Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünyanın gözü İsrail-Lübnan hattında: İsrail Lübnan'a kara operasyonunu başlattı | Dış Haberler

        Dünyanın gözü İsrail-Lübnan hattına kilitlendi. İsrail ile Lübnan Hizbulahı arasında günlerdir süren gerilimin ardından İsrail ordusu, Lübnan topraklarında bazı noktalara yönelik karadan işgal saldırıları gerçekleştirdiklerini duyurdu.

        İsrail ordusu, sabah saatlerinde Lübnan'ın güneyinde yoğun çatışmaların yaşandığını bildirdi. Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ülkesinin tarihindeki "en tehlikeli evrelerden biriyle" karşı karşıya olduğunu söyledi.

         Şam'da patlama sesleri
        Şam'da patlama sesleri Haberi Görüntüle

        HİZBULLAH İSRAİL'İN KUZEYİNE SALDIRILARI DÜZENLEDİ

        Hizbullah Hareketi, İsrail'in kuzeyinde bulunan Ştula, Metula (Matalla) ve Avivim bölgelerine saldırılar düzenlediğini duyurdu.

        Hizbullah tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, İsrail'in kuzeyindeki bölgelere yapılan top ve füze saldırılarına ilişkin bilgi verildi.

        Saldırıların, "Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin direnişini desteklemek ve Lübnan halkını savunmak" amacıyla yapıldığını belirten Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bölgelerin vurulduğunu bildirdi.

        Hizbullah, Ştula yasa dışı yerleşim biriminin kapısında bekleyen İsrail askerlerinin top atışıyla "doğrudan isabetle" vurulduğunu, Metula'da hareket halindeki İsrail askerlerinin füzeyle hedef alındığını kaydetti.

        Yukarı Celile bölgesindeki Avivim bölgesinin de topçu atışlarıyla vurulduğu da aktarıldı.

        İsrail ordusu ise 98. Tümen kuvvetlerine bağlı komando ve paraşüt birliklerinin yanı sıra 7. Tugay zırhlı birliğinin "Lübnan'ı hedef alan faaliyetlere başladığını" açıkladı.

        Açıklamada, Lübnan'a yönelik "kara operasyonu öncesinde yapılan hazırlıklar kapsamında tatbikat düzenlendiği" bilgisine yer verildi.

        "BEYRUT'U HEDEF ALAN GENİŞ BİR OPERASYON MASADA DEĞİL"

        Reuters'a konuşan İsrailli güvenlik yetkilisi, "İsrail'in kara operasyonu sınırlı, Beyrut'u hedef alan geniş bir operasyon 'masada değil'" dedi.

        Askerlerin Lübnan topraklarına ne kadar mesafede faaliyet gösterdiğini söylemeyi reddeden yetkili, askerlerin sınırdan 'yürüme mesafesinde' olduğunu söyledi.

        REKLAM

        TOPÇU BİRLİKLERİYLE ATEŞ AÇTI

        İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün akşam yaptığı açıklamada, Mavi Hat boyunca devam eden çatışmalarda "bir sonraki aşamanın çok yakında başlayacağını" söylemişti.

        Gallant'ın açıklamasının ardından İsrail askeri araçları, gece saatlerinde kara saldırıları çerçevesinde, Lübnan sınırına hareket etmeye başladı. Çok sayıda askeri araç yola çıktı, tank ve topçu birliklerinin de eş zamanlı olarak ateş açtı.

        İsrail Ordusu, Beyrut'un güneyindeki banliyöler için tahliye uyarısı yapmasının ardından İsrail, Lübnan'a kara harekatının başladığını duyurdu. İsrail medyasında yer alan haberlerde, bakanların Lübnan hakkında konuşmalarının istendiğini yazıldı.

        REKLAM

        SINIRLI VE YOĞUN KARA SALDIRILARI

        İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını belirtti.

        Kara saldırılarına hava kuvvetleri ile topçu birliklerinin de eşlik ettiği aktarılan açıklamada, "Kuzeyin Okları Operasyonu"nun, Gazze'deki çatışmalara paralel olarak ve yapılan durum değerlendirmesine göre sürdürüleceği ifade edildi.

        İsrail'in kuzeyindeki Lübnan sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki Safed şehrinde hava saldırısı uyarıları yayınlandı. Bazı medya kuruluşları, diğer sınır kasabaları için de uyarılar yayınlandığını bildirdi.

        REKLAM

        Hava uyarıları, gece boyunca ülkenin kuzeyindeki bazı bölgelerde aktifti.

        İSRAİL GÜNEY LÜBNAN'DAN 18 YIL ÖNCE ÇEKİLMİŞTİ

        İsrail medyası, İsrail ordusunun İkinci Lübnan Savaşı'ndan sonra Güney Lübnan'dan çekilmesinin üzerinden tam 18 yıl geçtiğini belirtti.

        İsrail ile Hizbullah'ın aylarca süren çatışmalarının ardından İsrail, 1 Ekim 2006'da Lübnan'dan çekilmişti.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ