Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Trabzonspor Ali Koç açıkladı: "Yayın gelirlerinde 564 milyon dolar indirim yapıldı!" - Trabzonspor Haberleri

        Habertürk TV'de tarihi buluşma gerçekleşirken Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Galatasaray Başkanı Burak Elmas ve Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Serap Belet'in sorularını yanıtladı. Türk futbolundaki sorunları masaya yatıran başkanlar, yayıncı kuruluş ile kulüpler arasında son birkaç sezonda yaşanan sorunları ve yayıncı kuruluşun sürekli olarak yaptığı indirim taleplerine dair açıklamalar yaptı. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, yayıncı kuruluşla yaşanan sorunlara dair rakamları paylaştı.

        "SON BEŞ SENEDE 564 MİLYON DOLAR İNDİRİM"

        Federasyon'un sorunların özüne inmediği gibi çözüm üretmediğinin altını çizen Ali Koç, yayıncı kuruluşla ilgili olarak ise Avrupa liglerini örnek gösterdi. Son 4 senede Avrupa'daki ilk 5 kulübün yayın gelirinin yüzde 4,5 artış gösterdiğini vurgulayan Ali Koç, "Türkiye'de ise yayın gelirleri yüzde 27 inmiş. 2016'da ihale yapılıyor, 500 milyon dolar. Seneler içinde bizim de kabul etmemiz son derece zor, kur sabitlemeleri derken bu rakam küçülüyor. 2017'de 465 milyon dolara iniyor. 2019'da 388, geçen sezon 337 milyon dolara iniyor. 5 senede toplam indirim 564 milyon dolar" ifadelerini kullandı.

         TFF'den Kulüpler Birliği'ne cevap
        TFF'den Kulüpler Birliği'ne cevap Haberi Görüntüle
        REKLAM

        "FEDERASYON YAYINCI KURULUŞU, ONLARDAN İYİ SAVUNUYOR"

        Federasyon'un yayıncı kuruluştan yana tavır aldığını dile getiren Ali Koç, "Bizim manevra alanımız çok daralıyor. Aynı gemide olduğunu düşündüğümüz Federasyon ne yazık ki bu konuda zaman zaman yayıncı kuruluştan bile daha iyi yayıncı kuruluşu savunuyor. Yayıncı kuruluş karşısında acz içinde olduklarını düşünüyorum. Daha pandemi gelmeden başladı. Bizler 'bunu bir seferlik olsun, seneye eski şartlardan başlayalım' dedik. Öyle olmadı, her sene indirim oldu. Bu argümanlara cevap verirken 'Kulüplerin bilgisi dahilinde' deniyor" dedi.

         4 büyük başkanı Habertürk TV'de buluştu
        4 büyük başkanı Habertürk TV'de buluştu Haberi Görüntüle

        "YAYINCI KURULUŞ PASTAYI KÜÇÜLTÜYOR"

        Kulüplerin geçen sezon alması gerekenin çok altında gelir elde ettiğini belirten Ali Koç, "3 sene evvel Kulüpler Birliği'nde durum izah edildi. Galatasaray, Kasımpaşa imzalamadı. Biz şartlı olarak imzaladık. Bilgi alışverişi yapılması bizim bu karara ortak olduğumuzu ifade etmez. Euro deli gibi artıyor. Pandeminin etkileri var. Bilet, loca satamıyorsunuz. Yayıncı kuruluş pastayı küçültüyor. Yayıncı kuruluşu bu kadar savunurken Spor Bakanımızla, Maliye Bakanımızla, Cumhurbaşkanımızla paylaştınız mı? Yayıncı kuruluşu bu kadar sahiplenirken bizim haklarımızı niye savunmadınız? Bıçak kemiğe dayanana kadar ödemeler yapılıyor. Her sene ödemeler durduruluyor. Geçen sezon paraları alamadık, ligler başladı. Almamız gerekenin çok altında paralar aldık. Adeta sus payı gibi. Biz bunu ciddiyetten uzak bir yaklaşım olarak görüyoruz. Federasyon başkanımız masaya vursaydı bu işler buraya gelmezdi." açıklamasını yaptı.

         "Çocuğumuz 3'ü 6 milyon yapıyor!"
        "Çocuğumuz 3'ü 6 milyon yapıyor!" Haberi Görüntüle

        Başkanların açıklamalarından öne çıkan diğer satırbaşları ise şöyle:

        "YAYIN İHALESİNİ BİZ PAZARLAMALIYIZ"

        BURAK ELMAS: Yayın ihalesinde satılan hak kulüplerimizin hakkı. Bunu hakkı pazarlaması için yetki verdiğimiz TFF bunu beceremedi. Bizim haklarımızı olması gerektiği gibi pazarlayamayan, hatta değerini düşüren aracıya bu yetkiyi vermek istemem. Biz kulüpler olarak kendi oynadığımız ve birlikte sahibi olduğumuz ligin artık pazarlamasını kendimiz yapmamız lazım.

         "Böyle sistem olmaz!"
        "Böyle sistem olmaz!" Haberi Görüntüle

        AHMET AĞAOĞLU: Ürün satışından ciddi gelir elde ediyoruz. Bilet, loca, kombine satışları pandemiden önce ciddi gelir bırakıyordu. Reklam ve sponsorluk var. Anadolu kulüplerinde ürün satışı bizim yüzde 3-5'imiz. Bilet satışları parlak değil, reklam sponsorluk yok denecek kadar az. Geriye naklen yayın kalıyor. Yayıncı kuruluşla yapılan pazarlıklar neticesinde en fazla etkilenen tabii ki Anadolu kulüpleri oluyor. Karşılayamaz duruma geldikleri anda zaten ortada oynanacak bir durum kalmayacak ki. Medyaları yok, camiaları yok, seslerini duyuramıyorlar. Tek mercii kendi illerinin, bölgelerinin siyasilerin vasıtasıyla doğal olarak devlete gidiyorlar. 35 yıldır yöneticiyim siyasetin sporun içinde olduğunu görmüyorum. Biz devlete gidiyoruz. Ha sporla uğraşıp da siyasete girenlerin sayısı azımsanacak değil.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ