Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Afazi nedir, nasıl bir hastalık? Afazi belirtileri neler ve tedavi yöntemi nasıl? Bruce Willis'in hastalığı Afazi hastalığı hakkında merak edilenler
        1

        Mavi Ay, Ucuz Roman ve Zor Ölüm yapımlarında adını geniş kitlelere duyuran Bruce Willis afazi hastalığı nedeniyle oyunculuğu bırakıyor. Üzücü haberin ardından Ünlü Hollywood yıldızı Bruce Willis'in hastalığı afazi belirtileri ve tedavisi gündeme geldi. Peki, afazi nedir, belirtileri nelerdir? İşte, Bruce Willis'in hastalığı hakkında merak edilenler…

        2

        AFAZİ NEDİR?

        Klinik olarak beyin parankimindeki bir lezyon neticesinde oluşan tabloya inme denir. Parankim kanaması, subaraknoid kanama ve beyin damarlarında tıkanma gibi farklı nedenlere bağlı olarak gelişim gösterir. Afazi hastalığı sonucunda hastalarda çeşitli duyusal, motor ve kognitif fonksiyon bozuklukları oluşur.

        3

        Beyin damar hastalıklarının önemli belirtilerinden biri olan Afazi, beyin hasarı sonucu oluşan ve dil işlevlerinin bozulması veya tamamen kaybolması anlamına gelen bir bozukluktur. İnmenin akut safhasında afazi % 21- 38 oranında görülür. Afazi farklı etyolojilere bağlı olarak ortaya çıkan bir sendromdur ve yüksek oranda mortalite, morbitide ve ekonomik kayba sebep olur.

        4

        AFAZİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ

        Beynin bazı bölgelerinde meydana gelen işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan konuşma, tekrarlama, okuma-yazma ve konuşulanı anlama gibi becerilerin gerçekleştirilememesi sorunu olan afazi, genellikle travma veya inme sonucunda ortaya çıkar.

        Afazi rahatsızlığı sonrasında kişinin planlama, problem çözme, basit etkinlikleri yerine getirme ve karar verme becerileri etkilenebilir.

        Afazi hastalığı olan birey bir işe nereden ve nasıl başlayacağını belirlemekte, o işi yerine getirmek için gerekli aşamaları oluşturmakta güçlük çekebilir.

        5

        AFAZİ TEDAVİ YÖNTEMİ

        Afazi hastalığı tipi, şiddeti ve hangi olaya bağlı olarak ortaya çıktığının bilinmesi, uygulanacak tedavi protokolü ve prognoz takibi açısından oldukça önemlidir. Afazi hastalığı tanısında çeşitli testler yapılır. Bu testlerde spontan konuşma, okuma-yazma, anlama, tekrarlama ve isimlendirme fonksiyonları değerlendirilir. Afazi tedavisi ve rehabilitasyonu konusunda bugüne kadar birçok farklı yöntem denenmiştir. Bunlar arasında çeşitli ilaç tedavileri ve konuşma terapileri de yer almaktadır. Bazı hastalarda sadece konuşma terapisi, bazı hastalarda ise hem konuşma hem de ilaç tedavisi bir arada denenmiştir.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ