneririz.

Söz konusu uydu üzerindeki yayınlar tamamen 4A’ya geçecek. Türksat 4A için herhangi bir çanak değişimine ya da yönünde düzenlemeye gerek yok. Türksat 4A tıpkı 2A ve 3A gibi 42 derece doğu yörüngesinde yer alıyor.

İşte Türksat 2A yıllar önce böyle gitmişti...

DİJİTAL YAYIN PLATFORMLARINDA AYARLAMAYA GEREK YOK

Tabii 4A ile HD kanalların da beraber geldiğini düşünmeyin, HD kanallar için adı üstünde bir HD uydu alıcısına ihtiyacınız var.

Dijital yayın platformlarını kullananların herhangi bir ayarlama yapmasına gerek olmayacak.

Tüm platformlar otomatik güncelleme işlemini yapacak. HD kanalların platformlara ne zaman geleceği ise lisanslar ile alakalı bir durum. Bu konuda en net bilgiyi kullandığınız platformun müşteri hizmetlerinden öğrenebilirsiniz.

EK BİR ANTEN GEREKMİYOR

Türksat 4A haberleşme uydusu, 42 derece doğu yörüngesinde (Türksat 2A ve Türksat 3A uydularıyla) hizmet vereceğinden, uydu üzerindeki yayınları izlemek için ek bir antene ihtiyaç olmadığı gibi mevcut anten ayarlarında da herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek bulunmuyor.

Yeni uydularıyla bölgesindeki liderliğini güçlendiren Türksat, 42 derece yörüngesinde kullanıcılara daha fazla televizyon ve radyo kanalı izleme imkanı sunuyor.

Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri kapsamında bugün yeni uydularla ilgili müjdeler de verildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklamalarına göre uydu serüvenimiz şöyle başlıyor;

Milli uydu geliştirmek için adım atalım dedik ve Fransa'ya gönderdik uydu imalatı, uzay konularıyla ilgili gerekli bilgi ve donanımı aldılar. Daha sonra o arkadaşlarımız Türkiye'de o çalışmaları devam ettirdiler.

'2010 yılında tekrar kapasite ihtiyacı doğdu. Yeni uyduları devreye alma mecburiyeti doğdu. Bunun üzerine 4A ve 4B için bu sefer Japonya'yla işbirliğine gittik. Bu sefer arkadaşlarımız sadece eğitim amaçlı değil, üretim kısmına da katılmaya başladı. Milli uyduyla ilgili çalışmalar bir noktaya geldi.'

600 MİLYON TL BEDELLE MİLLİ UYDU

Yıldırım sözlerine devam ederken milli uydunun müjdesini verdi. Yıldırım; 'Ben görevden ayrılmadan önce TÜBİTAK'la bir çalışmasını gerçekleştirdik. TÜBİTAK bu uyduyu 600 milyon TL gibi bir bedelle yapacak. İşbirliğiyle proje imzalanması 2014 sonuna doğru gerçekleştirmiş oldu. Bundan sonra yapılacak iş 6A uydumuzun tamamen yerli imkanlar olabildiğince yapılması için altyapı var. İnşallah 2019 sonu itibariyle bu uydumuzu imal edeceğiz ve uzaydaki yerine göndereceğiz. 2019 sonu geç bir tarih 2019 başına çekmemiz gerekiyor. Biraz fazla çalışacağız, 2019 başı olacak' dedi.

Türksat 6A uydusunun böyle olması planlanıyor.

'TELEVİZYON KANALI 60'DAN 600'E ÇIKTI'

'Uydu ihtiyacı da devam ediyor. Bilgi iletişim ışık hızıyla gelişiyor. 60-70 TV varken 600'e ulaştık. Yeni uydulara ihtiyaç var. Yeni yılın ilk yarısında 5A ve 5B yapımı için çalışmalar başlatacağız. Bizim yerli uydu için de ciddi bir etki olacak'

'NEDEN 1A, 1B, 2A, 2B?'

'Merak edenler olabilir 1A, 2A gibi üniversite soru şıkkı gibi derseniz bu uydulardan biri mesela 2A düşünce 3'e gitmemiş 2B denmiş biz de aynı usülle devam etti. 6A milli olacak'

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?