LGS lise taban puanları 2022: MEB LGS taban puanları, yüzdelik dilimleri ve kontenjanları açıklandı!
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 5 Haziran tarihinde yapılan merkezi sınavın sonuçları açıklandı. LGS sonuçları ile beraber milyonlarca veli ve öğrenci tarafından lise taban puanları, yüzdelik dilimleri ve kontenjanları ile ilgili araştırmalar da hız kazandı. Ankara, İzmir, İstanbul ve yurt genelinde milyonlarca öğrenci, tercih süreci öncesinde lise taban puanları ile ilgili bilgi edinmeye çalışıyor. Peki, 2022 LGS lise taban puanları açıklandı mı? İşte, 2022 MEB lise tavan ve taban puanları ile yüzdelik dilim ve kontenjan listesi...
LGS sınav sonuçlarının açıklanması ile beraber lise taban - tavan puanları da en çok araştırılanlar arasında yerini aldı. Sınava katılan öğrenciler ve aileleri, tercih süreci öncesinde lise taban puanları, yüzdelik dilimler ve kontenjanlar hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Bu noktada, "LGS lise taban puanları açıklandı mı?" sorusu, öğrenciler tarafından sık sık araştırılıyor. Bilindiği gibi, yüzdelik dilim, kontenjan ve taban puanlara göre öğrencilerin LGS tercih süreci şekillenecek. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanları ve geçen yılki yüzdelik dilimleri, e-okul üzerinden erişime açıldı. İşte MEB LGS Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, İmam Hatip, Sosyal Bilimler Lisesi ve Meslek Lisesi taban ve tavan puanları hakkında merak edilen tüm bilgiler...
2022 LGS TABAN PUANLARI AÇIKLANDI MI?
2022 yılı ortaöğretim kurumları kontenjan tabloları ile tercihlere rehberlik etmek üzere illere göre yüzdelik dilimlerdeki öğrenci sayıları paylaşıldı. Öğrencilere kolaylık sağlamak için tercih rehberleri de hazırlandı.
Kontenjan tablolarının yanı sıra 2021'de söz konusu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler de açıklandı.
Öğrenciler kendi yüzdelik dilimlerini, okulların geçen yıl oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırarak tercih edecekleri okullar hakkında fikir edinebilecek.
Ayrıca yerel yerleştirme kapsamında sınavsız öğrenci alan okulların kayıt bölgelerine göre tercih tabloları da açıklandı.
YÜZDELİK DİLİM NEDİR ?
Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye'de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Örneğin Türkiye genelinde %8 giren bir öğrenci 1.300.000 (LGS'ye giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104.000 olmuştur.
Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.
YÜZDELİK DİLİM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.
Örnek vermek gerekirse yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınavın koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.
İl geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.