Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Soma'da maden kazası, Soma maden faciası, Soma maden, Soma'da kömür ocağında yangın, Soma kömür ocağı trafo patlaması yangın | Son dakika haberleri
        17

        İŞÇİLER NİÇİN KAÇAMADI VEYA TAHLİYE EDİLEMEDİ?
        Uzmanlar, madencilerin neden hızla tahliye edilemediği sorusuna karşılık, “Yangın, tam vardiya değişimi sırasında çıkıyor. Bu nedenle kimin nerede olduğunu, hangi panoda kaç kişinin bulunduğunu bilmek mümkün değil. Bu durumun, tahliyeleri zorlaştırdığını söylemek mümkün” diyor.

        18

        Bu tür durumlarda içeride kalan işçiler için ocağın iç düzeninde kaçış yolları ve havalandırma için yeterli kanal bulunup bulunmadığı büyük önem taşıyor.

        19

        TÜNELLERE HAVA BASILDI, KAÇIŞ SAĞLANAMADI
        Yangından sonra tünele yüksek oranda karbonmonoksitin yayıldığı tespit edilince işletme, zor bir kararla karşı karşıya kaldı. Saniyelerin büyük önem taşıdığı bu anlarda işletme, fanlar aracılığıyla tünellere temiz hava bastı. Bu yolla temiz havanın bulunduğu bölgedeki çok sayıda işçi kurtarıldı.

        20

        Ancak temiz hava girişi alt bölümlere karbonmonoksitin hızla sirayet etmesine neden olmuşsa; karbonmonoksitin hızla ulaştığı madenin alt galerileri ve panolarında bulunan işçileri kurtarmak mümkün olmamış olabilir.

        21

        ÖNCE SUYLA SOĞUTULUYOR
        Kızışmanın erkenden tespiti büyük önem taşıyor. Kızışma olan bölgeler, önce suyla soğutuluyor. Sonra bu bölge kül ve çimentoyla kapatılıyor. Oksijenle ilişkisi kesilip yalıtılıyor. Yangına yol açmasına engel olunuyor.

        22

        MADEN OCAĞINDA ÇÖKME Mİ OLDU?
        Yangının taşıyıcı kalasların yanmasına, taşıyıcı demirlerin erimesine yol açtığı, bu nedenle çökmenin meydana geldiği ya da ocağın ana alanına üst bölümlerden yanar halde çöküntü olabileceği de öne sürülüyor.

        23

        Ancak uzmanlar, ölümlerin büyük ölçüde karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandığını söylüyor. Yangın nedeniyle galerilerde biriken zehirli gaz ve görüş mesafesinin çok kısa olması nedeniyle yardım ekipleri işçilere ulaşamadığı gibi, tahliyeler istenilen hızda gerçekleşmedi.

        24

        'EĞİTİM VE TATBİKAT EKSİKLİĞİ VAR'
        Yüksek Maden Mühendisi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya, Soma’da yaşanan maden faciasıyla ilgili Habertürk TV’de yaptığı açıklamada, bu yangının trafodan çıkma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

        25

        Eskikaya, “Kömürün yanması olağandır. Ama böyle bir faciaya sebep olmaması gerekir. İhmal kelimesi kullanılırmı bilmiyorum ama bu kazanın olmaması gerekirdi” dedi.

        26

        “Devlet büyükleri, bu facialar olduktan sonra harcamış oldukları sürenin yarısını bu facialardan önce harcasalardı, bu tür olayların önüne geçilebilirdi.Maalesef 40-50 yıldırmaden kazalarında en üst sıralarda yer alıyoruz” diyen Prof. Dr. Eskikaya, işletmede tatbikat yapıldığı açıklamalarına ilişkin olarak şöyle konuştu:

        27

        “Kömür madenlerindeki kazaların üç ana nedeni var. Yangın, grizu, göçük. Bunlar için ayrı ayrı önlemler alınması gerekir. Sahipleri, ‘Tatbikat yaptık’ dedi. Ne yaptılar, o anlaşılamadı. Büyük kömür madenlerinde, kaza olduğunda neler yapılması gerektiğinin tatbikatı yapılmalıdır. Askeriyedeki gibi tatbikat yapılmalı. İşçinin ne yapacağını bilmesi lazım. Eğitim ve tatbikat eksikliği var. Yanlış yere gidildiği için ölenlerin olduğu iddiaları var.”
        AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ