Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Örümcek Ne Yer, Ne İle Beslenir? Örümceğe Ne Verilir ve Ne Verilmez?

        Örümcekler, dünyanın dört bir yanında, çeşitli ekosistemlerde yaşayan, eşsiz avlanma ve beslenme stratejilerine sahip canlılardır. Bu eşsiz canlıların doğru beslenmesi, onların hayatta kalmasını ve çevreleriyle etkili bir şekilde etkileşim kurmasını sağlar. Bu rehberde, örümceklerin beslenmesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulacaksınız.

        Örümcek Hangi Familyadan Gelir?

        Örümcekler, Araneae takımına aittir ve Arachnida sınıfının bir parçasıdır. Bu sınıf, akrepler, kene ve solifugae gibi diğer sekiz bacaklı canlıları da içerir. Örümceklerin genel özellikleri arasında sekiz bacak, iki ana vücut segmenti (cephalothorax ve abdomen) ve avlarına saldırmak için kullandıkları zehir bezleri bulunmaktadır. Örümceklerin ana vatanı kesin olarak bilinmemekle birlikte, milyonlarca yıl önce karasal bölgelerde evrimleşmeye başladıkları düşünülmektedir.

        REKLAM

        Örümcek Türleri Nelerdir?

        Örümcekler, dünya genelinde 45 binden fazla türüyle bilinen geniş bir canlı grubudur. Bu türler, farklı alışkanlıklara, yaşam alanlarına ve fiziksel özelliklere sahip olup, birçok farklı familya ve cins içerir. Yaygın olanları ise şöyledir:

        • Tesbih böceği örümceği
        • Karadul örümceği
        • Akdeniz münzevi örümceği
        • Uzun bacaklı örümcek
        • Kese örümceği
        • Beyaz tüylü örümcekler
        • Zebra örümcekler

        Bunun yanında karadul örümceğinin bir türü olan Akdeniz karadul örümceği Türkiye’de İstanbul, Ankara, Adana, Mardin, Van ve Kars’ta görülmüştür. Akdeniz münzevi örümceği de Muğla, Hatay, Kahramanmaraş ve Mardin’de kaydedilmiştir.

        Örümcek Ne Yer?

        REKLAM

        Örümcekler esas olarak etçildir ve beslenmeleri genellikle böcekler, solucanlar, kertenkeleler gibi canlılar üzerinedir. Bununla birlikte bazı örümcek türleri kurbağa ile de beslenmektedir. Bazı büyük örümcek türleri, fare veya kuş gibi daha büyük avları da yakalayabilir.

        Örümcek Ne Yemez?

        Örümcekler genellikle bitkisel besinleri tüketmezler. Ancak, bazı örümcek türleri nektar veya diğer bitkisel sıvıları da yemektedir. Burada bilinmesi gereken örümceğin etobur bir canlı olduğudur. Avlanma içgüdüsü çok gelişmiş olan örümcek hareket eden küçük canlıları yakalar ve yer. Bu avlanma çoğu zaman ağıyla tuzağına düşürüp gerçekleşir.

        Örümcek Ne İle Beslenir?

        Örümcekler, avlarını yakalamak için birçok farklı yöntem kullanır. Ağ örme bunların başında gelmektedir. Her örümcek türü olmasa da birçok örümcek avlarını ördükleri bu ağlar sayesinde yakalar. Yer örümcekleri ve avcı örümcekler ise aktif olarak avlanırlar. Burada örümceklerle ilgili ilginç bir bilgi vermek yerinde olacaktır. Avustralya kızıl sırtlı örümcek kendinden neredeyse 30 kat büyük olan zehirli yılanları ağlarına dolayıp avlayabilmektedir. Diğer yandan tarantula gibi örümcek türleri ağ örmeyip avlarının diretk olarak saldırıp zehir enjekte etmesiyle de bilinmektedir. Örümceklerle ilgili bir diğer bilgi de her örümceğin ağ örmediğidir.

        REKLAM

        Örümceğe Ne Verilir?

        Evde beslenen örümceklere genellikle canlı böcekler verilir, bu böcekler arasında sinekler, cırcır böcekleri ve kurtçuklar bulunmaktadır.

        Örümceğe Ne Verilmez?

        Örümceklere zehirli veya tehlikeli olabilecek böcekler, böcek ilacıyla temas etmiş böcekler veya sağlıksız görünen böcekler verilmemelidir.

        Örümcek En Çok Ne Yemeyi Sever?

        Örümceklerin en çok ne yemeyi sevdikleri türe bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, çoğu örümcek türü için hareket eden canlı avları yakalamak en sevdikleri beslenme yöntemidir. Bu, onların doğal avlanma içgüdülerini tatmin eder. Bunun yanında evlerimizde bizden habersiz yaşayan bu canlılar göründüğü kadar kötü de değildir. Sinekleri ve küçük böcekleri ve haşereleri avlarlar.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ