Kimler kurban kesebilir?
Diyanet, merak edilen o soruyu cevapladı
Diyanet İşleri Başkanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yaptığı açıklamada, temel ihtiyaçları dışında 80.18 gram altın veya değeri para ile eşyaya sahip olanların kurban kesmesinin gerektiğini açıkladı.
Yaklaşık 8 bin TL tutarındaki altın veya benzeri eşyaya sahip olanların dinen zengin kabul edildiği ve kurban kesmesi gerektiği vurgulanan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, açıklamasında şöyle dedi:
"Kurban, zorunlu ihtiyaçları ve borçları dışında belirli miktarda mala sahip olan kişiye vaciptir. Hz. Peygamber, imkan bulduğu halde kurban kesmeyenlerle ilgili ağır ifadeler taşıyan hadisiyle bir taraftan kurban ibadetinin imkan bulmaya, güç yetirmeye bağlı olduğunu ifade ederken, bir yandan da güç yetirenin kurban kesmesinin gerektiğine işaret etmektedir. Buna göre kurban ibadetiyle yükümlü olabilmek için belli bir mali imkana sahip olmak gerekir ki, bunun ölçüsü de, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka, nisap miktarı mala sahip olmaktır. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka, 80. 18 gram altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir ve kurban keser. Kişinin malı olmakla birlikte borçlu da olsa ve borcu ile asli ihtiyaçları çıktıktan sonra nisap miktarı malı kalsa, o kişi kurban keser. Fakat ,temel ihtiyaçları ve borçları için ayıracağı para haricinde bu kadar bir mala sahip olmayan kişinin kurban kesmesi gerekmez.''
Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, kurban konusunda ölçü olarak alınan altının, ev, arsa gibi gayrimenkul, binek araç, kasadaki çek ve senet gibi mali varlıkları da ölçü aldığı , bazılarının, kurban kesmede şart olarak aranan 80.18 gram altın olması zorunluluğunu yanlış anlayıp, 'Benim o kadar altınım yok' demelerinin geçerli olmadığını da ifade ederek, ''Ölçü 80.18 gram altın karşılığı mal, mülk , para ve değerli eşyalardır'' diye konuya açıklık getirdi.
DHA