Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Diğer iki büyük uluslararası derecelendirme kuruluşun iki basamak gerisine düşen Moody’s Türkiye’nin notunda çiftte artırıma gitti. Not “Çok spekülatif” sınıfın en alt düzeyini ifade eden B-‘den B+’ya çıkarıldı. Artık üç büyük kuruluşun Türkiye kredi notu B+’ya denk geliyor.

        Beklentiler arasındaydı ve piyasalar tarafından kısmen fiyatlanmıştı.

        Moody’s’den 11 yıl sonra gelen çift basamaklı not artırımı yanında görünümün pozitife çevrilmesi ise işin sürpriziydi. Kuruluşun gelecek hamlesinin de not artırımına yönelik olacağını işaret.

        ➔ Kredi notunun B+’ya çıkması ardından herhalde ilk hedef BBB olarak ifade edilen “yatırım yapılabilir” düzeye ulaşmak olacak.

        ➔ Türkiye bu notu ilk kez 1992’de aldı ama 1994 kriziyle de kaybetti ve çok spekülatif kategorinin en alt düzeyine indi.

        ➔ 2001 krizi sonrası ekonomide başlayan toparlanma ile ancak 10 yıllık bir düzelme sürecinde BBB olan yatırım yapılabilir düzey yakalandı.

        KOLAY KAYBEDİLİP ZOR KAZANILIYOR

        ➔ Kısaca kredi notu 2-2.5 yılda hızla kaybediliyor ama geri kazanmak yaklaşık 10 yıllık zamanı alıyor. Notu kolay kaybedip zor geri kazanıyoruz. En azından ilk geri kazanım böyle bir süre aldı.

        ➔ Şimdiye kadar ulaşabildiğimiz en yüksek kredi notu “BBB” ile “yatırım yapılabilir” düzey.

        ➔ BBB, 1992’de Türkiye’ye ilk kez verildiğinde iki yıla yakın süreyle bu notu koruduk. 2013 yılında yeniden kavuştuğumuzda ise üç yıl süreyle bu not düzeyinde kaldık.

        ➔ 2016 ortasında hain darbe girişimi ile kredi notunun kırılma süreci başladı ve 2.5 yılda tek B seviyesine yani “çok spekülatif” sınıfın en alt basamağına indik. Yatırım yapılabilir düzeyden 6 basamak uzaklaştık.

        ➔ Şimdi son bir yılda oradan başlayan yükselişle iki basamak yukarı çıktık.

        ➔ Önümüzde ise BB olarak ifade bulan “Yatırım yapılamaz” sınıfının da geçilmesi, yani çıkılması gereken dört basamak daha var.

        ➔ Her bir basamakta da negatif, nötr ve pozitif olmak üzere üç ayrı ara durak bulunuyor. Tabi ki ara durakları hızlı atlamak mümkün.

        BASAMAKLARI ÇIKMANIN ŞARTLARI

        ➔ Ana durakları hızlı çıkmamız için ekonominin ve piyasaların işleyiş düzeninin normalleşmesi ve rasyonel yolda durmadan ilerlenmesi gerekiyor.

        ➔ Bu durumda bile yatırım yapılır düzeye varmak 2-3 yıllık bir zaman alır.

        ➔ Üstelik bu sırada içeride yapılması gerekenler yapılsa dahi dış kaynaklı herhangi bir şokun meydana gelmemesi gerekiyor.

        ➔ Böyle bir durum söz konusu olursa yatırım yapılabilir düzeye çıkmak gelecek seçimlerle çakışabilir. Ancak kuruluşlar seçim öncesinde not artışı zor yapar.

        ➔ Seçim sonrasında ise notun korunması öncelikle seçim ekonomisinin dozunda kalmasına bağlı. Not artışı ise yeni iktidarın yapacaklarına bağlı olacak.

        ➔ Dolayısıyla iki kademe not artışı, kuruluşun kendi gecikmesinin etkisinden kaynaklanıyor. Bundan sonra aynı hızlı hareketi beklememek gerekir.

        NOT ARTIŞI DEVAM EDER Mİ?

        ➔ Ama notumuz diğer kuruluşlarla önümüzdeki dönemde de artmaya adaydır.

        ➔ Henüz ekonomide ve piyasalarda normalleşme sürüyor. Devamı gelecek.

        ➔ Reformlara ise vergi paketiyle henüz yeni ve ucundan başlanmış durumdayız. Burada da devam edecek.

        Emeklilik reformunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması yönünde sonbaharda yapılması ise gelecek beklentilerini radikal biçimde değiştirici rol oynayabilir.

        ➔ O zamana kadar sıkı para politikasının sürdürülmesi ve baz etkisiyle enflasyon yüzde 50’nin altını görebilir. Enflasyondaki sert düşüşün de not artışına katkısı olur.

        ➔ Bu durumda 6 Eylül’de Fitch ve 1 Kasım’da S&P’nin not artırımına devam etmesinin yolu açılır.

        ➔ Kredi notunun artışı ise dışarıdan sağlanacak kaynakların maliyetini düşürecek.

        ➔ Elbette hedef yatırım yapılabilir düzeye üçüncü kez çıkmak olmalı.

        ➔ Bu başarıldığında daha kaliteli, daha uzun vadeli ve daha düşük maliyetli dış kaynağa ulaşmak mümkün olacak. Bu düzeye çıkılmasıyla ekonominin lig atlaması imkan dahiline girecek.

        POZİTİF HABER AKIŞI BİTTİ Mİ?

        ➔ Ancak kredi notlarında meydana gelen büyük düşüşlerin ardından yeniden yükseliş dönemine girmek yukarıda belirttiğimiz gibi uzun sayılabilecek bir sürece yayılıyor. Sabır ve kararlılık gerektiriyor.

        ➔ Burada da ulaşılacak hedeften ziyade not artışını sağlayan gelişmeler ve sürecin bizzat kendisi daha önemli.

        ➔ Şimdilik son not artışı geldiğine göre piyasalar açısından pozitif haber akışı bir süreliğine bitti mi?

        ➔ Hayır, sonbahara kadar enflasyonda temmuz ve ağustos aylarında 10’ar puana yakın düşüşler meydana gelecek olması pozitif haber akışını sürdürecek.

        ➔ Çünkü enflasyonda yüzde 50’nin altına inilmesi faiz indirimlerini de gündeme getirecek.