Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Dünya birden dönmeyi bırakırsa ne olur? Ne gibi sonuçları olur?
        1

        Gece-gündüz döngüsü, mevsimsel değişiklikler, doğa olayları gibi yaşamımızın vazgeçilmez döngüsü olan bu olaylar, dünyanın dönmesi sonucu meydana gelir. Yaşadığımız sürece, dünya her zaman dönüyor olsa da, bunu asla hissedemeyiz.

        2

        DÜNYA VE HAREKET KANUNLARI

        Bu gerçeği anlamadan önce Newton'un Birinci Hareket Yasasını bilmemiz gerekir. Eylemsizlik yasası olarak da bilinen birinci yasaya göre, eğer bir cisim hareketsizse, hareketsiz kalmaya devam eder; ya da eğer hareket halindeyse, üzerine dış ve zıt bir kuvvet uygulanmadığı sürece aynı hızda ve aynı yönde hareket etmeye devam eder. Bu davranış eylemsizlik olarak bilinir.

        3

        Hepimiz Dünya'nın, Güneş'in ve tüm güneş sistemimizin herhangi bir dış kuvvete maruz kalmadığını biliyoruz. Bu nedenle, tüm gezegenler eylemsizlik nedeniyle yaratıldıkları günden beri dönmeye devam ediyor.

        4

        DÜNYA DÖNMEYİ DURDURSA NE OLUR?

        Her şey yerinden oynar

        Eğer Dünya aniden dönmeyi bırakırsa, gezegenimizin büyük bir kısmı yaşanmaz hale gelecektir. Dünya yaklaşık 1700 km/saat hızla dönmektedir ve gezegenimizin aniden durması, ana kayaya sıkıca sabitlenmemiş her şeyi yerinden oynatacaktır. Bu, daha önce açıklandığı gibi hareketin eylemsizliğinden kaynaklanmaktadır.

        5

        Atmosfer hareket etmeye devam eder

        Dünya'nın dönüşünün durdurulmasına rağmen, atmosfer 1700 km/saatlik bir hızla hareket etmeye devam ederek bizimle birlikte devasa kayalar, araçlar ve binalar gibi yerdeki her şeyi süpürür.

        6

        1 gün 6 aya dönüşür

        Dünya üzerindeki ekosistem tamamen yok olacaktır. Bununla birlikte, varoluşu böldüğümüz 24 saatlik 'sistem' de değişecektir. Şu anda 24 saate eşit olan bir gün, 6 aya dönüşecek. Böylece 6 ay gündüz ve 6 ay gece olacaktır.

        7

        Gündüzleri, Dünya'nın Güneş'e bakan tarafı ateşli yazlar yaşarken, Güneş'ten uzağa bakan tarafı ölümcül kışlarla karşı karşıya kalacaktır. Bu da çağlar boyunca sürecek dev fırtınalara yol açacaktır.

        8

        EN AZ ETKİLENEN KUZEY KUTBU OLUR

        Gezegenimizin muhtemelen daha az etkilenecek tek kısımları, çok az dönen veya hiç dönmeyen kutuplarda veya yakınında olacaktır. Yine de, aşırı kuvvet muhtemelen tsunamileri ve depremleri tetikleyecektir; bu nedenle işler tüm dünya için oldukça kötü olacaktır.

        Kaynak: Byjus/Space

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ