Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dış Yazar Para çiçeği bakımı nasıl yapılır? Evde para çiçeği nasıl yetiştirilir, nasıl sulanır, nasıl çoğaltılır?

        Yıl boyu çiçek açmasıyla bilinen Para Çiçeği, toprak değişimi ve sulama nüanslarıyla basit bir bakım süreci sunar. Birkaç basit adımda bu çiçekle ilgilenebilir ve neredeyse her mevsim yemyeşil görünen bir bitkiye sahip olabilirsiniz. Ev ya da iş yerinizde bolluğu çağrıştıran bu bitkiyi kullanabilir ve ortama pozitif etki yayabilirsiniz. Göz alıcı yeşil rengiyle ve bakım kolaylığıyla dikkat çeken bitki hakkında daha fazla detaya ulaşabilirsiniz. Evde Para çiçeği yetiştirmek için aradığınız tüm ipuçları bu yazıda…

        PARA ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

        REKLAM

        Para çiçeği bakımı nasıl yapılır?” sorusu için birçok ipucu vardır. Bunlar aşağıda derlenmiştir;

        • Çiçeğin bakımını profesyonel şekilde sağlamak için sıcaklık ve ışık koşullarına maksimum seviyede özen göstermelisiniz. Para çiçeğinin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması ama aydınlık bir ortamda yer alması gerekir. Bu faktörlere uygun olacak şekilde yerleştirdiğinizde çiçeğiniz sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır.
        • Bir diğer önemli nokta ise toprağın nemli olmasıdır. Nemli olan toprak, haftada bir kez sulandığında bitki türü için yeterli olacaktır.
        • Para çiçeği için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de gübrelemedir. Yaz döneminde gerçekleştirilmesi uygun olan gübreleme, söz konusu bitkinin sağlıklı şekilde açmasına yardımcı olur.
        • Çiçeğinizin yaprakları tozlanıyorsa bunun için önlem almalısınız. Ev ortamındaki bitkiler çoğunlukla tozlanır ve bunun önlemi alınmadığında bitki hava alamayabilir. Bu doğrultuda haftada bir defa olmak üzere toz alabilir ve hava sirkülasyonunu artırabilirsiniz.

        Söz konusu bitkinin bakımında bu adımlara dikkat edebilir ve sağlıklı görünüme sahip bir çiçek elde edebilirsiniz. Sonrasında vakti gelince gösterişli ve dekoratif bir çiçek sahibi olabilir ve yaşam alanlarınızın enerjisini güçlendirebilirsiniz.

        REKLAM

        EVDE PARA ÇİÇEĞİ YETİŞTİRMEK DOĞRU MU?

        Evde Para çiçeği yetiştirmek sizin için kafa karıştırıcı bir konu olabilir. Görüntüsüyle dikkatleri üzerinde toplayan bu çiçek çoğunlukla iç mekânda yetiştirilmeye uygundur. Tam da bu yüzden evde yetiştirmek için ideal bir bitkidir. Koyu yeşil ve tombul yapraklar, Para çiçeğini iç mekâna uygun yapar. Fazla sulanma ihtiyacı duymayan bu çiçeklerin bakımı için en kritik noktalardan biri koyulduğu mekânda nerede duracağıdır. Bitki için seçilen alanın doğru olmaması durumunda bitki tepki olarak yapraklarını dökebilir.

        PARA ÇİÇEĞİ SULAMA NASIL OLMALI?

        REKLAM

        Para çiçeği sulama sıklığı aramasa da o da bir bitki türüdür ve düzenli olarak sulanması gerekir. Nemli ortamlardan hoşlanan bu çiçeğin oda sıcaklığı ayarlandıktan sonra günlük az miktarda sulanması yeterli olacaktır. Zaman zaman bunu sprey yardımıyla ıslatmayla da yapabilirsiniz. Bu, çiçeğin tozlanmasını önleyerek haşereden korur.

        Bu çiçeğin standart hava koşullarında haftada yalnızca bir kez sulanması önerilir. Ancak hava sıcaksa su miktarı değişebilir. Buradaki su miktarını belirleyen şey ise toprağın kuruluğudur. Düzenli şekilde her gün sulama yapılamasa bile toprak ilk günkü canlılığını korumaya devam eder. Ancak bunun için toprak neminin parmakla kontrol edilmesi gerekir. Toprağın kuru olduğunu düşünüyorsanız sulayabilirsiniz.

        PERA ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA NASIL YAPILIR?

        Pera çiçeği çoğaltma uygulamasını yapmak isteyen birçok kişi var. Bu çiçeğin çoğaltılması oldukça kolaydır. Çiçeğin sakı içindeki kalın köklerinin yanında küçük fideler oluşur ve böylece çoğalmaya başladığı anlaşılabilir. Buradaki fideler yeterli miktarda büyüdüğü zaman yeni bir saksıya geçilmesi gerekebilir. Böyle bir durumda köklerinden kesebilir ve onu yeni saksıya alabilirsiniz. Çoğaltma uygulamasını bu şekilde yapmış olursunuz.

        REKLAM

        PARA ÇİÇEĞİ ANLAMI NE?

        Para çiçeği, çok kolay yetiştirilebilen bir bitkidir. Yanı sıra birçok kişiyi görüntüsüyle mest eder ve iç açıcı sembolik anlamları vardır. Çiçeğin bilinen bir diğer adı “Crassula Ovata” şeklindedir. Bu adı, üzerinde bulunan parlak ve yuvarlak yapraklardan almıştır. Sözü geçen yapraklar, birçok kişiye parayı çağrıştırır ve tam da bu yüzden adı “Para Çiçeği” dir. Uzun yıllar boyu bu çiçek için çeşitli kültürlerde “bolluk ve bereket” gibi çağrışımlar yapılmıştır.

        Bereket ve bolluk bitkisi Para çiçeğine en sık rastlanılan alanlardan biri de “Feng Shui” uygulamaları. Feng Shui’ye göre bu çiçeğin iş yerlerinde veya evlerde bulundurulması hâlinde kişilerin refah seviyesi artabilir. Maddi bolluk, bereket ve refahın artmasını destekleyen bu çiçek, görsel zenginlik sunmakla kalmayıp kişilere pozitif enerji de verir. Estetik açıdan hoş bir görüntü sunan Para Çiçeği, ruhsal dengeyi sağlar ve bereketi sembolize eder.

        REKLAM

        PARA ÇİÇEĞİ HİKAYESİ VAR MI?

        İnternet kullanıcıları, bu çiçeğin hikâyesi olup olmadığını da merak eder. Bu çiçeğin hikâyesi ise eski zamanlara dayanır. Anlatılan bir efsaneye göre bu çiçeğin hikâyesi mitolojik öğeleri barındırır. Geçmiş zamanlarda güçlü bir kralın hüküm sürdüğü bir yer vardır. Ancak bu topraklarda kıtlık baş göstermeye başlar ve insanlar açlıkla mücadele etmek zorunda kalır. Fakat kralın bahçesinde büyük bir bahçe vardır ve buranın ortasında toprağa gömülü olan tuhaf bir bitki fark edilir.

        Sarayda görevli olan bahçıvan, bahçeye yerleşmiş olan bu tuhaf bitkinin mucizevi güçlere sahip olduğunu fark eder. Zaman geçtikçe bitkinin yuvarlak ve parlak yaprakları oluşmaya ve büyümeye başlar. Bu da insanların ilgisini çeker. İnsanlar, gördükleri bu ilginç bitkinin mucizevi gücünü keşfeder ve yaşanan kıtlığı önlediğini düşünür. Bu nedenle gördükleri bu gizemli bitkiye “Para Çiçeği” adını verirler.

        Günümüze ulaşan bu hikâye, söz konusu çiçeğe neden para çiçeği dendiğini açıklar nitelikte. Bulunduğu mekâna bereket, bolluk, zenginlik ve refah getiren bu çiçeğin günümüzde bu kadar sık kullanılmasının nedeni merak edilir. Birçok kişi evinde para çiçeğini bulundurur ancak nerede duracağını bilemez. Dekoratif bir köşe oluştururken bu çiçeği kullanabilir ancak yaparken yukarıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Rıza Gereniz
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ