Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)
        Haberler Gündem 3. Sayfa Tüm Türkiye'de protesto! | Son dakika haberleri

        Ankara, İstanbul İzmir, Antalya, Adana, Erzurum, Diyarbakır, Konya, Kayseri, Kocaeli, Sakarya ve Sivas'ın da aralarında bulunduğu 41 ilde, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliamla Şam'daki kimyasal silah saldırısı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlarca protesto edildi, gıyabi cenaze namazları kılındı.

        Ankara

        Müslümanlar Dayanışma Platformu üyeleri, Suriye'de sivil halkı hedef alan kimyasal silah saldırısını ve Mısır'daki darbe karşıtlarına yapılan katliamı protesto etti. Kocatepe Camisi avlusunda cuma nazamının ardından toplanan grup, Suriye'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kaldı. Namazdan sonra, Suriyeli ve Mısırlı Müslümanlar için dua edildi.

        Tekbir getirip, çeşitli sloganlar atan grup adına basın açıklamasını okuyan Hikmet Yıldırım, Mısır'da Sisi güçlerince öldürülen yüzlerce masum direnişçinin kanı kurumadan, Esed güçlerinin, Suriye'de düzenlediği kimyasal saldırıyla, bin 700 kişinin şehit olduğunu, 3 binden fazla kişinin ise yaralandığını kaydetti.

        Katliamlara karşı, ABD, İsrail, BM, Rusya ve İran'ın tutumunu eleştiren Yıldırım, "ABD'nin önderliğinde, İngiltere-AB ülkeleri, İsrail şer cephesi, Batı kültür ve medeniyetinin değerleri doğrultusunda yeni bir dünya kurmak istiyor. İslam coğrafyasını işgal ediyor" dedi.

        Açıklama sırasında sık sık tekbir getiren ve elleriyle Rabia işareti yapan gruptakiler, "Şehitler ümmetin onurudur" ve "Katil Esed Suriye'den defol" sloganları attı.

        İstanbul

        Türkiyeli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Suriye ve Mısır Halkları Dayanışma Platformunca, Mısır ve Suriye halkına destek için yürüyüş düzenlendi. Fatih Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından avluda toplananlar, tekbirler ve başta Esed ile Sisi'ye yönelik tepkilerini dile getiren çeşitli sloganlar eşliğinde Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediye binası önüne kadar yürüdü. Yoldan geçen vatandaşlar da otomobillerinden Rabia işareti yaparak grubu destekledi.

        Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay, "İslam coğrafyasının kaderi kan gölü olmak, Müslüman halkların kaderi de kan gölünde boğulmak değildir. Bilinmesi gereken en yalın gerçek şudur; İslam coğrafyası ve Müslüman halklar ne despotik iktidarların ne de sömürgeci devletlerin ahlaksız ve hukuksuz tahakkümlerine boyun eğmek mecburiyetindedir" ifadelerini kullandı.

        Gruptakiler, basın açıklaması sırasında sık sık slogan attı, tekbir getirdi ve "Rabia" işareti yaptı. Suriye'deki kimyasal saldırıda ölen bebek ve çocukların fotoğrafının bulunduğu, "Allah'tan hiç mi korkmadınız" yazılı büyük boy pankart açan gruptakiler, yürüyüşün sona erdiğinin duyurulmasının ardından dağıldı. Unkapanı'ndaki Bozdoğan Kemeri'ne asılan "Rabia" yazısı ve işareti olan dev bez afiş dikkati çekti.

        Öte yandan, Ümraniye Platformu'nun öncülüğünde ve Saadet Partisi Başakşehir İlçe Başkanlığı ile Anadolu Gençlik Derneğinin öncülüğünde bir araya gelen iki ayrı grup da Mısır ve Suriye'deki katliamlarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

        İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği de Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğuna siyah çelenk bıraktı. Konsolosluğun duvarına siyah çelenk bırakan dernek üyeleri adına konuşan Seyit Keleş, "Sisi'nin yaptığı zulüm, hak ve hukuk tanımamaktır, adaletsizliktir" dedi.

        İnsan ve Medeniyet Hareketi çatısı altındaki Genç Hareket oluşumu önderliğinde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen kişiler, Mısır ve Suriye'deki katliamlara dikkati çekmek için Saraçhane Parkı'nda bir araya geldi. Gruptakiler, parkta akşam namazı kıldı.

        Parkın çevresine ve içine, Seyyid Kutub, Şeyh Ahmet Yasin, Mehmet Akif Ersoy, Aliya İzzet Begoviç ve Malcom X'in sözlerinin yazılı olduğu pankartlar asıldı.

        İzmir

        Konak Meydanı'ndaki Yalı Camisi önünde "Suriye ve Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu"nun organize ettiği gösterilere çeşitli sivil toplum kuruluşları üyeleri katıldı. Kuran-ı Kerim'in okunmasıyla başlayan protestoda, katılımcılar Muhammed Mursi ve gösterilerde ölen İhvan Hareketi Lideri Muhammed el Biltaci'nin kızı Esma'nın posterleri ile Rabia işaretli pankartlar taşındı.

        Muhammed el Biltaci'nin, kızı Esma'ya yazdığı mektubun da okunduğu gösterilerde, Suriye ve Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını Muhammed Furkan Akdeniz okudu. Suriye ve Mısır direnişlerinin kardeş olduğunu belirten Akdeniz, "Bir yerde zalimleri, bir yerde Müslümanları desteklemek abesle iştigaldir, aldatmadır. Ne İran'ın bölgesel çıkarları ne de Arap şeyhlerinin, krallarının ve sultanlarının kendi iktidarlarını koruma refleksleri zalim, katil ve darbeci diktatörlerin yanında yer almalarını meşru kılmaz" dedi.

        Mısır ve Suriye hükümetleri aleyhine sloganlar atan grup, katliamlarda ölenler için okunan duanın ardından dağıldı.

        Kocaeli

        Kocaeli'nin İzmit ilçesinde Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu öncülüğünde, Fevziye Camisi'nde cuma namazı sonrası katliamlarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namazın ardından slogan atarak Sabri Yalım Parkı'na yürüyen grup, katliamları lanetledi.

        Bu arada Mehmet Ali Paşa Mahallesi'nde toplanan bir başka grup da katliamlara tepki göstererek, Doğu Kışla Gençlik Parkı'nda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Programda, Mısırlı öğrenci İbrahim Mustafa Kur'an-ı Kerim okudu.

        Sakarya

        Sakarya'da ise Anadolu Platformunca gerçekleştirilen programda, İhlas Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı.

        Platform Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ramazan Kayan, "Müslümanlar ölebilir, insanlar ölebilir ama insanlık ölmedi. Burada bunu gösteriyoruz. 2 bini aşkın insanın, yüzlerce çocuğun ölümüne neden olanları bir kez daha gördük. Müminlerin, müminlerden başka dostu yoktur. Müslümanların dostu Allah'tır" ifadesini kullandı.

        Anadolu Gençlik Derneği üyeleri de Suriye'de sivil halkı hedef alan kimyasal silah saldırısını ve Mısır'daki darbe karşıtlarına yapılan katliamı protesto etti.

        Bolu

        Yeniçağa ilçesinde Anadolu Gençlik Derneği temsilciliğince düzenlenen gösteride, katliamlar protesto edildi. AGD Yeniçağa Temsilcisi Mustafa Güldemir Mısır'da dökülen kanın arkasındaki tek gerekçenin İsrail'in bölgedeki varlığını teminat altına alınması olduğunu ifade ederek, "Mısır'daki katliamlar Büyük Ortadoğu Projesi'nin işletilmesidir. Başta ABD ve AB tarafından her türlü platformda gündeme getirilen demokrasi ve özgürlük terennümleri sadece ve sadece bir kandırmacadır" şeklinde konuştu.

        Büyük Cami'de konuşmaların ardından gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi.

        İHH Bolu İl Temsilciliği de , Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ile Şam'daki kimyasal silah saldırısını protesto etti.

        Tekirdağ

        Katliamlar, Anadolu Gençlik Derneği (ADG) Tekirdağ Şubesi üyelerince lanetlendi. Şube Başkanı Özcan Akçaçakır, Tuğralı Park'ta yaptığı açıklamada, Suriye'deki kimyasal katliamın dünyada eşi ve benzeri görülmemiş bir kıyım olduğunu söyleyerek, "Saddam'ın bugün bir mezar taşı dahi yok. Ey Esed, sana sesleniyorum, senin de Saddam gibi bir mezar taşın dahi olmayacak" dedi.

        Gruptakiler, yaşamı yitirenler için dua okuyarak, Esed ve Sisi yönetimleri aleyhine slogan attı.

        Sivas

        Sivas'ın Şarkışla ilçesindeki eylemde de katliamlar protesto edildi. Hayatını kaybedenler için Büyük Cami'de kılınan gıyabi cenaze namazına Şarkışla Kaymakamı Davut Gül ve Belediye Başkanı Kasım Gültekin ile vatandaş katıldı.

        Cuma namazı çıkışında cami imam hatibinin Mısır ve Suriye'de katliamlarda hayatını kaybedenler için yaptığı duaya vatandaşlar iştirak etti.

        Balıkesir

        Katliamlar, Balıkesir'de de protesto edildi. Eğitim-Bir-Sen üyeleri, Zağnos Paşa Camisi'nde cuma namazından sonra iki ülkede yaşanan vahşeti lanetledi.

        Şube Başkanı İbrahim Ethem Yılmaz, yaptığı konuşmada, "Devlet terörü ile dünyanın gözü önünde kimyasal gazlarla katledilen Suriye halkına karşı duyarsız kalan bütün devletleri ve uluslararası örgütleri kınıyoruz" dedi.

        Konya

        İHH-AYDER Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Avcı, kılınan gıyabi cenaze sonrası yaptığı açıklamada, Batılı ve Batı'nın değerlerini paylaşanların, kendilerinden olmayanlara sürekli çifte standart uyguladığını ve asıl büyük hedefin Türkiye olduğunu söyledi.

        Katliamda hayatını kaybedenler için dua eden vatandaşlar, Rabia işareti yaparak, çeşitli sloganlarla Mursi'ye destek verdi.

        Aksaray

        Aksaray'da da iki ülkede hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Ulu Cami önünde yaptığı açıklamada, üzüntü verici olayların bir an önce bitmesi gerektiğini ifade etti.

        Dünyadaki zulümlere Türkiye'nin hiçbir zaman seyirci kalmadığını anlatan Palta, "Türkiye her zaman olduğu gibi yine zalimin karşısında, mazlumun yanında oldu. Burada binlerce kişi zulme karşı tepkilerini dile getiriyor" dedi.

        Karaman

        Karaman'da cuma namazı sonrası bir araya gelen bir grup, Mısır ve Suriye'deki katliamlarıprotesto etti. Aktekke Meydanı çevresindeki camilerde cuma namazını kılanlar, meydanda toplanarak gıyabi cenaze namazı kıldı. Vatandaşlar, Rabia işareti yaparak, Mursi lehinde sloganlar attı.

        Antalya

        Muratpaşa Camisi'nde cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı. Özgür-Der Antalya Temsilcisi Gültekin Sincar, "Mısır'da Sisi cuntası sokağa çıkma yasağını delen halka karşı acımasızca saldırılarını artırıyor. Direnişi sindirmek için katliam politikalarını uygulayan darbecileri, çocuk, kadın umursamadan halkını vahşi yöntemlerle katleden Beşşar Esed rejimini ve tüm destekçilerini lanetliyoruz" diye konuştu.

        "Mısır Halkı ile Dayanışma Platformu" tarafından düzenlenen etkinlik dolayısıyla Hacet Meydanı'nda kurulan çadırların önünde akşam namazını kılan grup, Mısır ve Suriye'deki mazlumlar için dua etti.

        Kütahya

        Simav ilçesindeki protestolarda, Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinden Muhammed el Bilteci'nin, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda düzenlenen darbe karşıtı gösterilerde keskin nişancılarca öldürülen kızı Esma'ya hitaben yazdığı mektup okundu. Bu sırada bazı vatandaşlar, gözyaşlarına hakim olamadı.

        Gıyabi cenaze namazı ve duanın ardından yapılan açıklamada, katliamlar kınandı. Gruptakiler, Suriye ve Mısır'da katliam yapan güçler aleyhine slogan attı.

        Kayseri

        Kayseri Gönüllü Kültür Teşekkülleri'nin öncülüğünde tarihi Hunat Camisi'nde cuma namazının ardından Şam'da kimyasal silah saldırısı sonucu hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

        Çocuk ve kadınların da saf tuttuğu namazın ardından saldırıda yaşamını yitirenler ve zulmün bir an önce bitmesi için dua edildi. Vatandaşlar daha sonra tekbirler getirerek alandan ayrıldı.

        Adana

        Adana'da 5 Ocak Meydanı Kemeraltı Camisi'nde cuma namazı sonrası toplanan Peygamber Sevdalıları Platformu ve İnsan Hürriyetler ve İnanç Platformu üyeleri ile çok sayıda vatandaş, okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından tekbirler eşliğinde sloganlar attı. Mısır ve Suriye'de sivil halka yönelik katliamları protesto edenler arasında kadın ve çocuklar da yer aldı.

        Grup adına konuşan İsa Emre, Mısır ve Suriye'de insanların katledildiğini, evlerin, yuvaların talan edildiğini belirterek, Mısır'da yaşananlar nedeniyle gözden uzak kalan Suriye'de çok büyük bir katliamın gerçekleştiğini söyledi. Basın açıklamasının ardından Suriye ve Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınarak dualar okundu.

        Merkez Sabancı Camisi önünde de cuma namazı sonrası toplananlar, Saadet Partisi İl Başkanlığı tarafından organize edilen gıyabi cenaze namazına katıldı.

        Mersin

        Mersin'de cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde toplanan bir grup, "Zalimler için yaşasın cehennem", "Zulme karşı direneceğiz" dövizleri taşıyarak Mısır veSuriye yönetimleri aleyhinde sloganlar attı. Mustazaflar Cemiyeti Mersin Şube Başkanı Veysi Yumlu, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır veSuriye'de yaşanan katliamlardan, bu vahşete sessiz kalanların da sorumlu olduğunu söyledi.

        Osmaniye

        Osmaniye’de cuma namazından sonra Enver-ul Hamit Camisi avlusunda toplanan vatandaşlar, sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

        İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Sait Demir, burada yaptığı konuşmada, Suriye ve Mısır’da zulüm gören Müslümanların, siyonizme ve küresel emperyalizme karşı savunma yaptığını belirtti. Mısır ve Suriye’de yapılanın, tüm Müslümanlara yapılmak istendiğini savunan Demir, "Ne mutlu ki bizlere katillerin değil şehitlerin, mazlumların yanındayız" dedi.

        Etkinlikte, Mısır ve Suriye’de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

        Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Parkı'nda toplanan 200 kadar Suriyeli de sloganlar atarak ülkelerindeki saldırıları kınadı. Grup üyeleri, kimyasal silah saldırısında hayatını kaybedenler için dua etti.

        Giresun

        Giresun'un Eynesil ilçesinde, vatandaşlar Yeni Cami'deki cuma namazının ardından Mısır ve Suriye'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı, ardından katliamlara tepki göstererek sloganlar attı.

        Sinop

        Sinop Alaaddin Camii ve Gerze Merkez Camisi'nde, Suriye ve Mısır'daki katliamda hayatını kaybedenler için cuma namazı sonrası, gıyabi cenaze namazı kılındı.

        Çorum

        İnsani Yardım Vakfı, İlke-Der, Özgür-Der ve Eğitim-Bir-Sen Çorum Temsilciliği tarafından oluşturulan Çorum Mısır ve Suriye Müslümanlarıyla Dayanışma Platformunca, Mısır ve Suriye'de gerçekleştirilen katliamlar lanetlenerek, protesto edildi.

        Platformun çağrısı üzerine cuma namazına müteakip Ulucami'de toplanan vatandaşlar, katliamlarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. İHH Çorum Temsilcisi Selim Özkabakçı tarafından kıldırılan cenaze namazına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de katıldı.

        Gıyabi cenaze namazının ardından, döviz ve pankartlar eşliğinde sloganlar atarak Hürriyet Meydanı'na yürüyen grup, katliamlarda ölenler için dua etti.

        Diyarbakır

        Diyarbakır Ulucami'de kılınan cuma namazı sonrasında Mustazaflar Cemiyetince organize edilen ve 26 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği bir gösteri yapılarak Suriye'de kimyasal gaz kullanılması ve Mısır'daki katliam protesto edildi.

        Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Senai Taş, "Bugün ümmet olarak Kerbelaları, Halepçeleri, Dersimleri, Zilanları, Susaları tekrar tekrar yaşıyoruz" dedi. Açıklama sırasında, sık sık tekbir getirilerek Suriye ve Mısır'daki yönetimler aleyhine sloganlar atıldı.

        Mardin

        Mardin'de, Şam'daki kimyasal silah saldırısı sonucu yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namazın ardından basın açıklaması yapan Mardin-Suriye Yardımlaşma Platformu Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Timurağaoğlu, son iki yıldır Suriye'de ciddi acıların yaşandığını söyledi.

        Şam'da sivil halka kimyasal silahlarla saldırıyı lanetlediklerini belirten Timurağaoğlu, her geçen gün acıların katlanarak büyüdüğünü kaydetti.

        Bingöl

        Bingöl’de, cuma namazının ardından bir araya galan vatandaşlar, Mısır ve Suriye için dua etti.

        Bingöl -Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu öncülüğünde başlatılan dua programının üçüncüsü, cuma namazının ardından Hacılar Camisi avlusunda gerçekleştirildi. Namazın ardından avluda toplanan vatandaşlar, ilahiyatçı Tahir Gündüz’ün yaptığı duaya eşlik etti. Dua programına katılan vatandaşlar, elerinde taşıdıkları döviz ve pankartlar eşliğinde Rabia işareti yaparakMısır ve Suriyeli Müslümanlara destek gösterisinde bulundu.

        Siirt

        Mısır ve Suriye'deki katliamlarda ölenler için Siirt’te gıyabi cenaze namazı kılındı. Çarşı Hacı Abdülhakim Sancak Camisi'nde kılınan cuma namazında hutbeyi il müftüsü Faruk Arvas okudu. Gözyaşlarına hakim olamayan Arvas, İslam dininin kardeşliği ve barışı öngördüğünü ve zalimlerin mutlaka cezalandırılacağını söyledi.

        Daha sonra kılınan gıyabi cenaze namazına Vali Ahmet Aydın ile vatandaşlar katıldı.

        Erzurum

        Erzurum'da AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığının koordinesinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye binlerce kişi cuma namazı sonrası Yakutiye Kent Meydanı'nda toplanarak, "Müslüman zulme boyun eğmez", "Biz Müslüman kardeşleriz", "Darbeciler yenilecek, Müslüman kardeşler kazanacak" şeklinde pankartlar açtı. Rabia işareti yapan grup üyeleri, ellerindeki Mısır, Suriye ve Türk bayraklarıyla tekbir getirdi.

        Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ağırman, burada yaptığı konuşmada, "Mısır öncesi Türkiye'de darbe girişimi oldu. Allah'a şükür ki bizim ülkemizin idarecileri ferasetli davrandı ve oyunlarını bozdu ama halkımızın çok duyarlı ve uyanık olması lazım'' dedi.

        Iğdır

        İlim Yayma Cemiyeti Iğdır şubesince Merkez Camisi önünde cuma namazının ardından bir araya gelen çok sayıda kişi, "Darbeye sessiz kalanlar, bu katliamın suç ortaklarıdır", "Türkiye'den Mısır'daki kardeşlere bin selam", "Zalimler için yaşasın cehennem" yazılı dövizler açıp slogan atarak, Haydar Aliyev Parkı'na kadar yürüdü.

        Burada toplanan grup bir süre slogan atarak Mısır ve Suriye'de yapılan katliamları protesto etti. Grup adına açıklama yapan İlim Yayma Cemiyeti Sözcüsü Metin Akkuş, küresel ve bölgesel güçlere çağrıda bulunmak istediklerini ve yapılan katliamları kınadıklarını söyledi.

        Ardahan

        Ardahan'da Memur-Sen ve diğer sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa düzenlediği programda Merkez Camisi önünde toplanan grup Mısır ve Suriye'de katliamlarda hayatını kaybedenler için Ardahan Müftüsü Galip Akın tarafından gıyabi cenaze namazı kıldırıldı. Mısır ve Suriye'de insanların göz göre göre katledildiğini söyleyen Müftü Akın, "Artık orada kan akmasını istemiyoruz. Bugün burada bu şekilde tepki verelim istedik. Buna birileri dur demeli" dedi.

        Gösteride, Rabia işareti de yapan grup açıklamanın ardından dağıldı.

        Ağrı

        Cuma namazı sonrası Merkez Cami önünde İHH, MAZLUM-DER, İHA-DER gibi sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde toplanan yüzlerce kişi, ellerinde "Hani biz iman kardeşiydik", "Kardeşlik bedel ister", "Zulmün topu, tüfeği varsa Müslüman'ın Rabbi var", yazılı pankartlarla bir süre slogan atarak, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliamı ve Suriye'deki kimyasal silahlı saldırıyı protesto etti.

        Grup adına basın açıklaması yapan MAZLUM-DER üyesi Güven Tatlı, Mısır'da darbenin yapıldığı ilk günden bugüne darbecileri ve onların arkasındaki kafirleri protesto eden ve demokratik seçimle başa gelmiş devlet başkanları Mursi'nin serbest bırakılması, cuntanın ülkelerinden el çekmesi için mücadele eden masum Mısır halkı ve şerefli Müslüman olmanın bedelini ağır bir şekilde ödemeye devam eden Suriye halkının kahramanca mücadele verdiklerini ve darbecilere, zalimlere iyi bir ders verdiklerini söyledi.

        Grup, okunan duaların ve tekbirlerin ardından dağıldı.

        Kars

        Kars'ta da Fethiye Camisi avlusunda cuma namazından sonra bir araya gelen Anadolu Gençlik Derneği Kars Şubesi öncülüğündeki bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri çeşitli sloganlar atarak Mısır ve Suriye'deki katliamıprotesto etti.

        Şanlıurfa

        Şanlıurfa'da cuma namazının ardından Balıklıgöl yerleşkesinde toplanan kalabalık, üzerinde Seyit Kutup, Hasan El Bena ve Muhammed Mursi'nin fotoğraflarının bulunduğu döviz ve pankartlar açarak,Suriye ile Mısır halkı lehine sloganlar attı. Grup, tekbir ve sloganlar eşliğinde Topçu Meydanı'na kadar yürüdü. Grup adına konuşan Verenel Derneği Başkanı Ahmet Sevim, Suriye ve Mısır'da mazlum halka yönelik katliamlar yapıldığını, bu katliamların hesabının er ya da geç sorulacağını ifade etti.

        Adıyaman

        Adıyaman'da çok sayıda sivil toplum kuruluşu öncülüğünde bir araya gelen vatandaşlar, cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde toplanarak Demokrasi Parkı'na kadar yürüdü. Burada gıyabi cenaze namazı kılan katılımcılar, Suriye'deki ve Mısır'daki katliamları protesto eden pankartlar taşıdı, "Rabia işareti" yaptı, bu işaret bulunan tişörtler giydi.

        Platform adına açıklama yapan Mazlumder Şube Başkanı Abdurrahman Yıldırım, dünyanın katliamlara sessiz kalmasının kabul edilemeyeceğini dile getirerek, "Bunun nedeni Müslüman kanının dökülmesidir. Bunlar Müslüman olmasa bu katliamlar yaşanmazdı. Bu katliama sessiz kalanlar tarihe kara bir leke olarak yazılacaktır" diye konuştu.

        Elazığ

        İzzetpaşa Camisi avlusunda cuma namazı sonrası toplanan grup, Mısır ve Suriye'deki katliamlarda ölen siviller için gıyabi cenaze namazı kıldı. Elazığ İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Hüsamettin Gül, namazın ardından kentteki sivil toplum kuruluşları adına yaptığı açıklamada, İslam coğrafyasındaki kan ve gözyaşından herkesin sorumlu olduğunu belirtti. Gül ve vatandaşlar, basın açıklamasının ardından Mısır ve Suriye'deki katliamlarda ölen siviller için dua etti.

        Van

        Van'da Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam veSuriye'de ordu güçlerinin kimyasal saldırısında katledilen insanlar için Hazretti Ömer Camisi'nde cuma namazı sonrası protesto gösterisi düzenlendi. Müslüman Kardeşler ile Dayanışma İnsiyatifi öncülüğünde düzenlenen katilamlara tepki gösterisinde cami avlusunda toplanan vatandaşlar, Mısır ve Suriye'de katliam yapan ordu mensupları aleyhine dövizler taşıyıp slogan attı.

        Gösteride, Rabia işaretinin içerdiği birçok anlam olduğu, bu işaretin Mısır, Suriye, Somali, Filistin, Çeçenya, Doğu Türkistan ve Filpinler'i temsil ettiği ifade edilirken, Zeynep Tekin adlı kız çocuğu Mısır'da İhvan Lideri Muhammed El Biltaci'nin darbeci askerler tarafından katledilen kızı Esma için yazdığı mektubu okudu. Avluda bulunan vatandaşların bazıları gözyaşları içerisinde mektubu dinlerken sık sık tekbir getirdi.

        Çanakkale

        Çanakkale'de, Necippaşa Camisi'nde cuma namazını kıldıktan sonra toplanan vatandaşlar, Mısır ve Suriye'deki katliamlara tepki gösterdi. Duaların okunmasında sonra grup adına konuşan Halit Kubilay Fırat, Mısır'da savunmasız kişilerle beraber insanlığın da katledildiğini vurgulayarak, "Çıkarları söz konusu olduğunda cuntacıların yanında yer alanlar, insanlığın vicdanında müebbete mahkum olacaktır" dedi.

        Rize

        Rize'de bir grup kadın, Mısır ve Suriye'de yaşanan katliamlar nedeniyle gösteri yaptı.

        Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kadınlar, "Mısır'a selam direnişe devam, Dualarımız Mısır ve Suriye için, Kardeşlerimiz için el ele" yazılı dövizler taşıdı. Kadınlar bir süre oturma eyleminin ardından Rabia işareti yaptı, daha sonra Mısır ve suriye için dua etti.

        Isparta

        Isparta Gül Platformu üyeleri, Mısır ve Suriye'deki katliamlarıprotesto etti ve ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

        Hükümet Meydanı'nda düzenlenen protestoya çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi ile vatandaşlar katıldı. Türkiye ve Mısır bayrakları taşıyan protestocular, katliamları lanetleyen sloganlar attı.

        Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından platform adına konuşan Mekke Eğitim Vakfı Başkanı Halil İbrahim Ertunç, dünyada zülme uğrayan tüm Müslümanlar için kardeşliğin gereği olarak toplandıklarını söyledi.

        Bazı protestocular, Muhammed el-Bilteci'nin kızı Esma'ya yazdığı veda mektubunu dinlerken gözyaşlarını tutamadı.

        Gruptakiler, Mısır ve Suriye'de öldürülenler için kıldıkları gıyabi cenaze namazının ardından dağıldı.

        Nevşehir

        30'a yakın sivil toplum örgütünün desteklediği "Nevşehir'de Mısır'a Destek Platformu"nun organizasyonuyla Borsa kavşağında toplanan, AK Parti Nevşehir milletvekilleri Ebubekir Gizligider ve Erdal Feralan, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, AK Parti İl Başkanı Kazım Sunar, MHP İl Başkanı Göksel Taşcı, ilçe ve belde belediye başkanlarının da aralarında olduğu grup, belediyenin mehter takımı eşliğinde slogan atarak mitingin yapılacağı Telekom Meydanı'na kadar yürüdü.

        Miting alanında konuşan İnsani Yardım Vakfı ( İHH) Nevşehir Temsilcisi Abdülbaki Öncül, ramazanda saldırı yaparak Mısır'da 300'den fazla Müslüman'ı şehit edenlerin, batının desteğini alarak binlerce Müslüman’ı şehit ettiklerini söyledi.

        Darbecilerin tek millet olduğunu, en belirgin özelliklerinin de masumları katletmek olduğunu belirten Öncül, "Memleketleri küresel güçlere peşkeş çekerler. Darbeye 'darbe' demeyenler, akan kana seyirci kalanlar da en az Mısır'daki askeri darbenin sorumlusu Sisi kadar kirli, alçak ve canidir" dedi.

        Batman

        Gülistan Caddesi'nde düzenlenen mitinge katılan yüzlerce kişi Suriye'deki katliamı kınadı.

        Ölenler için kılınan gıyabi cenaze namazının ardından Kur'an-ı Kerim okundu, Kürtçe ve Türkçe basın açıklaması okundu.

        Platform adına basın açıklamasını okuyan Köy, Mezra ve Beldeler Kültür ve Yardımlaşma Derneği (KÖY-DER) Başkanı Murat Güneş, Suriye'de gerçekleşen olayın Saddam'ın Halepçe'de, firavun Sisi'nin Mısır'da gerçekleştirdiği katliamlardan hiçbir farkı olmadığını söyledi.

        Samsun

        Çeşitli sivil toplum kuruluşlarnın desteklediği grup, Büyük Cami'de kıldıkları akşam namazının ardından avluda toplandı. Kur'an-ı Kerim okuyan grup, Mısır ve Suriye halkı için dua etti.

        Grup adına konuşan Samsun İnsani Yardım Hareketi (SİYAH) üyesi Mustafa Genç, Mısır ve Suriye'deki kardeşlerine destekte bulunduklarını, onların yanında olduklarını söyledi.

        Karabük

        Karabük Gençlik Hareketi Oluşumu, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ile Şam'daki kimyasal silah saldırısını protesto etti.

        Karabük Gençlik Hareketi önderliğinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen grup, belediye önünde bir araya geldi.

        "Sabır, savaş, zafer", "Müslümanlar kardeştir", "kardeşlik bedel ister’", "zulmü alkışlayamam", "Müslüman dua et", "Müslüman ayağa kalk", "yanıyor Suriye, yanıyor Mısır, ey insanlık otur, sıfır" yazılı pankartlar açan grup, caddede hilal şekilini alarak Rabia işareti yaptı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Detaylı bilgi almak için ‘Çerez Politikasını’ ve ‘Aydınlatma Metnini’ inceleyebilirsiniz.