Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti? Şimdi ne olacak?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, doktorların Kraliçe'nin sağlığından endişe duyduğu belirtilmişti. Kraliyet ailesi üyeleri ise, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'ne gitmişti. Buckingham Sarayı, 96 yaşındaki Kraliçe Elizabeth’in hayatını kaybettiğini açıkladı. Buckingham'da bayraklar yarıya indirildi. Kraliçe'nin ölümü 'Londra Köprüsü Yıkıldı' parolası ile duyuruldu. Kraliçenin naaşının yarın başkent Londra'ya götürüleceği belirtildi.

        KRALİÇE, KOVİD-19'A YAKALANMIŞTI

        İngiltere Kraliçesi'nin, 20 Şubat'ta Kovid-19 testi pozitif çıkmış, soğuk algınlığına benzer hafif belirtiler gösterdiği açıklanmıştı.

        Geçen sonbahardan bu yana hareket sorunları yaşayan Kraliçe Elizabeth, o tarihten bu yana düzenli olarak baston kullanıyordu.

        Kraliçe 2. Elizabeth, sağlık problemleri nedeniyle son dönemde parlamentonun açılışı ve tahta çıkışının 70'inci yılı kutlamaları gibi çeşitli etkinliklere katılamamıştı.

        KRALİÇE ELIZABETH, CAMILLA'NIN 'KRALİÇE' OLMASINI İSTEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

        İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tahttaki 70'inci yıl dönümüne ilişkin paylaştığı mesajında, veliaht Prens Charles kral olduğunda, eşi Camilla'nın "kraliçe" olmasını istediğini belirtmişti.

        Prens Charles kral olduğunda, halkın kendisine verdiği desteğin aynısını Charles'a ve eşi Camilla'ya vereceklerini bildiğini dile getiren Kraliçe, tahttaki 70 yılı boyunca kendisine verdiği destek için de halka teşekkür etmişti.

        21 Nisan 1926'da Londra'nın Mayfair semtinde Bruton Sokağı'ndaki 17 numaralı dairede dünyaya gelen Elizabeth, 6 Şubat 1952'de babasının ölümü üzerine kraliçe olmuş, 2 Haziran 1953'te resmi törenle taç giymişti.

        İNGİLTERE TARİHİNİN EN UZUN SÜRE TAHTTA KALAN HÜKÜMDARI: 2. KRALİÇE ELIZABETH

        İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde 96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere tarihinin "en uzun süre tahtta kalan monarkı" olan Kraliçe 2. Elizabeth, 70 yıllık görev süresi boyunca 15 İngiltere başbakanı gördü.

        21 Nisan 1926'da Londra'nın Mayfair semtinde Bruton Sokağı'ndaki 17 numaralı dairede dünyaya gelen ve 6 Şubat 1952'de babasının ölümü üzerine kraliçe olan Elizabeth'in tam adı "Elizabeth Alexandra Mary Windsor".

        Kraliçe Elizabeth'in yaşamını yitirmesinin resmi olarak açıklamasının ardından "London Bridge" adı verilen plan uygulanmaya başlanacak, bu plan çerçevesinde tüm hazırlıkların bir önceki gün bazı üst düzey bakanların da katılımıyla gizlice hazırlanacağı düşünülüyor. Kraliçe'nin ölmesi durumunda göreve yeni gelen İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın ulusa seslenmesi ve ülkede 10 gün yas ilan edilmesi bekleniyor.

        REKLAM

        KRALİÇE 2. ELIZABETH'İN EVLİLİĞİ

        Elizabeth, 10 Haziran 1921'de Korfu Adası'nda dünyaya gelen ve doğumunda "Danimarka ve Yunanistan Prensi" unvanı verilen Philip ile 1934'te tanıştı. 2. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz ve Pasifik filolarında gören alan Philip'in, savaşın ardından o dönem prenses olan Elizabeth ile evlenmesine izin verildi.

        1947'deki nişan töreni öncesi "Danimarka ve Yunanistan Prensi" unvanından feragat eden Philip, İngiliz vatandaşı oldu, anne ve büyükbabasının soyadı olan Mountbatten'i aldı. Elizabeth ve Philip, 20 Kasım 1947'de Londra'nın en büyük kiliselerinden Westminster Abbey'de evlendi.

        Çift, dünyanın dört bir yanından 2 bin 500'den fazla düğün hediyesi ve 10 binden fazla tebrik telgrafı aldı.

        Düğünden hemen önce kendisine Kral 6. George tarafından "Edinburgh Dükü, Merioneth Kontu ve Greenwich Baronu" unvanları verildi. Elizabeth 1952'de Kraliçe olurken, Philip de "komutan" rütbesine ulaştığı ordudan ayrılarak 1957'de "İngiliz Prensi" unvanını aldı.

        Çiftin Charles, Anne, Andrew ve Edward adları verilen biri kız 4 çocuğu oldu. Elizabeth'i tahttaki yaklaşık 69 yıllık görevi sırasında yalnız bırakmayan Prens Philip, kraliçeye nereye giderse eşlik etti.

        Kraliçe Elizabeth, 9 Nisan 2021'de eşi Prens Philip'in 99 yaşında hayatını kaybetmesiyle 95 yaşında dul kaldı.

        İNGİLTERE KRALİÇESİ, 15 İNGİLİZ BAŞBAKANI GÖRDÜ

        Kraliçe 2. Elizabeth, tahtta bulunduğu süre içinde Winston Churchill'den Liz Truss'a kadar toplam 15 İngiliz başbakanı gördü.

        Kraliçenin tahtta kaldığı süre içinde Soğuk Savaş başlayıp biterken, Berlin Duvarı inşa edildi ve yıkıldı. 


        İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, aralarında Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ile Karayipler ve Pasifik Okyanusu'ndaki diğer irili ufaklı birkaç ülke dahil olmak üzere 16 ülkenin devlet başkanı konumunda yer alıyordu.

        İngiltere dışındaki bu ülkelerde, devlet başkanı yerine Kraliçe'yi temsilen genel valiler görev yapıyor.

        KRALİÇE ELIZABETH, BÜYÜKANNESİ KRALİÇE VICTORIA'NIN EN UZUN SÜRE TAHTTA KALMA REKORUNU KIRDI

        Elizabeth, 2015 yılında 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı. 1901 yılında 81 yaşındayken hayatını kaybeden Kraliçe Victoria, 63 yıl 7 ay tahtta kalmıştı.

        Kraliçe Victoria 1837 yılında tahta çıktığında nüfusu 16 milyon olan Birleşik Krallık'ta, Kraliçe Elizabeth 1952'de tahta çıktığında 50 milyon kişi yaşıyordu.

        Kraliçe Elizabeth'in tahtta kalma rekoru, en büyük oğlu Galler Prensi Charles'ın da "İngiltere'de en uzun süredir tahtı bekleyen varis" olmasına neden oldu.

        İngiltere Kraliçesinin tahttaki 25. yılı "Gümüş Yıl Dönümü" adıyla 1977'de, 50. yılı "Altın Yıl Dönümü" adıyla 2002'de, 60. yılı "Pırlanta Yıl Dönümü" adıyla 2012'de ve 65. yılı "Safir Yıl Dönümü" adı altında 2017'de kutlandı.

        KRALİÇE, 1971 VE 2008'DE TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETTİ

        Görev süresi boyunca, 110'dan fazla ülkeyi ziyaret eden Kraliçe Elizabeth, "dünyanın en çok seyahat eden devlet başkanı" unvanına sahip ancak İngiltere’de pasaportlar Kraliçe adına düzenlendiği için, Kraliçe Elizabeth’in pasaportu bulunmuyor.

        Aynı zamanda, İngiltere'de ehliyetsiz araç kullanmasına izin verilen tek kişi de Kraliçe Elizabeth.

        Kraliçe, tahtta bulunduğu süre boyunca 1971 ve 2008'de Türkiye'ye resmi ziyaretler gerçekleştirdi; Ankara, İstanbul, İzmir, Kuşadası ve Bursa gibi şehirleri gezdi.

        YILIN YAŞLISI ÖDÜLÜNÜ KABUL ETMEDİ

        Kraliçe, son yıllarda iş yükünü azaltmasına rağmen, hala kraliyet görevlerinin büyük bir bölümünü sürdürüyordu.

        Geçen yıl "The Oldie" dergisi tarafından "Yılın yaşlısı" seçilen Kraliçe Elizabeth, bu ödülü kabul etmedi.

        Kraliyet ailesi yaptığı açıklamada, "Majesteleri, hissettiğiniz yaşta olduğunuzu düşünüyor. Bu nedenle Kraliçe, bu ödülü kabul edebilmek için ilgili kriterleri karşıladığını düşünmüyor." ifadesi kullanıldı.

        İNSANLAR NASIL BİLGİLENDİRİLECEK?

        Kraliçe'nin hayatını kaybettiği gün "D-Day" olarak olarak adlandırılacak, ertesi günlere de D+1 ve D+2 isimleri verilecek. "London Bridge" planına göre, Kraliçe'nin ölümünden saatler sonra başbakan, kabine sekreteri ve üst düzey bakan ve hükümet yetkilileri toplanacak. Yetkililere, "Majesteleri Kraliçe'nin ölümü hakkında az önce bilgi aldık" yazılı bir belge verilecek. Kabine sekreteri, kıdemli bakanlara e-posta gönderecek, yetkililerde hali hazırda bunun taslak versiyonun bulunduğu düşünülüyor. Bu e-postanın ardından Londra'nın Westminster semtinden bulunan Whitehall Sarayı'nın bayrakları yarıya indirilecek.

        MEDYA NASIL BİLGİLENDİRİLECEK?

        Tarihsel olarak kraliyet ölümleri BBC'ye her zaman diğer medya kuruluşlarından daha önce bilgi verildi. Ancak günümüzde basın biriminin tüm kurumları aynı anda bilgilendirmesi bekleniyor. Kraliçe'nin ölümünün ciddi olarak beklendiği durumlarda pek çok medya kuruluşunun buna hazırlıklı olması bekleniyor. BBC, normal yayın akışına devam etmeyecek diğer kanalların da bunu yapması mümkün. Haberi aktaran spiker ve muhabirleri haberi nasıl aktardığına da dikkat edecek; görevli kişilerin kıyafetlerine dikkat etmesi bekleniyor.

        HÜKÜMET NE YAPACAK?

        Birleşik Krallık Parlamentosu, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda meclisleri yasama görevlerini durduracak. Başbakan açıklama yapana kadar diğer yetkililer açıklama yapmayacak. Daha sonra yeni monark Kral Charles, başbakan ile görüşecek.

        REKLAM

        PRENS CHARLES NE ZAMAN TAHTA ÇIKACAK?

        Kraliçe'nin ölümünden sonraki gün D-Day+1 olarak adlandırılacak. Konsey, Prens Charles'ın hükümdarlığını ilan etmek için St James' Sarayı'nda toplanacak. Başbakan dahil yüzlerce insan, üst düzey hükümet yetkilileri törene katılacak ve hepsinin siyah ya da koyu kıyafet giymesi istenecek.

        "London Bridge" planına göre, yerel saatle 15.30'da başbakan ve kabine üyeleri Prens Charles ile görüşecek. D-Day+3 Westminster'da taziyeleri kabul edecek. Sonrasında ilk ziyaret İskoç Parlamentosu'na olmak üzere İngiltere turuna başlayacak. Ertesi gün Hillsborough Kalesi'nde ikinci kez taziyeleri kabul etmek için Kuzey İrlanda'ya gidecek.

        KRALİÇE'NİN TABUTU NE KADAR BEKLETİLECEK?

        Bu Kraliçe'nin nerede hayatını kaybettiğine bağlı. Balmoral Kalesi'nde tıbbi gözetim altına alınan Kraliçe'nin burada hayatını kaybetmesi durumunda cenazesi kraliyet treniyle Londra'ya götürülecek. Bu mümkün olmazsa cenazesi uçakla taşınacak. Ancak her durumda da

        cenaze başbakan ve üst düzey bakanlar tarafından karşılanacak.

        D-Day+4'te Kraliçe'nin cenaze töreninin provasının gerçekleşmesi, daha sonra ise Kraliçe'nin tabutunun üç gün Westminster Sarayı'nda kalması bekleniyor.

        CENAZE TÖRENİ NE ZAMAN OLACAK?

        Kraliyet ailesi, Kraliçe'nin ölümünden büyük olasılıkla 10 gün sonra cenazenin gerçekleşeceğini duyuracak. Cenaze, Westminster Abbey'de yapılacak ve 2 dakikalık saygı duruşu gerçekleşecek. Londra ve Windsor'da törenler yapılacak. Kraliçe, Kral George VI Anıt Şapeli'ne gömülecek.

        Ayrıca cenaze günü Londra Borsası kapanacak.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Merve Elmacı
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ