Belki 10’larca yılın ardından bir sanayici gurubu ile ülkenin en uzak iline kadar üç günlük zorlu bir gezi yaptık. İstanbul Sanayi Odası (İSO) başkan, yönetici ve sanayicilerle Cizre, Şırnak, Hakkari ve Yüksekova’yı gezdik. Toplantıların yanısıra Şırnak’ta Gabar Petrol Kuyuları Bölgesi’nde incelemelerde bulunduk.
HAKKARİ’YE FABRIKA
➔Hakkari’de İl Özel İdaresi’nce 3.5 dönümü kapalı alanlı 10 dönüme inşa edilmekte olan tekstil ve hazırgiyim fabrikası için Vali Ali Çelik sanayicilerden burasının işletmeciliğine talip olmalarını istedi.
➔Vali Ali Çelik “Şehrin merkezine 7 km mesafede fabrikayı biz kuruyoruz. Makinelerini de biz koyacağız. Gelin burayı 10 yıllığına işletmeye talip olun. Bedelsiz, tek şartımız var, bize 500 kadın istihdamı garantisi verin” dedi.
➔İstanbul ve Marmara bölgesinden istihdam maliyetlerinin artışı nedeniyle bazı tekstil ve konfeksiyon şirketleri taşınma ihtiyacı duyuyor. Bu eğilim içinde Mısır’a yönelme güçlendi.
➔Bu kez davetin Hakkari’den gelmesi tekstil ve konfeksiyon sanayicilerinin ilgisini çekti. Diyalog da hemen orada başladı, sonucunu herhalde kısa zamanda görürüz.
DAĞLARIN VE GİZEMLİ TURİZMİN ŞEHRİ
➔1.744 metre rakımlı Hakkari’nin kent merkezi yaza iyice yaklaştığımız bugünlerde bile hala karla kaplı dağlarla çevrili. Bin metrenin üzerinde 52 zirvesi ile Türkiye'nin en yüksek ikinci dağı Uludoruk’un bulunduğu ilde kasımdan mayısa kadar 7 ay doğal karda kayak yapmak mümkün. Pist var, tesis ise yok gibi. Nedeni de son yıllara kadar güvenlik sorununun yaşanması.
➔Yaylaları, buzul gölleri, dağları, yağan karı ve otları ile Hakkari gizemli bir turizm şehri olmaya aday. Adrenalin yüklü, dağların ve derin vadilerin şehri. Yüzde 89’u dağlık, 53 tane zirvesi 3 bin metrenin üzerinde yükseltiye sahip. 20 bin yıllık buzulların varlığı ayrı bir zenginlik. Buzul gölleri yanında derin vadiler ve gür akarsuların uzunluğu 168 km’yi buluyor.
➔Ters lalenin vatanı Hakkari aynı zamanda yaylalar ve ot çeşitliliği yönünden çok zengin. Bu mevsimlerde çıkan ve toplanmakta olan yenilebilir nitelikteki otların ekonomik büyüklüğünü Vali Ali Çelik 25 milyon lira olarak verdi. Vali Ali Çelik ot toplayanlar arasında üç ayı saldırısı olduğunu, dört de helikopterle kurtarma vakasının yaşandığını söyledi.
➔Havaalanının bulunduğu Yüksekova İlçesi aynı zamanda ildeki tarımın merkezi. Ama ovanın ortasına da tam 120 bini aşan şehir de kurulmuş. Havalimanından başka organize sanayi sitesi de burada yer alacak.
➔Etrafı dağlarla çevrili ova tam bir çanağı andırıyor. Konaklamayı yaptığımız Double Tree By Hilton’dan haziran ortasına doğru güneş altındaki karlı Cilo zirvelerini izlemek bir başka güzel. İlçeye Hilton yatırımının gelmesi ise güvenin arttığının ve geleceğin daha iyi olacağının bir işareti.
“ZORLUĞUN ORTASINDA UMUT DAHA ÇOK”
➔ “Çok ciddi zorlu bir coğrafya ve o zorluğun oluşturduğu çok güçlü bir şehir Hakkari. Zorlu coğrafyanın ortasında umut daha çok” diyen Vali Ali Çelik kentin yatırıma ihtiyacı olduğunu vurgularken şu açıklamayı yaptı:
➔ “Hakkari güçlü bir şehir, kimliği, kültürüyle beraber ülkemizin her sathına belki yurt dışına çınarlar, iyi insanlar verecek. Maden sektörü canlanmaya başladı. Tarımsal anlamdaki aktiviteler artıyor, ticaret boyutu büyüyor. Coğrafyanın getirdiği ulaşım zorluklarını ise havayolu aşıyor. Uçakla İstanbul’dan burası 1.5 saat.
➔Burada ihtiyaç duyduğumuz temel şey yatırım. Özellikle sanayi yatırımı. Yüksekova’ya sanayi bölgesini kuruyoruz. Ülkemizin sanayicilerini, iş adamlarını Hakkari'ye gelmeye, yatırım yapmaya çağırıyoruz. İki ülkeye komşuyuz, üç sınır kapısına sahibiz. Dış ticarete yönelik yapılabilecek tüm yatırımların merkezi olabiliriz.
➔Coğrafyanın tamamı hiçbir şekilde endişe edilmeyecek kadar güvenli. Burada herhangi bir güvenlik sıkıntısı yok."
İSTANBUL MODELİ MESLEKİ EĞİTİM
➔Şirnak’ta ayrıca İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi protokolü imzalandı. İstanbul’daki 44 meslek lisesinde 150’yi aşkın sanayiciyle 5 yıldan beri yürütülen kapsamlı ve sonuç odaklı mesleki eğitim modeli böylece ilk kez İstanbul dışında uygulamaya geçecek.
➔Bu projenin okulların geliştirilmesi hayali ve vizyonu olduğunu kaydeden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan şöyle konuştu:
➔ “Türkiye’de yetişmiş insan kaynağı bulabilme sorununa yanında bir başka problem gençlerin doğru planlanmış ve geleceği doğru şekillendirilmiş eğitim alamamasıdır.
➔Sokakta işsiz gezen gençlerimizi suçlayamayız. O gençler plansızlık sonucu 23-24 yaşında ellerinde diplomalı işsizler haline geldiyse suçu kendimizde aramalıyız.
➔Tabii ki bu işin yüksek öğrenim tarafı da bulunuyor. Bölgede yeni oluşacak fırsatlar açısından yüksek öğrenim modelinin değişmesi gerekiyor.
➔81 ilde üniversite açmakla övünüyoruz ama bu üniversiteleri bölgenin gelişimine, vizyonuna ve hedeflerine uygun hale getirmiyorsak, bunlar sadece dört duvar betondan ibaret kalıyor.
➔Ben buradan YÖK Başkanına çağrıda bulunmak istiyorum. Buraya gelerek Şırnak Üniversitesi’nin gelecek vizyonu hakkında bir strateji oluşturulmasını talep ediyorum.”
ŞİRNAK ENERJİ BAŞKENTİ
➔Şırnak Valisi Cevdet Atay şu anda 39 arama noktasında, günlük 43 bin varillik petrol üretildiğini belirterek şöyle konuştu:
➔ “Her gün 40 tanker dolum yapılıyor. Çok yakın zamanda, yıl sonunda günlük 100 bin varil üretime çıkılması hedefleniyor.
➔Enerji yatırımları anlamında hızlı planlamalar yapılıyor. Sayın bakanımızın rüzgarla ilgili ciddi bir talimatı oldu. Cudi’nin etrafında rüzgarla ilgili tüm veriler alınıyor, kısa zamanda oralarla ilgili açıklamaları da kendileri yapacaktır.
➔Şırnak artık enerjinin başkenti konumunda.”
“TEHDİT FIRSATA DÖNÜŞTÜ”
➔İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da bölgenin 25-30 sene terörün tehdidi altında kaldığını
Belirterek şunları söyledi:
➔ “Artık tehdit fırsata dönüştü ve bu noktaya gelmek büyük bir çaba gerektirdi. Bölgenin dönüşümü de Türkiye'nin kaderini ve belki coğrafyayı değiştirebilecek potansiyele sahip.
➔Fırsat algısı dönemi geçici değil, kalıcı olacak. Kötü günlere dönmemek adına, insanların geleceğinin rahat olması için, hep birlikte düşüneceğiz. Sorunların altına imza atacağız.
➔Dokunmadığın, görmediğin, düşünmediğin, sevmediğin yer senin değildir. Dokunacağız, göreceğiz, düşüneceğiz. Her şeyi devletten beklemeyelim, buraya bizi devlet değil, gönlümüz getirdi.
➔Petrol istikrar sağlıyor, güneş enerjisi var, rüzgar enerjisi var, sera var, kalkınma yolu gibi dünya lojistiğini etkileyecek projeler mevcut. Van Tüneli bitince bu da imkan sağlayacak.”
“BU ÜLKENİN AYRIMCILIĞI YOK”
➔Azeri kökenli olduğunu ve ailesinin Türkiye'ye İran’ın Urmiye kentinden gelerek Yüksekova ilçesine, oradan da Muş’a yerleştiklerini anlatan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü:
➔"Bu ülke benim aileme vatandaşlığı, birçok imkanı verdi. Müteşebbis olma, sanayici olma, eğitim imkanı, sivil toplum kurumlarında görev alma imkanı buldum ve bugün de İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanıyım. Demek ki bu ülkenin bir ayrımcılığı yok, bu vatanın ayrımcılık davası yok. Yeter ki siz hedeflerinize ulaşmak isteyin. Biz farklılıklarımızdan güç kazandığımız müddetçe bu ülke güçlü olacak."