Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çevre Son dakika: İzmir'de alevler evlere sıçradı! İzmir yangınında son durum nedir? | Son dakika haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisinde önceki akşam saatlerinde çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

        Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir Karşıyaka'daki orman yangınında şu an için yerleşim yerlerini tehdit edici bir unsur bulunmadığını söyledi.

        Yangın nedeniyle İzmir'e gelen Yumaklı, yangınla ilgili bilgi aldıktan sonra Seyirtepe mevkisinde yaptığı açıklamada, dün gün boyunca Türkiye genelinde 72 yangının çıktığını, bunlardan 45'inin kontrol altında olduğunu, 27'sine müdahalenin devam ettiğini hatırlattı.

        Bolu'da anızdan kaynaklı bir yangın çıktığını ve rüzgar nedeniyle çok hızlı yayıldığını dile getiren "Bu yangını çıkartanlar daha doğrusu başlatanlar gözaltında şu anda." dedi.

        Yapılan müdahalenin yanı sıra nemin yükselmesi ve sıcaklığın düşmesiyle yangının enerjisinin düşürüldüğünü kaydeden Yumaklı, İzmir Karşıyaka'da perşembe günü saat 21.10'da çıkan yangına sabaha kadar yaptıkları müdahale ile büyük yol aldıklarını söyledi.

        Karşıyaka'da dün saat 10.14'te başka bir yangın çıktığını ifade eden Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Her iki yangın da orman alanında başladı. Çıkış sebebi 3 kişinin piknik amaçlı yapmış oldukları, yakmış oldukları bir ateşten maalesef. Birbirine yakın devam eden bu yangınlara 5 uçak, 14 helikopter, 70 kara aracı ve 445 personel sevk ettik. Burada özellikle Yamanlar mevkisinde konut alanına yakın olması hasebiyle 17 ev yandı, 105 ev boşaltıldı, 44 iş yeri de tahliye edildi, bir evin de çatısına isabet eden bir ateş parçası sebebiyle yangın çıktı ancak itfaiye tarafından söndürüldü."

        Bölgedeki yangının rüzgarın şiddetine göre zaman zaman baskılandığını, zaman zaman da alevlenebildiğini aktaran Yumaklı, "Arkadaşlarımız gerekli tedbirlerini aldılar. Şu an için yerleşim yerlerini tehdit edecek herhangi bir unsur yok burada. Üçüncü yangın İzmir Ödemiş'te Beydağı'nda iki çocuğun otluk alanda sigara içerken çıkarmış oldukları yangın maalesef. Bunlar da gözaltına alındı."

        Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bölgede inanılmaz ve kararsız bir rüzgar var. Çok şükür şu ana kadar bütün bu yangınların tamamında herhangi bir can kaybı yok. Tabii ekosistemdeki canlıları artık bahsetmiyorum. Onlar için gerçekten son derece üzgünüm. Bu yangına da 3 uçak 1 helikopter, 10 kara aracı 63 personel sevk etmiştik. Bunun da enerjisi şu an için düşürülmüş vaziyette."

        Aydın'ın Didim ilçesindeki yangının kırsal alanda başlayıp ormana yayıldığını belirten Yumaklı, yürütülen çalışmalarla alevlerin enerjisinin düşürüldüğünü aktardı.

        Aydın'ın Bozdoğan ilçesindeki yangının kendilerini endişeye sevk ettiğini anlatan Yumaklı, şöyle konuştu:

        "Buradaki yangın kırsal alanda çıktı ve ormana sirayet etti. 2 uçak, 3 helikopter, 30 kara aracı, 168 personel sevk ettik. Daha sonra arkadaşlarımız buraya çok yoğun bir şekilde müdahaleye başladılar ama hakikaten bayrak direklerini bile sağa sola savuracak nitelikte inanılmaz bir rüzgar vardı ve maalesef arkadaşlarımızı çok zorluyor. Şu anda belli bir savunma hattı oluşturdular. Burada tutmaya çalışıyorlar."

        Muğla Milas, Karabük Safranbolu ve Ovacık yangınlarının enerjilerinin düşürüldüğünü kaydeden Yumaklı, "Çok büyük bir aksilik olmazsa bunlarla ilgili de güzel haber vermek istiyoruz." diye konuştu.

        Sosyal medyada yazılanların hepsine kulaklarını kapadıklarını belirten Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Meteoroloji Genel Müdürlüğü bize belki de tarihte çok az görünür derecede yüksek şiddetli rüzgar, çok çok düşük yüzde 5'ler, 6'lar nem ve yüksek sıcaklıkları uyardı. Biz de konumlamalarımızı ona göre yaptık. Eğer dikkat ederseniz şu anda söylediğim bir hat üzerinde bu şartların oluşturmuş olduğu yangınlarla uğraşıyoruz. Hele ki çok basit bir şekilde aslında olmaması gereken bir şey yapıldığında işte hep beraber burada onu söndürmek için yüzlerce, binlerce insan vatandaşların endişesi, hep birlikte bunu halletmeye dönük, sorunu çözmeye dönük oluyor. Yarın, öbür gün ve önümüzdeki pazar gününe kadar hatta Meteoroloji Genel Müdürlüğü bunu uzattı. Çok düşük nem, çok yüksek şiddette rüzgar ve yüksek sıcaklık, yüksek derecede sıcaklık var. Mümkünse, olabiliyorsa, kapalı alanların dışında bir ateş yakılmasın. Evinizin dışında, iş yerinizin dışında bir ateş yakmayın. Bir çakmak bile yakmayın."

        Polemiklere girmeyeceklerini, hiçbir şekilde didişmeyeceklerini kaydeden Yumaklı, "Destek veren kurumlara, kuruluşlara, bize dua eden vatandaşlarımıza ve siz basın mensuplarına çok çok teşekkür ediyorum." dedi.

        Bakan Yumaklı, İzmir Karşıyaka'da henüz ne kadar bir alanın yandığının belli olmadığını belirterek, "Bütün hava araçlarımızı çıkan yangınların tamamında kullanıyoruz. 3 gece görüşlü helikopterimiz çalıştı. Ancak onların da bir uçuş süreci, suresi var. Pilotların dinlenmesi var, işte ikmal yapacaklar, iniyorlar, kalkıyorlar. Şu an için sabaha kadar gece görüşlü herhangi bir şey çalışmayacak. Zaten ihtiyaç da yok." dedi.

        Hava araçlarının yangını söndürmediğini, şiddetini azalttığını kaydeden Yumaklı, yerde çalışanların yangını söndürdüğünü söyledi.

        Yumaklı, İzmir'deki yangını çıkaran 3 kişiyi yakalama çalışmalarının devam ettiğini, İzmir Ödemiş'te 2, Bolu'da 4 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

        Ülke olarak gerçekten çok iyi bir ekipman gücüne sahip olduklarına dikkati çeken Yumaklı, "Çok nitelikli yetişmiş arkadaşlarımız var. Yunanistan'daki uçakların ve helikopterin geri çağırılıp çağrılmadığına dair onda da bir polemik yapılmış. Dün sabah itibarıyla geldiler onlar zaten. Yani bize ihtiyacımız olduğu anda çektik. Ayrıca tekrar sizin vasıtanızla bütün vatandaşlarımızın bu 1 hafta özellikle ama 15 Eylül'e kadar lütfen ama lütfen yangına sebep olabilecek herhangi bir şey yapmamaları konusunda buradan ikaz ediyorum, ısrar ediyorum, istirham ediyorum. Başka da nasıl söylenir bilmiyorum."

        Bakan Yumaklı'ya İzmir Valisi Süleyman Elban ve AK Parti İzmir Milletvekilli Eyyüp Kadir İnan da eşlik etti.

        "900 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ"

        İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir'de orman yangınlarına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, Karşıyaka ve Bayındır ilçelerinde 900 vatandaşın tahliye edildiğini bildirdi.

        Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İzmir'de meydana gelen orman yangınlarına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti.

        Çalışmalara ilişkin bilgi veren Yerlikaya, şunları kaydetti:

        "Karşıyaka ilçesinde yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sebebiyle AFAD, jandarma ve polisimizin koordinesinde, Sancaklı Mahallesi'nde 170, Doğançay Mahallesi'nde 500, Zübeyde Mahallesi'nde 50, Onur Mahallesi'nde 80 olmak üzere toplam 800 vatandaşımız, Bayındır ilçesinde ise 100 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum."

        KARADAN VE HAVADAN MÜDAHALE DEVAM EDİYOR

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İzmir'deki yangına dair açıklama yayınladı:

        "İzmir’deki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

        Orman ekiplerinin yanı sıra AFAD, polis, jandarma, itfaiye, belediyeler aracılığıyla çalışmalar aralıksız sürüyor.

        Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangınlar henüz kontrol altına alınamadı."

        İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: HASSASİYETİ İSTİSMAR EDEBİLECEK YANLIŞ BİLGİ VE HABERLER DOLAŞIMA GİREBİLMEKTEDİR

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun "Ülke genelinde 72 yangın çıkmış olup, bunların 45’i kontrol altına alınmıştır. 27 yangına ise müdahale devam etmektedir. Devletimiz tüm imkanlarıyla yangınlardan etkilenen vatandaşlarımızın yanındadır. Yangınların ilk anından itibaren, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız koordineli bir şekilde ve büyük bir özveriyle çalışmaktadır. İzmir’de devam eden yangınlarda toplam 596 araç ve 2965 personel ile müdahale çalışmalarına havadan ve karadan devam edilmektedir. Devletimizin ilgili kurumları, yangınla mücadele sürecini şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır. Ancak bu süreçte, kamuoyunda yangınlarla ilgili oluşan hassasiyeti istismar edebilecek yanlış bilgi ve haberler de dolaşıma girebilmektedir. Vatandaşlarımızın kasıtlı ve yanıltıcı paylaşımlara itibar etmemeleri, sadece resmi kurumlar tarafından yapılan açıklamaları ve bilgilendirmeleri esas almaları büyük bir önem arz etmektedir." açıklamasında bulundu.

        DMM, "İZMİR'DEKİ YANGINLARA GEREKLİ MÜDAHALE YAPILMIYOR" İDDİALARINI YALANLADI

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "İzmir'deki yangınlara gerekli müdahale yapılmıyor" iddialarının dezenformasyon olduğunu bildirdi.

        DMM'den yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "İzmir'deki yangınlara gerekli müdahale yapılmıyor" iddialarının dezenformasyon olduğu belirtildi.

        Açıklamada, yangınlara müdahalelerin aralıksız devam ettiği ve yangınların ilk anından itibaren, ilgili tüm kurum ile kuruluşların koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi.

        İzmir'deki yangınlara ilişkin bilgi verilen açıklamada, İzmir'in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi'ndeki yangına 5 uçak, 11 helikopter, 127 arazöz, 13 TOMA, 68 su tankeri ve diğer araçlarla birlikte toplam 596 araç ve 2 bin 965 personel ile müdahale çalışmalarına devam edildiği belirtilerek, Sancaklı Mahallesi'nde 170, Doğançay Mahallesi'nde 500, Zübeyde Mahallesi'nde 50, Onur Mahallesi'nde 80 olmak üzere toplam 800 vatandaşın tahliye edildiği bilgisi verildi.

        Beydağ ilçesi Yeniyurt Mahallesi yangınına ise İzmir Orman Genel Müdürlüğüne (OGM) ait 1 uçak, 4 helikopter, 10 kara aracı ile müdahale edildiği belirtildi.

        İzmir'in diğer bölgelerindeki yangınlara ilişkin açıklamada şunlar kaydedildi:

        "Tire ilçesi Eskioba Mahallesi Saat 19.05'te başlayan orman yangınına, İzmir OGM'ye ait 1 Helikopter, 3 arazöz, 1 su tankeri, belediyelerden 10 ekip, 1 dozer ile müdahale edilmektedir. Bölgede enerji kesintisi sağlanmıştır. Karateke Mahallesi'nde 2 ev, İbni Melek Mahallesi'nde 2 ev tahliye edilmiştir. Bölgeye 1 AFAD ekibi ve ilçe jandarma ekipleri görevlendirilmiştir. Bayındır ilçesi Yeşilova Mahallesi Saat 20.26'da başlayan orman yangınına, İzmir OGM'ye ait 7 arazöz, 3 su tankeri, belediyelerden 10 ekip, 2 su tankeri ile müdahale edilmektedir. Bölgeye 1 AFAD ekibi ve İlçe Jandarma ekipleri görevlendirilmiştir.

        Yeşilova Mahallesi'nde 50 hane, 100 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Elifli Mahallesi'nde tahliye çalışmaları başlamıştır. İzmir'deki orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. 29 kişinin tedavisi hastanede devam etmektedir. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Ülke genelindeki 72 yangından 45’i kontrol altına alınmış olup 27 yangına ise müdahaleler devam etmektedir."

        Orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

        İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangın nedeniyle Yamanlar mevkisinde 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı, 16 ev yandı.

        MSB'DEN 9 HELİKOPTER DESTEĞİ

        Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İzmir'in Çiğli ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait 9 helikopterle destek sağlandığını bildirdi.

        Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İzmir'in Çiğli ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmalarına, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 9 helikopter ile havadan destek sağladık." ifadesi kullanıldı.

        Paylaşımda, yangın söndürme çalışmalarına katılan helikopterlerden çekilen görüntüler de yer aldı.

        "EVLERİ ZARAR GÖRENLERE DESTEK OLACAĞIZ"

        İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Çevre illerden de yardım gelecek. Evleri zarar görenler için barınma ve yiyecek desteğinin ardından evlerinin onarımı için de destek vereceğiz. Yurttaşlarımıza kalacak yer ayarladık, onları açıkta bırakmayacağız" diye konuştu

        TOKİ BİNASINDA YANGIN

        Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki TOKİ binalarından birine sıçrayan alevler apartmanda yangına neden oldu.

        Ekiplerin müdahalesi sürüyor.

        AFAD'dan alınan bilgiye göre, Karşıyaka ile Bayraklı bölgesinde devam eden yangına yönelik havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ediyor.

        Yamanlar Karatepe mevkisindeki ormanlık alanda dün akşam başlayan ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale edilen yangın, kuvvetli rüzgarın etkisiyle büyüdü.

        REKLAM

        CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ'DAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir'deki orman yangınından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

        Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

        "İzmir'de çıkan orman yangınından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Orman teşkilatımız başta olmak üzere, yangının kontrol altına alınması için fedakarca mücadele eden tüm görevlilerimize kolaylıklar diliyorum. Rabb'im, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun."

        TBMM BAŞKANI: KOLAYLIKLAR DİLİYORUM

        TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İzmir'deki orman yangınından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

        Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İzmir'deki orman yangınından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, herhangi bir can kaybı yaşanmamasını temenni ediyorum. Yangının kontrol altına alınması için seferber olan tüm görevlilerimize kolaylıklar diliyorum." ifadelerine yer verdi.

        EV VE İŞ YERLERİ BOŞALTILDI

        Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, herhangi bir can kaybının olmadığı İzmir'deki yangınlarda 16 evin yandığını, 87 evin ve 44 işyerinin de tahliye edildiğini dile getirdi.

        Bolu'da çıkan yangının söndürme çalışmaları esnasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Yumaklı şunları söyledi:

        İzmir'de üçüncü bir yangın daha var. Saat 15.36'da meydana geldi. 3 uçak ve 1 helikopter sevk ettik.

        Kırsal alanda çıkan ve daha sonra ormanlık alana sıçrayan bir yangın. İzmir'deki yangınların çıkış sebeplerini kolluk kuvvetleri araştırıyor.

        REKLAM

        İZMİR VALİSİ ELBAN: YANGINININ ENERJİSİ İYİCE DÜŞMÜŞ, RİSK BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALMIŞTIR

        İzmir Valisi Süleyman Elban, sosyal medya hesabından Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağı'nda çıkan orman yangıyla ilgili paylaşım yaptı. Vali Elban paylaşımında, "Karşıyaka ilçesi, Yamanlar Mahallesi'nde çıkan yangınının enerjisi iyice düşmüş, risk büyük ölçüde azalmıştır. Can kaybı ve yaralımızın olmaması en büyük tesellimizdir.

        Orman, AFAD, polis ve jandarma güçlerimiz ve TOMA araçları, itfaiye, belediye araçları ve personeli ile diğer tüm birimlerimizle bölgeye hızlı bir şekilde müdahale edilmiş, vatandaşlarımızın güvenliği sağlanmıştır. Yangından etkilenen vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak ve herhangi bir aksaklığa mahal vermemek için gerekli tüm tedbirleri almış bulunuyoruz.

        Bu zorlu süreçte, dayanışma içinde olmanın ve birbirimize destek vermenin önemini bir kez daha görüyoruz. Tüm vatandaşlarımızı, bu tür felaketlere karşı daha dikkatli olmaya ve yangın güvenliği konusunda bilinçli davranmaya davet ediyoruz. Bu yoğun mücadelede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bir daha böyle felaketlerin yaşanmamasını umut ediyorum. Tekraren tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun" dedi.

        BARINAKLARDAKİ HAYVANLAR TAHLİYE EDİLDİ

        Alevler, Karşıyaka Seyir Tepesi'nin alt tarafında yer alan Karşıyaka Belediyesi'nin şantiyesi ile özel bir işletmeye bağlı ayrıştırma tesisine kadar ulaştı. Birçok iş yeri yanarken, yoğun duman gökyüzünü kapladı. Sanayi sitesinin bir bölümü boşaltıldı. Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ekipleri de Karşıyaka ve Bayraklı belediyelerinin barınaklarındaki 600 kadar sokak hayvanını tahliye etti.

        KARŞIYAKA BELEDİYESİ'NDEN ACİL YARDIM ÇAĞRISI

        Karşıyaka Belediyesi, sosyal medya platformu X yoluyla, mevcut durumda su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları yangınla mücadeleye destek vermeye çağırdı.

        Belediyeden yapılan açıklamada, "Karşıyaka'daki yangına müdahale için su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları acil olarak desteğe davet ediyoruz. Bu zor anlarda birlikte hareket ederek yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlarımızı seferber etmeliyiz" denildi.

        EKREM İMAMOĞLU: İBB İTFAİYEMİZ YOLA ÇIKIYOR

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından İBB itfaiyesinin İzmir'e doğru yola çıktığını duyurdu.

        İmamoğlu'nun paylaşımı şöyle:

        İzmir Karşıkaya’da başlayıp yayılan yangını kaygıyla takip ediyoruz. Çanakkale’deki yangının söndürülmesinde görev alan İBB İtfaiyemiz şimdi İzmir’e doğru yola çıkıyor. Dileğimiz yangının bir an önce söndürülmesi. Geçmiş olsun İzmir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ