Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye Emlak Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Altundaş, "Enerji verimliliği kapsamında, A ve B sınıfı konutlarda önümüzdeki günlerde 2 puana varan fiyatlamalarda indirim uygulayacağız." dedi.

        Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından organize edilen "1. Ankara Gayrimenkul Zirvesi"nde, sektörün durumu ve geleceği panellerde ele alındı.

        Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör'ün moderatörlüğünde gerçekleşen "Konut Sektöründe Finansal Darboğazdan Çıkış Yolları" başlıklı panelde, Türkiye Emlak Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Altundaş, Dalfin Finansal ve Kurumsal Çözümler Ortağı Mustafa Aşkın ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Uğur Yaylaönü konut sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi.

        Altundaş, Emlak Katılım'ın 5 yıllık bir banka gibi görünmesine rağmen köklü bir bankanın devamı niteliğinde olduğunu söyledi.

        Bankanın sunduğu "Gönlüne Göre Konut Finansmanı"nın, faizin yüksek olduğu mevcut durumda önemli bir alternatif olabileceğini ve bu üründe yüksek bir hacim beklediklerini anlatan Altundaş, "Vatandaşın ulaşımı kolay. 110'a yakın şubemiz var, altyapımızı tamamlamış durumdayız. Vatandaşa mevcut fonlama maliyetinin altında bir oranda kullandırım yapacağız." dedi.

        Altundaş, şunları kaydetti:

        "Enerji verimliliği kapsamında, A ve B sınıfı konutlarda önümüzdeki günlerde 2 puana varan fiyatlamalarda indirim uygulayacağız. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile toplantılar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde yeni ürünlerin de lansmanı yaptığımız takdirde bunu duyuracağız. Bugünün en popüler, halkımızın rahatlıkla girebileceği ürün 'Gönlüne Göre Konut Finansmanı'dır. Sadece bizde olan bu üründe ciddi anlamda da hacim bekliyoruz."

        SPK Başkan Yardımcısı Yaylaönü de İstanbul'da ve diğer deprem riski bulunan bölgelerde konut stokunu dönüştürmenin gerektiğini belirtti. İmarı bir milli güvenlik sorunu olarak gördüğünü belirten Yaylaönü, imarın düzgün olduğu bir senaryoda birçok sorunun çözülebileceğini ifade etti.

        Mustafa Aşkın ise konut sektörünün herkesi ilgilendirdiği ve ülkede konut arzında bir sorun yaşandığının artık herkes tarafından kabul edilmeye başlandığını söyledi. Türkiye'nin acil bir şekilde çatı bir kuruluş olarak gayrimenkul ipotek bankasına ihtiyacı olduğunu belirten Aşkın, bu bankaya sektörün diğer paydaşlarının da katkı sağlayabileceği değerlendirmesinde bulundu.

        - Gayrimenkulün menkulleşmesi konuşuldu

        Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen’in moderatörlüğünü yaptığı "Gayrimenkulün Menkulleşmesi: Milli Servetin Ekonomiye Kazandırılması" başlıklı panelde ise GYODER GYO Komite Başkanı Berra Doğaner, PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu ve Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık ile menkulleşme trendleri ele alındı.

        Doğaner, yaptığı konuşmada GYO'ların 30 yıldır GYF'lerin 10 yıldır var olduğunu hatırlattı. Yapılacak düzenlemelerle sunulacak Proje GYO'lar için hazır olduklarını belirten Doğaner, GYODER olarak üzerine çalıştıkları ve öneri olarak götürecekleri "Gayrimenkule Dönüştürülebilir Tahvil" isimli bir varlık için mevzuata uyum çalışmaları yürüttüklerini de aktardı.

        Akbalık ise gayrimenkul sektörünün özellikle de konut sektörünün sürdürülebilir olabilmesi için doğru yönetilmesi ve doğru yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Şehir planlamasının doğru çalışması, kentsel dönüşümün buna göre adaptasyonu ve insanların barınma ihtiyaçlarının giderilebilmesi gerektiğini vurgulayan Akbalık, bu süreçlerde kamunun hamlelerinin önemli olduğunu ifade etti.

        Bayraktaroğlu, menkul kıymetleştirmenin bir tasarruf enstrümanı olarak görülen gayrimenkulün iyi bir yol olduğunu söyledi. Gayrimenkulün tasarruf aracı ve yatırım aracı olarak gördüğü ilginin devamının menkul kıymetleşmesiyle mümkün olduğunu belirten Bayraktaroğlu, tüm dünyada da bu durumun benzer süreçte ilerlediğini aktardı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler