KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

İstanbul

İstanbul'un tarihi 300.000 yıla kadar dayanmaktadır. İstanbul Küçükçekmece Gölü kenarında yapılan kazılarda insan kültürüne ait ilk izlere ulaşılmıştır. Bulunan izlere göre Neolitik ve Kalkolitik dönemi insanların yaşadığı saptanmıştır. Aynı zamanda çeşitli ilçelerde yapılan kazılar sonucu Alt Paleolitik Çağı'ndan, Orta Paleolitik Çağı'ndan ve ilk insanlara özgü alet ve izlere rastlandı.

Tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapan İstanbul, boğazın iki yakasında bulunan konumu ile Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamaktadır. Bu sebepten dolayı da devletler arasında İstanbul için birçok savaş yapılmıştır.

İlk insanların yaşadığı dönemden günümüze kadar birçok devletin barındığı İstanbul şehrini en uzun olarak Bizans İmparatorluğu yönetti. 324'ten 1453 yılına kadar süren İstanbul hakimiyetiyle Bizans, şehri Roma İmpatorluğu'nun başkenti yaptı ve Roma'nın doğusunun yönetim merkezi olarak kullanıldı.

İstanbul, Bizans İmparatorluğu tarafından yönetilirken şehre birçok mimari yapı inşa edildi. Sultanahmet Meydanı ve döneminde dünyanın en büyük katedrali olan Ayasofya, Bizans tarafından inşa edilmiş ve günümüzde de hala faaliyet göstermektedir.

Avrupa ve Asya arasında bir kapı olarak yer edinen İstanbul; ticaret, kültür ve diplomasinin oldukça hızlı bir şekilde yapıldığı merkez haline geldi. Bizans döneminde şehrin adı "Poli" oldu.

476 yılında Batı Roma'nın yakılmasının ardından Batı Roma'da bulunan nüfusun büyük çoğunluğu İstanbul'a göç etti ve kısa sürede Bizans'ın başkenti İstanbul olarak ilan edildi. 543 yılında nüfusun yarısının ölmesine neden olan veba salgınının ardından şehir yeniden inşa edildi.

Saldırılar arasında en hasarlı ve yıkıcı olanı ise 1024'te Haçlılar tarafından 4. Haçlı Seferleri esnasında yapıldı. Şehri ele geçiren Haçlılar, tüm şehri yağmaladı ve halkın büyük çoğunluğu şehri terk etmek zorunda kaldı.

1261 yılında Palailogos Hanedanından olan Michael VIII Palaeologus, şehri tekrar ele geçirdi ve Latin dönemini sona erdirmiştir.

Bizans, bu dönemde oldukça küçülmüş ve eski gücünü kaybetmiştir. Osmanlı İmparatorluğu da 1391'den itibaren İstanbul'u kuşatmış ve nihayet 29 Mayıs 1453 tarihinde Fatih Sultan Mehmet tarafından feth edilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesine geçmiştir. Aynı zamanda İstanbul'un fethi, Dünya tarihinde Orta Çağ'ın kapanmasını simgelemektedir.

Osmanlı İmparatorluğu, sahibi olduğu İstanbul'u Osmanlı'nın başkenti olarak ilan etti. Şehre Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'yı kurarak eğitim ve ticarette önemli bir yükseliş sağladı.

İstanbul şehri bir süre sonra Hristiyanların, Müslümanların ve Yahudilerin yaşadığı kozmopolit bir şehir haline geldi. Bizans'tan kalan eski ve yıkık surlar onarıldı, binalar eski haline getirildi. Hızlı bir şekilde gelişen İstanbul şehri döneminde dünyanın en büyük şehri haline geldi.

14 Eylül 1509'da gerçekleşen ve küçük kıyamet adı verilen İstanbul Depremi, 45 gün süreli artçılarla devam etti. Deprem ve artçılarında binlerce bina yıkıldı ve birçok insan öldü.

Depremin yaralarını sarmak için 1510 yılında Sultan II. Beyazıd, 80.000 kişinin çalışmasıyla şehri yeniden onardı. Mimari ve sanat olarak geliştirilen İstanbul'a Mimar Sinan'ın camileri ve eserleri yapıldı, Lale Devri döneminde itfaiye, ilk matbaa ve fabrikalar kuruldu.

3 Kasım 1839'da ilan edilen Tanzimat Fermanı sonrasında ise şehir batılaşma sürecine katıldı ve birçok yenilik yaşandı.

Hastanelerin kurulması, Haliç'e köprü, Karaköy'e tünel, demiryolları, deniz taşımacılığı ve belediye örgütlerinin açılması ve kurulmasıyla modern bir şehir olan İstanbul, 1894'te bir depremle daha yerle bir oldu.

İstanbul şehri, 13 Kasım 1918'de I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri donanması tarafından işgal edildi.

İstanbul'un tarihi boyunca yaptığı 2500 yıllık başkentlik durumu 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle son buldu.

Cumhuriyet sonrası dönemde fiziksel atılımlar oldu ve 1900'lerde 1 milyon olan nüfus, dalgalanmalı olarak düşüp-çıktı. 1950'de Balkanlar'dan göç alan şehirde, gecekondular ön plana çıktı ve 1960'larda apartmanlaşmalar başladı.

1970'li yıllarda nüfusun hızlı bir şekilde artmasıyla doğru orantılı şekilde konut ve ulaşım sorunu da artmaya başladı. Bunun üzerine 1973'te İstanbul Boğaziçi Köprüsü inşa edildi ve ulaşımda önemli bir sorun çözüldü.

İstanbul şehri 1984 yılında çıkarılan 2972 sayılı kanunla İzmir ve Ankara ile birlikte büyükşehir olarak ilan edildi. Şehir günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlıdır ve Türkiye'nin nüfus olarak en büyük şehridir. 39 ilçeye sahip olan şehrin 25 ilçesi Avrupa Yakası'nda, 14 ilçesi ise Anadolu Yakası'nda bulunmaktadır.

İstanbul Haberleri

  • Aramızda dolaşıyorlardı: 3'ü de yakalandı

    Gündem, 21 Kasım 2024

    Aramızda dolaşıyorlardı: 3'ü de yakalandı

    İstanbul Eyüpsultan'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli yakalandı. 321 gram kokainin ele geçirildiği operasyonda gözaltına alınan zanlılardan ikisinin 'Kasten öldürme' dahil toplan 25 suç kaydı olduğu ortaya çıktı.

  • İstanbul'da lodos: Dalga boyu 5 metreyi buldu

    Gündem, 21 Kasım 2024

    İstanbul'da lodos: Dalga boyu 5 metreyi buldu

    İstanbul'da etkili olan şiddetli lodos nedeniyle Avcılar'da dalga boyu yer yer 5 metreyi buldu, balıkçılardan bir bölümü teknelerini, zarar görmemesi için kıyıya yakın bölgeye çekti.

  • İstanbul'da suya zam: Her ay güncellenecek

    Gündem, 20 Kasım 2024

    İstanbul'da suya zam: Her ay güncellenecek

    İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde, su fiyatlarına yüzde 17,5 zam yapıldı. Ayrıca Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) toplanıp, ikiye bölünmesiyle çıkan sonuca göre bu fiyatların her ay düzenli olarak güncellenmesi de kararlaştırıldı.

    Kardeş kavgası kanlı bitti: 1 ölü

    Gündem, 20 Kasım 2024

    Kardeş kavgası kanlı bitti: 1 ölü

    İstanbul Esenyurt'ta iki kardeş arasında çıkan tartışma kanlı bitti. Kardeşini silahla vurarak öldürdükten sonra kendisini eve kilitleyen şüpheli, apartmana giren özel harekat ekiplerince gözaltına alındı

    Tuzla'daki geri gönderme merkezinde yaşandığı iddia edilen olaya ilişkin açıklama

    Gündem, 20 Kasım 2024

    Tuzla'daki geri gönderme merkezinde yaşandığı iddia edilen olaya ilişkin açıklama

    Göç İdaresi Başkanlığı, Tuzla Geri Gönderme Merkezi'nde yaşandığı iddia edilen olayın, mülkiye ve jandarma müfettişlerince tüm yönleriyle ve büyük titizlikle soruşturulduğunu bildirdi

  • Ölen 14 yaşında, katil 17 yaşında!

    Gündem, 19 Kasım 2024

    Ölen 14 yaşında, katil 17 yaşında!

    Olay, İstanbul'da meydana geldi. 17 yaşında bir çocuk sokak kavgasında 14 yaşındaki bir çocuğu öldürdü.

  • 14 yaşındaki genç 500 TL için öldürüldü!

    Gündem, 19 Kasım 2024

    14 yaşındaki genç 500 TL için öldürüldü!

    İstanbul Küçükçekmece'de öldürülen 14 yaşındaki Salim Attal cinayetinin detaylara ortaya çıktı. Tokat ile başlayıp cinayetle biten olayın, 500 TL'lik alacaktan kaynaklandığı öğrenildi

  • Sevgilisini öldürüp canına kıymıştı! Yasak aşk iddiası!

    Gündem, 19 Kasım 2024

    Sevgilisini öldürüp canına kıymıştı! Yasak aşk iddiası!

    İstanbul'da, aynı fabrikada çalıştıkları ve sevgili oldukları iddia edilen Binali Kara ile Güllü Özcan, park halindeki okul servisinde tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine Kara, yanında bulunan silahla önce Özcan'ı öldürdü ardından kendi hayatına son verdi. İddiaya göre sevgilisiyle olan ilişkisini öğrenen karısı tarafından evden kovulan Kara’nın, ailesini yıktığı gerekçesiyle suçladığı sevgilisini öldürdüğü, ardından kardeşi H.K.'yi arayarak intihar edeceğini söylediği öğrenildi

    İstanbul'da okul servislerine sıkı denetim

    Gündem, 19 Kasım 2024

    İstanbul'da okul servislerine sıkı denetim

    İstanbul'da öğrenci servislerine yönelik denetimde, sürücülerin belgeleri kontrol edildi, emniyet kemeri kullanımının önemine ilişkin bilgilendirme yapıldı.

    Kadıköy Belediyesi işçilerinden 1 dakikalık grev

    Gündem, 19 Kasım 2024

    Kadıköy Belediyesi işçilerinden 1 dakikalık grev

    Kadıköy Belediyesi işçileri, bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine aldıkları grev kararı, belediye tarafından toplu iş sözleşmesinin imzalandığının duyurulmasıyla 1 dakika sonra bitti

  • Okullar açıldı trafik yoğunluğu arttı

    Gündem, 18 Kasım 2024

    Okullar açıldı trafik yoğunluğu arttı

    İstanbul'da, ilk ve ortaöğretim kurumlarında 2024-2025 eğitim öğretim yılı birinci dönem ara tatilinin ardından bazı ana arterler ve yollarda trafik yoğunluğu yaşanıyor. İBB Cep Trafik haritası verilerine göre, trafik yoğunluğu Avrupa Yakası'nda yüzde 58, Anadolu Yakası'nda ise yüzde 76'a kadar ulaştı.

  • İstanbul'un simgeleri 'prematüre' farkındalığı için mora büründü

    Gündem, 18 Kasım 2024

    İstanbul'un simgeleri 'prematüre' farkındalığı için mora büründü

    İstanbul'un en önemli simgelerinden Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü ile Galata Kulesi "17 Aralık Dünya Prematüre Farkındalık Günü" dolayısıyla mor ışıkla aydınlatıldı

  • Bağcılar'da silahlı saldırı: 2 yaralı

    Gündem, 18 Kasım 2024

    Bağcılar'da silahlı saldırı: 2 yaralı

    İstanbul Bağcılar'da kaldırımda yürüyen 2 kişi, otomobilden düzenlenen silahlı saldırı sonucu yaralandı. Polis, kaçan şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı

    İstanbul'da 1923 kişi gözaltına alındı

    Gündem, 17 Kasım 2024

    İstanbul'da 1923 kişi gözaltına alındı

    İstanbul'da, haklarında yakalama kararı bulunan 1462 kişi ile hapis cezası olan 461 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

    Bağcılar'da polis aracına EYP ve molotofkokteyli atıldı

    Gündem, 17 Kasım 2024

    Bağcılar'da polis aracına EYP ve molotofkokteyli atıldı

    Bağcılar'da polis aracına el yapımı patlayıcı (EYP) ve molotofkokteyli atarak kaçan şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı

  • Annesi, tiner içirip öldürmüştü! Babanın ifadesi ortaya çıktı!

    Gündem, 16 Kasım 2024

    Annesi, tiner içirip öldürmüştü! Babanın ifadesi ortaya çıktı!

    İstanbul Esenler'de, 23 yaşındaki Dilek Ç., 2 yaşındaki bebeğinin biberonuna tiner koyup içirdi. Hastaneye kaldırılan bebek hayatını kaybetti. Anne tutuklanırken baba adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Baba Yılmaz E. savcılıkta verdiği ifadesinde, "2024 yılı eylül ayında Dilek, çocukla birlikte İstanbul'a geldiğini söyledi. Dilek ile çocuğumuzu otele yerleştirdim. 29 Eylül'de 2 yaşındaki çocuğumuz Yunus Emre rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı. 14 Kasım'da gece saatlerinde çocuğumuz öldü. Dilek çocuğumuzu zehirleyerek öldürdüğünü itiraf etti" dedi. Bebeğin cenazesi Kilyos Mezarlığı'na defnedildi

  • 2 çocuk annesine 20 bıçak darbesi!

    Gündem, 16 Kasım 2024

    2 çocuk annesine 20 bıçak darbesi!

    İstanbul'da, 47 yaşındaki Orhan G., tartıştığı 37 yaşındaki eşi Duygu G.'yi 20 defa bıçakladı. Ağır yaralanan eşini ticari taksiyle Aile Sağlık Merkezinin önüne götürüp bırakan şüpheli olay yerinden kaçtı. Taksicinin olayı polise bildirmesi üzerine, ağır yaralanan kadın sağlık ekiplerince hastaneye götürüldü. Polis, olay yerinden kaçan koca Orhan G.'yi, Bağcılar’da yakalandı. 2 suç kaydı bulunan şüpheli adliyeye gönderildi

  • BUDO'nun bazı seferleri iptal edildi

    Gündem, 16 Kasım 2024

    BUDO'nun bazı seferleri iptal edildi

    Bursa ile İstanbul arasında Bursa Büyükşehir Belediyesince karşılıklı işletilen deniz otobüsü seferlerinden bazıları olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi

    Beyoğlu'nda banyo sırası cinayeti!

    Gündem, 15 Kasım 2024

    Beyoğlu'nda banyo sırası cinayeti!

    İstanbul Beyoğlu'nda, bir fabrikada çalışan 34 yaşındaki Gineli Oumar Kante, ev arkadaşı I.B. tarafından banyo sırası kavgasında bıçaklanarak öldürüldü. Şüpheli I.B. gözaltına alınırken, amatör futbolcu da olan Kante'nin ölüm haberini alan eski futbolcu İbrahim Yattara, Adli Tıp Kurumu'na geldi