Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Köpek Ne Yer, Ne İle Beslenir? Köpeğe Ne Verilir ve Ne Verilmez?

        Köpekler, farklı ırkları, boyutları ve yaşam tarzları ile birçok çeşitliliğe sahip olmasına rağmen, beslenme ihtiyaçları genellikle benzerdir. Doğru besin maddelerini alarak enerjik, sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmeleri için nelerin doğru olduğunu bilmek, her köpek sahibinin önceliği olmalıdır. Bu rehberde, köpeklerin beslenmesi ile ilgili en temel bilgilere detaylıca değineceğiz.

        Köpek Hangi Familyadan Gelir?

        Köpekler, Canidae familyasından gelir. Bu familya, kurtlar, tilkiler ve diğer köpeğimsi hayvanları kapsar. Köpeklerin genel özellikleri arasında sosyal olmaları, çeşitli seslerle iletişim kurmaları ve farklı iklimlere uyum sağlama yetenekleri bulunmaktadır. Köpeklerin ana vatanı Asya'dır, ancak tarih boyunca dünyanın dört bir yanına yayılmışlardır.

        REKLAM

        Köpek Ne Yer?

        Doğada, evcilleştirilmiş köpeklerin ataları olan kurtlar ve diğer yabani köpek türleri esas olarak etçildir. Bu, avlanarak elde edilen hayvan eti ile beslendikleri anlamına gelir. Bu avlar genellikle memeliler, kuşlar ve bazen de sürüngenler olabilir. Ancak, tam anlamıyla etçil olmalarına rağmen, kurtlar ve yabani köpekler aynı zamanda meyve, sebze, otlar ve diğer bitkisel materyalleri de tüketebilirler. Bir diğer deyişle omnivordur. Köpekler de omnivordur, yani hem et hem de bitkisel besinlerle beslenebilirler. Ancak, ana besin kaynakları genellikle et bazlıdır. Yüksek kaliteli kuru veya yaş mama, köpeklerin beslenme ihtiyaçlarını genel anlamda karşılar.

        Köpek Ne Yemez?

        Köpekler için bazı gıdalar zararlı olabilmektedir. Şekerli gıdalar ve içeçekler, çikolata, süt ve süt ürünleri, sosis, sucuk, salam gibi işlenmiş hayvansal ürünler, kemik (özellikle tavuk kemiği), kılçık, avokado gibi ürünler köpekler için toksik maddeler içerebilmektedir.

        REKLAM

        Köpek Ne İle Beslenir?

        Köpekler hem etçil hem de otçul olmalarının yanında ağırlıklı olarak et bazlı proteinlerle beslenmelidir. Köpeğin gelişimi ve sağlığı için bu beslenme oldukça önemlidir. Yüksek kaliteli kuru veya yaş mama, köpeğinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılar. Ayrıca, özel ihtiyaçlarına göre hazırlanan mamalar da bulunmaktadır. Diğer yanda köpekler ırk, cins, yaş ve kilosunu göre beslenmelidir.

        Köpeğe Ne Verilir?

        Köpeklere, yüksek proteinli et ürünleri, özellikle tavuk, sığır eti ve balık verilebilir. Ayrıca sebze ve bazı tahıllar da köpeğinizin diyetine eklenebilir. Bunun yanında bazı köpek türleri belli gıdalara karşı alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Örneğin Golden Retriever cinsi köpeklerin bazıları tavuk etine karşı alerji gösterebilmektedir. Bu konuda oldukça dikkatli olunmalıdır.

        REKLAM

        Köpeğe Ne Verilmez?

        Köpeğe ne verilmez sorusu köpek sahiplenmek isteyenlerin oldukça merak ettiğ bir konudur. Köpekler kafein içeren ürünler, şekerli ya da tatlandırıcılı gıdalar, çikolata, soğan, sarımsak, kuru üzüm gibi ürünler asla verilmemelidir. Bunların içinde köpeğin severek tüketeceği ürün çikolatadır. Çikolatanın içinde teobromin adlı madde bulunur. Bundan dolayı köpekte kusma, ishal gibi rahatsızlıklar olabileceği gibi, kas titremesi, nöbetler, düzensiz kalp atışları ve iç kanama oluşabilmektedir. Bu yüzde köpek sahiplerinin bu konuda çok dikkatli olmaları gerekmekrtedir. Ayrıca, aloe vera ve bazı zambak çeşitleri de köpekler için zararlı olan bitkilerdendir.

        Köpek En Çok Ne Yemeyi Sever?

        Köpekler genellikle tavuk, sığır ve balık gibi et ürünlerini severek tüketirler. Ancak, her köpeğin damak zevki farklı olabilir. Bu nedenle, köpeğinizin en sevdiği yiyeceği bulmak için farklı yiyecekler denemeniz önerilir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ