Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Son dakika: Bolu, İzmir, Isparta ve Afyonkarahisar'da orman yangını | Son dakika haberleri

        Ankaranın Kızılcahamam ilçesinde otluk alanda başlayarak Bolunun Gerede ilçesinde ormanlık alana sıçrayan yangın söndürülmeye çalışılıyor.

        Bolu Gerede ilçesine bağlı Kavacık köyü tedbir amacıyla tahliye edildi. Yangına karadan müdahale sürüyor havadan müdahale ise yapılamıyor.

        ÇEVRE İLLERDEN DESTEK

        AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Gerede'de devam eden yangın söndürme çalışmalarına destek için Eskişehir, Ankara, Çankırı, Zonguldak, Düzce ve Sakarya'dan ekiplerin bölgeye sevk edildiğini açıkladı.

        AFAD'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün saat 12.28 sıralarında Gerede ilçesi Demirler köyü mevkiinde orman yangını meydana gelmiştir. İlgili tüm kurum ve kuruluşlarımız yangın söndürme çalışmalarına ilk andan itibaren başlamış olup; müdahale çalışmaları havadan ve karadan aralıksız devam etmektedir. Demirler köyünde tedbir amacıyla 36 hane tahliye edilerek güvenli bölgeye alınmıştır. Çalışmalara destek vermek amacıyla Eskişehir, Ankara, Çankırı, Zonguldak, Düzce ve Sakarya il AFAD müdürlüklerimizden ekipler bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

        ANKARA VE BOLU VALİSİ İNCELEMELERDE BULUNDU

        Ankara Valisi Vasip Şahin ve Bolu Valisi Erkan Kılıç, bölgeye gelerek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

        Vali Şahin, gazetecilere, Bolu sınırındaki Şahinler Mahallesinde başlayan yangının rüzgarın etkisiyle Gerede ilçesindeki Demirler köyü mevkisine de ulaştığını söyledi.

        Şahin, 6 helikopter ve yeterli sayıda iş makinesiyle yangına hızlı bir şekilde müdahale edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

        "Buradaki yangın daha çok mera ve ot yangını şeklinde. Arazide ağaç türü meşelik, meşe de yangına dayanıklı bir ağaç türü. Dolayısıyla ağaç yangınımız çok fazla olmadı. Yerdeki otlardan kaynaklanan ve rüzgarın da tesiriyle yayılan bir yangın söz konusu. Hem helikopterlerimiz havadan hem de arazözler, itfaiye ve iş makineleriyle çeşitli şeritler açarak karadan da yangının hızla söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor. Şu anda henüz net, teknik olarak bir şey söylemek mümkün değil ama yine insan elinden, insan hatasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Tabii onun tespiti yapılacak."

        "YAYILMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORUZ"

        Bolu Valisi Erkan Kılıç, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinden başlayarak Bolu'nun Gerede ilçesine sıçrayan yangına ilişkin, "Şu an rüzgar da var, hava da karardı. Biz sadece yayılmasını engellemeye çalışıyoruz." dedi.

        Kılıç, yangın bölgesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yangına müdahalenin devam ettiğini söyledi.

        Yangının, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki Şahinler köyünden, Bolu'nun Demirler köyüne sıçradığını belirten Kılıç, "Yerleşim yerlerini de tehdit ediyordu. Yerleşim yerlerinin etrafında seyrek ağaçlık alan vardı. Aynı zamanda otluk bir alan vardı. Buralarda etkili oldu, buralar zaten yandı. Evlere de sirayet etmesi, yangın söndürme araçlarıyla beraber engellendi." şeklinde konuştu.

        "ÇOK ŞİDDETLİ RÜZGAR VAR"

        Yangının özellikle kuzeydoğu tarafında devam ettiğini anlatan Kılıç, "Orada riskimiz var diye değerlendiriyoruz. Bir vadi orada bulunuyor. Oraya da araçlarımız ulaşmıyor. Şu anda dozerle beraber oraya yol açılıp ondan sonra itfaiye araçları ve arazözler o bölgeye inip söndürme yapacak. Aynı zamanda bu vadide de o bölgede çok şiddetli bir rüzgar var. Bu rüzgar da ister istemez mücadeleyi engelliyor." ifadelerini kullandı.

        "123 KİŞİYİ TAHLİYE ETTİK"

        Kılıç, yangının etkili olduğu Bolu sınırları içerisinde 2 yerleşim yerinin bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

        "Kavacık köyü bir de Demirler köyü. Buralarda biz tahliye yaptık, 123 kişiyi tahliye ettik, vatandaşlar şimdi güvenli bölgede. Onun dışında Tarım ve Orman Bakanlığı personeli, AFAD, jandarma, emniyet, sağlık birimleri, Kızılay aklınıza hangi birim varsa hepsi burada, aynı zamanda sivil toplum kuruluşları da geldi. Onlar da yardımcı olmaya çalışıyor. Havadan ve karadan müdahale devam etti. Yalnız hava karardığı için şu anda havadan müdahale imkanı yok."

        Bölgede 500 personelin görev yaptığını aktaran Kılıç, "Sayı sürekli artıyor. İş makinesi anlamında da 160'ın üzerinde iş makinesi var. Bunlar da civar illerden ve Ankara'dan bölgeye geliyor. Şu anda bizim çalışmalarımız devam ediyor. Hava karardığından dolayı dumandan etraf da görünmüyor. Yangının etrafı bizim görevlilerimiz tarafından çevriliyor, iş makineleriyle yayılması engellenmeye çalışılıyor." dedi.

        Bir gazetecinin, yangının yerleşim yerlerini tehdit edip etmediği ve elektrik tellerinden çıktığı iddialarıyla ilgili sorularına Kılıç, "Tedbir alındı zaten. Ankara'dan TOMA'lar da geldi. Şu anda tehdit söz konusu değil. Yangının çıkış sebebi insan kaynaklı. Bununla ilgili süreci Kızılcahamam Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor. Onlar buna sebep olan kişilerle ilgili olarak işlem yürütüyorlardır." yanıtını verdi.

        "HERKES SAHADA MÜCADELE EDİYOR"

        Vali Kılıç, yangının bugün kontrol altına alınmasının mümkün olup olmadığıyla ilgili soruyu ise "Şu an rüzgar da var, hava da karardı. Biz sadece yayılmasını engellemeye çalışıyoruz. Biraz zor, yani bu akşam zor. Gün aydınlansın ondan sonra bir bakacağız. Herkes sahada zaten şu anda mücadele ediyorlar." şeklinde cevapladı.

        Bu arada, Demirler köyünün ardından yangın sebebiyle 38 haneli Kavacık köyünün de tahliye edilmesi kararı üzerine köy sakinleri, kendi imkanlarıyla ve Gerede Belediyesi otobüsleriyle köyden ayrıldı.

        Köy muhtarı Metin Ceylan, AA muhabirine, köyü tedbir amacıyla boşalttıklarını ve beklemede olduklarını söyledi.

        Ceylan, jandarma personelinin gelmesiyle camiden anons yaptıklarını ve köyün tahliyesinin sağlandığı kaydetti.

        Köy imamı Hüseyin Aşçı ise yangın esnasında Gerede’de bulunduğunu ve Demirler köyünde yangın çıktığının söylendiğini anlattı.

        Yangın tehlikesinin köylerinden uzaklaştırılıp tedbir alındığını aktaran Aşçı, ilk olarak yaşlıların, kadınların ve çocukların tahliye edildiğini belirterek, "Şu an köy muhtarımız ve azasıyla beraber bekliyoruz. Hayvanları da bir yere toplamak zorunda kaldık. Allah bizi bu felaketlerden muhafaza eylesin.” ifadelerini kullandı.

        İZMİR

        İzmir'in Menderes ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

        Deliömerler Mahallesi'nde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

        Bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 3 uçak, 8 helikopter, 29 arazöz, 10 su ikmal aracı, 5 dozer ve 5 yer ekibi sevk edildi.

        Ekipler sarp arazide etkili olan yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan yoğun çalışma yürüttü.

        Yangın kontrol altına alındı, ekiplerin soğutma çalışmaları sürüyor.

        ISPARTA

        Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde çıkan orman yangını söndürüldü.

        Karakaya köyündeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

        Bölgeye 1 helikopter, 7 arazöz ve 1 su ikmal aracı ile 50 personel yönlendirildi.

        Ekiplerin havadan ve karadan müdahale ettiği yangın kontrol altına alındı.

        Yangında 10 hektarlık meşelik alanın zarar gördüğü öğrenildi.

        FETHİYE

        REKLAM

        Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz Mahallesi Ovacık mevkisindeki Babadağ'ın eteklerinde, ormanlık alanda iddiaya göre, elektrik direğinden çıkan kıvılcım nedeniyle yangın çıktı.

        İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 2 helikopter, çok sayıda arazöz, itfaiye ve yangın söndürme işçileriyle müdahale edildi.

        Bölgede etkili olan rüzgara rağmen ekiplerin yoğun çabasıyla alevler yayılmadan söndürüldü.

        Öte yandan, hava araçlarının yangına müdahalesi dolayısıyla Babadağ'dan gerçekleştirilen yamaç paraşütü uçuşlarına yaklaşık 45 dakika ara verildi.

        AFYONKARAHİSAR'DA DA YANGIN ÇIKTI

        Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor.

        Akharım beldesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

        İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

        Ekipler, yangına karadan müdahale etmeye başladı.

        Afyonkarahisar Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Sinanpaşa ilçesi Kırka beldesindeki yangının soğutma işlemleri devam ederken Sandıklı ilçesi Akharım beldesi Hasanbeli-Çiğiltepe mevkisinde bulunan ormanlık alanda bir yangın daha başladığını bildirdi.

        Yangına İl Afet ve ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinesinde olayın ilk anından itibaren müdahalenin sürdüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Bölgeye Afyonkarahisar merkez, Sandıklı, Dinar, Çay, Şuhut, İhsaniye, İscehisar, ilçe belediyeleri ve Akharım, Güney, Düzağaç ve Taşoluk belde belediyeleri ile İl Özel İdaresi başta olmak üzere kamu kurum kuruluşlarından çok sayıda itfaiye, aracı, iş makinesi ve personel sevk edilmiş, Orman Genel Müdürlüğünden destek ekipler görevlendirilmiştir. Yangına toplam 31 araç ve 68 personel ile havadan ve karadan müdahale sürmektedir. Vatandaşlardan yeşil alanların korunması amacıyla yangına sebebiyet verecek her türlü riskten kaçınmalarını, alınan yasak ve kurallara uyma konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini önemle rica ediyorum."

        Yangınla ilgili 2 kişinin ifadesine başvurulmak üzere Sandıklı İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldüğü öğrenildi.

        MSB: 7 HELİKOPTERLE DESTEK SAĞLANIYOR

        Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Ankara'nın Kızılcahamam, Afyon'un Sandıklı ve İzmir'in Menderes ilçesindeki orman yangınları için toplam 7 helikopter görevlendirildiğini duyurdu.

        Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Afyon, İzmir ve Ankara'da çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına destek olmak için Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait; 3 helikopter ile Afyon'un Sandıklı ilçesinde, 2 helikopter ile İzmir'in Menderes ilçesinde, 2 helikopter ile Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde olmak üzere toplam 7 helikopter görevlendirildi" denildi.

        GÖZALTINA ALINAN KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

        Sinanpaşa ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangınla ilgili gözaltına alınan kişi serbest bırakıldı.

        İlçenin Kırka beldesi yakınlarında çıkan yangınla ilgili gözaltına alınan şüpheli jandarma ekiplerince Sinanpaşa İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldü.

        Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli savcılıkça serbest bırakıldı.

        ANKARA'DAKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

        Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Çamlıdere ilçesine bağlı Kuşcular-Avdan mahalleleri arasında başlayan ot yangınının ormanlık alana sıçradığını açıkladı. Yangının, ekiplerin müdahalesi sonrası kontrol altına alındığı öğrenildi.

        Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kızılcahamam Şahinler Mahallesi’nde, 16 araç ve 35 personelle müdahale edilen yangının ardından, Çamlıdere Kuşcular-Avdan mahalleleri arasında çıkan ve ormanlık alana sıçrayan ot yangınına geçildi. Toplamda 44 araç ve 66 personel, Keresteciler, Batıkent, Etimesgut, Altınpark, Başkent OSB ve ASO OSB’den gelen destekle yangına müdahale ediyoruz" ifadelerini kullandı.

        Çamlıdere'de çıkan yangının ekiplerin müdahalesi sonrası kontrol altına alındığı öğrenildi. Bölgede soğutma çalışmaları yapılıyor.

        ARTVİN

        Artvinin Şavşat ilçesine bağlı Çukur köyü Digazeler Mahallesinde akşam saatlerinde Şemsettin Köseye ait ahşap evde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın, çevredeki ev, ahır ve samanlıklara da sıçradı. İhbar üzerine bölgeye Şavşat Belediyesi İtfaiyesi, Şavşat Orman İşletme Şefliği, jandarma, AFAD ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin 3 saatlik çalışması sonrasında kontrol altına alınan yangında, Şemsettin Köse, Dursun Yılmaz ve Cemile Yılmaza ait 3 ev, 3 ahır ve 3 samanlık kullanılmaz hale geldi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ