İncir nasıl yetişir? İncir yetiştiriciliği nasıl yapılır, ne kadar sürede yetişir?
İncir hemen herkesin severek tükettiği meyvelerin başında yer almaktadır. İçindeki küçük tohumlarla lezzetli bir meyve olan incirin nasıl yetiştirileceği ise merak konusu olmuştur. Tüm detaylarıyla incir yetiştiriciliği…
İncir Türkiye'de Yetişir Mi?
İncir her ne kadar subtropikal bir meyve olsa da ekolojik uyum kabiliyeti sayesinde çok geniş bir coğrafyada yaygın olarak üretilebilmektedir. Ülkemizde de tüm sahil kuşağında yetiştiriciliği yapılabilen incir Akdeniz kıyılarının tipik meyveleri arasındadır. Marmara, Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu en yoğun incir üretimi yapılan bölgelerimizdendir. Türkiye’de incir üretimine en uygun bölgeler Büyük ve Küçük Menderes havzalarıdır. Ülkemizde Aydın ili en çok incir üretilen ilimizdir ve toplam üretimin yaklaşık yüzde 58’i bu bölgede yapılmaktadır.
Ege bölgesi en yüksek kurutmalık incir üreten bölgemizdir. Diğer bölgelerde daha ziyade mahalli tüketime yönelik yaş incir yetiştirilirken, Ege bölgesinde ihracata yönelik kurutmalık incir üretimi yapılmaktadır. Türkiye’de yetiştirilen incirin yaklaşık yüzde 30’u yaş incir olarak iç pazara üretilirken, yüzde 70’lik kısmı kuru incir olarak ihracata uygun üretilir. Türkiye, dünyanın en büyük ve kaliteli incir üreticisi olup, dünya taze incir üretiminin yüzde 23,6’sını, dünya kuru incir üretiminin de yüzde 64,5’ini gerçekleştirmektedir.
Ülkemizde üretilen çeşitler arasında en yaygın olan ve dünyaca tanınan, ekonomik değeri yüksek ve birinci sınıf standart çeşit, ‘Sarılop’tur. Ülkemiz incir üretiminin yüzde 90’ından fazlasını Sarılop çeşidi incirler oluşturmaktadır. Sarılop dışında; Bursa Siyahı (Dürdane İnciri), Göklop, Yeşilgüz, Morgüz ve Bardacık gibi diğer çeşitlerde yetiştirilmektedir.
İncir Nasıl Yetişir?
İncir ağacı toprak seçiciliğinden ziyade iklim konusunda çok daha seçicidir. İncir yetiştirilen toprağın nemsiz olması haricinde başkaca ciddi bir arayışı yoktur. İncir inatçı bir bitki olduğundan kayaların, taşların arasında dahi yetişebilir. İncirin yetiştiği en verimli toprak yapısı organik madde ve kireç açısından zengin, kumlu-tınlı toprak yapısıdır. Toprağın derinliği de incir yetiştirilecek toprak yapısı için önemli bir özelliktir. 120 cm ve üzeri derinlikteki toprak yapısı incir ağaçlarının kök gelişimi için daha uygun bir zemin oluşturmaktadır. Toprağın pH seviyesi ise 8’i geçmemeli, ideal olarak 6 ile 7 arasında olmalıdır. İncirler toprak tuzluluğuna yüksek dayanım gösteremedikleri için tuzlu topraklarda yetiştirilmesi tercih edilmemelidir. İncir zararlılara karşıda hassasiyeti olan bir bikridir mutlaka herbisitlere karşı önlemler alınmalıdır. Taban suyu 2 metreden az olan alanlarda da incir yetiştiriciliği tercih edilmemelidir.
İncir Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
İncir yetiştiriciliği için bir incir bahçesi kurulumuna ihtiyaç vardır. İncir bahçesi kurarken ilk olarak bahçenin kurulacağı bölge seçimine dikkat edilmelidir. Türkiye’de Akdeniz ve Ege bölgeleri başta olmak üzere hemen tüm kıyı bölgelerde incir yetiştiriciliği yapılabilir. Arazi seçimi yapılmadan önce mutlaka toprak analizi yaptırıp toprağın uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.
İncir Nasıl Bir İklimde Yetişir?
İncir ağaçları kışları ılık, yazları ise kurak havaları severler. Yıllık ortalama sıcaklıkların 18-20o derece arasında olduğu bölgeler ideal sıcaklık seviyeleridir. Türkiye’de Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun sahil kesimleri incir yetiştiriciliği için idealdir.
İncir Ne Kadar Sürede Yetişir?
İncir fidanları yaklaşık 2 ile 3 yaş arasında ortalama 2 metrelik boylara ulaştığında meyve vermeye başlarlar. İncir ağacı ortalama 40 yıl ömre sahiptir. Bu süre 50 yıla kadar uzayabilir. İncir ağaçları cinsine ve kullanım amacına göre haziran ile eylül ayları arasında hasat edilirler.