Yılbaşına özel hutbe
Hıristiyanları taklit edip yılbaşı gecesi içki içmeyin, kumar oynamayın, zina yapmayın!
Yılbaşı ile Kurban Bayramı aynı tarihlere denk gelince İstanbul Müftülüğü, önceki yıllara oranla çok daha sert ifadeler içeren özel bir hutbe hazırladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, ekim ayından itibaren merkezi hutbe uygulamasına son verdiği için müftülükler kendi hutbelerini kendi yazmaya başladı. O nedenle bu yıl ‘yılbaşı’ ile ilgili olarak İstanbul Müftülüğü, ‘Taklit’ başlıklı bir hutbe okutacak.
İSLAM DİNİ TAKLİDE ASLA CEVAZ VERMEZ
Zeytinburnu Vaizi Dr. Kerim Buladı tarafından kaleme alınan hutbede vatandaşlar yılbaşı gecesi ‘İslami yaşam tarzına uymayan’ kutlamalara, içki, kumar ve zinaya karşı uyarıldı. İşte yılbaşı ve bayramdan önceki son cuma (29 Aralık) camilerde okutulacak hutbeden bazı uyarılar: “İslam, dinî ve millî değerlerimizle bağdaşmayan örf ve adetlerin, gelenek ve göreneklerin taklit edilmesine, asla cevaz vermemiştir. Bir günün, bir ayın, bir yılın sona ermesi hiç şüphesiz önemli bir hadisedir. Çünkü her geçen gün, her biten ay, her sona eren yıl, müminin ömür sayfasından koparılan bir yapraktır.”
YENİ YILA ÇILGINLIĞA KAPILMADAN GİRİN...
“Mümin, geçen zamanın muhasebesini yapar, özeleştiride bulunur, harcadığı zamanın hayırla geçip geçmediğini kontrol eder, geleceğe hazırlık yapar. Mümin miladî yılbaşını da önemser. Ancak o, Kurân’ın emir ve yasaklarına ters düşmeden, gelenek ve göreneklerimizde kabul görmeyen değerlerle haşır neşir olmadan, öbür yıla adımını atar.
Başkalarına değil, kendine benzemeye çalışır. İçki, kumar, zina gibi büyük günahlara bulaşmadan, hiçbir aşırılığa ve çılgınlığa kapılmadan; sade, mütevazı ve kulluk bilinci ile yeni yıla girer. Kendisinin, ailesinin, toplumunun, devlet ve milletinin hatta bütün insanlığın hayrına dua ederek yeni yılı selamlar. Peygamber Efendimiz hadisinde, ‘Bir kavme benzeyen kimse, onlardandır. Bizden başkasına benzeyenler, bizden değildir. Yahudilere ve Hıristiyanlara benzemeyiniz’ der.”
Kurban etiyle içki içilebilir mi?
Dİyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş: “İçki zaten haramdır. Yılbaşını kutlamak için içki içip, kurban eti yemek haramın da haramıdır. Eğlence de meşru ise bir sakınca yoktur. Yani içki olmayacak, kumar olmayacak... Bunlar olmadan insanların meşru zeminde, dinin sınırları içerisinde eğlenmelerinde bir sakınca yoktur.”
ESKİ HUTBELER NASILDI?
2004’teki tepki topladı
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 31 Aralık 2004 günü tüm camilerde okuttuğu ve “Toplumumuzda yılbaşı kutlaması adı altında düzenlenen eğlenceler, kültürel tahribata yol açmakta, bizleri milli kimliğimizden uzaklaştırmaktadır” gibi sert ifadeler içeren hutbe tepki topladı. Diyanet, bu tepkiler üzerine açıklama yapmak zorunda kaldı ve “Yılbaşı, değişik kültürleri bir araya getiren evrensel nitelikte bir olgudur. Hutbede eğlence olgusuna değil bu olgu ile ilgili uygulamadaki bazı yanlışlara işaret edilmiş” dedi.
2005’teki yumuşaktı
2005 yılında daha dikkatli bir dil kullanıldı. Direkt yılbaşı kutlamaları ile ilgili olmasa da, 30 Aralık 2005’te camilerde “Nefis Muhasebesi” başlıklı bir hutbe okundu: “Yeni bir yıla girerken geçen yıldan bu zamana kadar gerek kendimiz, aile fertlerimiz , akraba ve komşularımız için, gerekse yaşadığımız toplum için ne gibi güzel işler yaptık? Yahut kendimize, topluma, insanlara ne gibi zararlarımız dokundu? İyiliklerimizi çoğaltmak, yanlışlıklarımızı düzelmek için böyle bir değerlendirme yapmamız gerekmektedir.”
VATAN