Ağustos ayının büyük kısmında yazılara ara verdik, kendimizi biraz dinlendirdik. Her zaman için piyasalarda, ekonomide, dünyada kazan kaynar. Dünyada özellikle savaş kazanı daha harlı kaynıyor. Ukrayna Rusya topraklarında küçük kazanımlar elde ederken Rusya’nın sert ve büyük yanıtından çekiniliyor. İsrail Hamas ile ateşkes masasına oturmasına oturdu ama uzlaşma yok. İran’ın karşı saldırısı hala gündemde.
Bu iki sıcak çatışma bölgesinin yanına Güney Asya’nın da katılma ihtimali giderek artıyor. Çin’in Filipinler ile gerginliği ve yine Çin’in Japonya’nın hava sahasını ilk kez ihlal etmesi jeopolitik kazanın orada da kaynamakta olduğunun işaretleri.
DOLAR DÜŞÜŞÜ İLE GELEN
➔Küresel piyasalar 5 Ağustos Pazartesi dip yaptıktan sonra toparlandı. Daha çok Japonya ve carry trede kaynaklı şokla dünya borsaları ortalama yüzde 8.3 değer kaybettikten sonra yüzde 9.3 yükseldi. Hemen hemen tüm büyük borsalar yeni rekor düzeylerine ulaştı.
➔Borsaların toparlanmasında ay sonuna doğru Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole’de faiz indirimine eylülde başlayacağını netleştirmesi de katkıda bulundu.
➔Artık Fed’den bu yılki üç toplantıda 4 çeyreklik faiz indirimi bekleniyor. 18 Eylül’e kadar bir tarım dışı istihdam ve bir enflasyon verisi daha açıklanacak. Bu verilerde çok büyük sapma veya ani gelişecek küresel bir risk meydana gelmezse faiz indirimine başlanacak.
➔Faiz indiriminin başlayacağının netleşmesi ile dolar değer kaybetti. Dolar Endeksi 100.400’e kadar düşerken Ağustos ayı içinde yüzde 3.7 değer kaybıyla karşılaştı.
➔27 Ağustosa kadar süren dolardaki kayıp risk iştahını artırdı, altını değerlendirdi. Karşısında özellikle Euro değer kazandı ve 26 Ağustos’ta 1.1202’ye kadar çıktı. Doların 27 Ağustos sonrası toparlanması sınırlı kaldı.
1 YILDA %29 ARTTI
➔ Ağustos ortasında 2.500 dolar sınırını geçen altının ons fiyatı 20 Ağustosta 2.532 dolarla en yükseğine çıktı ve ayı da 2.503.45 dolardan kapattı. Altının onsu 2.500 doların üstündeki seyrini koruyor.
➔Ağustos ayında yüzde 2.2 yükselen altın son üç ayda yüzde 7.5 prim yaptı. Altının son 6 aylık primi yüzde 22.5’i buldu. Son bir yıllık primi de yüzde 29.1 düzeyinde. Altındaki hareket asıl mart ayı ile başladı.
➔Dolar bazında bir yılda üçte bire yakın kazanç altın için çok iyi bir performans.
➔Altını yükselten etkenler arasında özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası dolardan kaçan ve alternatif arayan merkez bankalarının altın alması ilk sırada geliyor.
➔Fed’in faiz düşüşüne yaklaşması ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin inecek olması da altına güçlü bir destek veriyor.
➔Ancak jeopolitik gerginliklerdeki artış ve savaşlar belki de altını en çok destekleyen unsur.
ALTININ ÖZELLİĞİ
➔Altın dünyada hiçbir gücün kontrolünde değil. Aşırı speküle edilebilen bir varlık da değil.
➔Tehlikeler karşısında bir güvenli liman, son sığınak. Bunu tarihte defalarca kanıtladı.
➔Üretimi sınırlı ama hem fiziki talebi var hem de finansallaşmış olarak piyasalar tarafından talep görüyor.
➔Ayrıca merkez bankalarının güven sağlamaları ve itibar kazanmaları açısından da en değerli rezerv varlıkları altın.
➔Çok farklı kesimlerin hem talep etmesi hem de arz etmesi, altını diğer finansal piyasalardan ayırıyor ve kolayca manipüle edilmekten koruyor.
➔Bu açıdan bakılınca altının son yıllardaki talep artışına paralel fiyatının yükselmesi ve bunun hemen sönümlenmemesi bize oldukça anlamlı geliyor.
➔Altın bir korkuyu, bir sığınma ihtiyacını, bir endişeyi fiyatlıyor olabilir.
Altının yükselen trend iyi gelişmelerin habercisi değil, olsa olsa endişenin trendi olabilir.
➔Böyle bir nedeni var ki, para altına kaçıyor. Finansal piyasalarda daha iyisi olsaydı para oraya kaçardı. Bir endişe var ki altına kaçıyor.
DÜNYANIN GİDİŞİ İÇİN ÖNEMLİ İŞARET
➔Yılbaşında 2000 dolar iken 2.500 doların üzerine çıkması ve burada kalması dünyanın gidişatı açısından önemli bir işaret. Bize bir şey söylüyor ama şimdilik bunun ne olduğunu net biçimde bilmiyoruz.
➔Finansal piyasalarda büyük bir çöküşle ekonomik buhran korkusu oluşuyor ise bunun fiyatlamasının öncelikle diğer finansal varlıklarda görülmesi gerekir.
➔Dünya savaşı korkusu olabilir. Çünkü hiç bu kadar gündeme gelmemiş, bu kadar sık sık tartışılmamıştı.
➔En azından altında dünyanın kötüye doğru gittiğini, ticaret savaşları ile jeopolitik gerginliklerin fiyatlandığını söyleyebiliriz.
➔Altın bütün paraların anası ve en değerlisi. Finansal sistemin bir varlığı değil, sistem dışı bir varlık, en sağlam yatırım aracı. Bir işaret verdiği zaman dikkate almak gerekiyor.
➔ Coşmuş giden finansal piyasalara ve dünyaya bir de altının gözlüğüyle bakın.