İstanbul'un ilçe ve semtleri isimlerini nereden alıyor?
Yapılan arkeolojik araştırmalara göre ilk Neolitik ve Kalkolitik dönemlerinde İstanbul, bir şehir olarak M.Ö 685'te kuruldu. Dünya üzerinde 3 imparatorluğa ev sahipliği yapan İstanbul'un semtlerinin ve ilçelerinin de tarihi şehir kadar eski. İşte, İstanbul'un ilçelerinin ve semtlerinin isimlerinin tarihi anlamı...

ÇENGELKÖY
Bizans İmparatoru Justinianos, buraya karısı Sophia için bir saray yaptırmıştır ve semte Sophianea adı vermiştir. Osmanlı döneminde ise gemi çapaları imal edildiği için adı Çengel Köyü olarak benimsendi.

DOLMABAHÇE
Yunan Mitolojisi'nde Arganut'ların kralı İason, Karadeniz seferi dönüşünde burada karaya çıkmış ve bundan dolayı antik çağdaki adı İason'dur. Dolmabahçe'de Bizans döneminde gezinti yeri olan küçük bir koy bulunuyordu. Osmanlı İstanbul'u aldıktan sonra, I. Ahmet döneminde Kaptan Derya Halil Paşa bu koyu doldurmakla görevlendirildi ve doldurma işleri II. Osman döneminde tamamlandı. Park haline getirilen koy Hünkar bahçesi adıyla anılmaya başlandı ve zamanla Dolmabahçe'ye dönüştü.

ETİLER
1950'li yıllarda bölgede 192 villa yapımı için Eitbank'ın ortaklığı ile Etiler Yapı Kooperatifi kuruldu. Semt adını bu kooperatiften alıyor.

EMİNÖNÜ
Osmanlı döneminde çarşıdaki esnaflar 'Eminler' tarafından denetleniyordu. Semt adını burada bulunan 'Gümrük Eminliği'nden alıyor.

KADIKÖY
Kadıköy'ün tarihi Bakır Çağı'na kadar uzanır. Semti Megara'lı göçmenler Khalkedon adıyla kurar (İÖ 8.yy). Orhan Gazi Khalkedon'un bir kısmını Osmanlı topraklarına katmıştır. Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'u fethettikten sonra buranın bakımsız bir köy görünümünün düzeltilmesi için İstanbul Kadısı Hızır Bey'in semte yerleşmesi istenmiştir. Semt önceleri Kadıköyü olarak anılmış daha sonra Kadıköy olarak değiştirilmiştir.

KAZLIÇEŞME
İstanbul'un fethi sırasında su sıkıntısı yaşanıyordu. Su bulmak için kazların peşinden giden halk su kaynağına ulaştı. Ardından semtin adı 'Kazlıçeşme' olarak anılmaya başladı.

KANDİLLİ
Antik Çağ'daki adı Ekhaia'dır. Bazı zamanlar Göksu'dan deniz yolu ile saraya dönen padişahlar için yakılan kandillerden veya IV. Murad'ın şehzadelerden birinin doğuşunu ilan etmek ve kutlamak için bölgede 7 gece kandil yaktırmasından dolayı, bu semte Kandilli köy adı verildi. Zamanla Kandilli olarak değişti.

LEVENT
I. Abdülhamid tarafından dönemin deniz kuvvetleri komutanına verilen arazide çiftlikler kurulmuş ve Osmanlı donanmasında görev alan 'Levendler' burada yaşamaya başlamıştır. Böylece semtin adı zamanla Levent olmuştur.

MAÇKA
Adını Farsça Masgah'tan (Nişangah) aldığı söylenir. Zamanla Maçka'ya dönüşmüştür. Bir diğer söylentiye göre ise Fatih Sultan Mehmed'in 1461 yılında Trabzon'u fethinden sonra Trabzon'dan buraya gönderilen Maçkalılarıdan dolayı semte Maçka adının verildiği söylenir.

MECİDİYEKÖY
Rivayete göre, Sultan Abdülmecid'in buraya yerleşitirdiği muhacirler, sultanın anısına bölgeye Mecidiye Köyü demişlerdir.

OKMEYDANI
Fatih Sutan Mehmed'in otağını kurduğu bu bölgeye okçular tekkesi yaptırması üzerine adı 'Okmeydanı' olarak kalmıştır.

PENDİK
Bizans döneminde Doğu'dan gelecek saldırılardan ötürü 'Duvar' anlamına gelen 'Pantecion' olarak biliniyordu. Bu isim daha sonra 'Pendik' olarak değiştirildi.

ŞİŞLİ
Zamanında şiş işiyle uğraşan ve 'Şişçiler' olarak bilinen bir aile nedeniyle 'Şişçiler Konağı' denirdi. Ancak zamanla 'Şişçiler Konağı', Şişli'ye dönüştü.

TAKSİM
Adını 19. yüzyılda kurulan su dağıtım şebekesinden alır. Maslak, Mecidiyeköy ve Şişli yönünden gelen içme suyu burada toplanır ve dört yöne dağıtım yani taksim yapılırdı.

TARABYA
Boğaz'ın kıyısında yer alan kıyı semtin adı daha önce 'terapi' anlamındaki 'Therapia'ydı. Daha sonra 'tedavi' anlamına gelen 'Therapeia' ile değiştirildi ve son olarak Tarabya adını aldı.

TEŞVİKİYE
Sultan Abdülmecid'in bölgede bir mahalle kurulmasını teşvik etmesi üzerine semtin adı Teşvikiye olarak belirlendi.

UNKAPANI
Bazı satış yerlerinde Arapça'da 'Kappan' adını taşıyan büyük teraziler bulunduğu için önceden semtin adı 'Kapan' olarak anılıyordu. Zamanla sahilinde buğday ve arpa yüklü gemiler demir alınca, semtin adı 'Unkapanı' oldu.

ÜSKÜDAR
Bizans döneminde 'Skutari' denilen asker kışlalarının şehrin bu yakasında yer almasından dolayı bölge, 'Skutarion' diye biliniyordu. Osmanlı döneminde bu isim 'Üsküdar' olarak çevrildi.