Hangi kanser nerede ağrı yapar?
Hangi kanser nerede ağrı yapar? Ceyda ERENOĞLU / HT GAZETE
Göbek üzerinde şiddetli ve burulma tarzı ağrı, mide kanseri göstergesi olabilir. Tüm karında ve makatta algılanan ağrı bağırsak kanserine işaret edebilir. Sağ kaburga kavisinin altında olup sağ omuza yayılabilen ağrı karaciğer kanseri riski anlamına gelebilir
KANSERLI hastalarda ağrı önemli bir sorun olarak görülüyor. Ancak ağrının çok şiddetli olması her zaman kanserin ilerlediği anlamına gelmiyor. Türk Ağrı Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, “Nasıl böbrek taşı çok şiddetli ağrıya yol açmasına karşın önemli görülmüyorsa kanserde de aynı durum söz konusudur” diyor. Bu nedenle her ağrılı hastanın kanser olduğunun düşünülmemesi gerekiyor.
Kanser ağrıları genellikle erken dönemlerde ortaya çıkmadığı için geç dönemlerin bulgusu olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle hastaların internet gibi medya organlarından izleyip okudukları bilgilerle kendilerine kanser tanısı koymaları son derece yanlış bulunuyor.
KEMİK DOKULARININ İSTİLASINA BAĞLI AĞRILAR
Prof. Dr. Serdar Erdine, süreğen ağrıların en sık rastlanan nedeninin kemiklerin kanser hücreleri tarafından istilası olduğunu söylüyor. Genellikle meme, prostat, tiroit, akciğer ve böbrek tümörlerinin ağrıları sürekli olup geceleri ve hareketle artıyor.
Bu sorunda hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması ya da batma tipinde ağrılardan yakınıyor. Kas kasılmasına bağlı olarak, kasılma, çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabiliyor. Bu hastalarda kemik sintigrafisi erken tanıda çok değerli bulunuyor.
SİNİRLERİN VE OMURİLİĞİN İSTİLASINA BAĞLI AĞRILAR
Sinir dokularının kanserli hücreler tarafından istilası sonucu ortaya çıkan bu tip ağrıların tedavisi oldukça zor gerçekleşiyor. Bu ağrılar sürekli, yanıcı veya aralıklı bıçak saplanması şeklinde oluyor. İlgili bölgede uyuşma, karıncalanma, kas gücü kaybı gibi belirtiler ortaya çıkıyor.
Omuriliğin istilası sonucu kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, felç, idrar veya dışkı tutamama gibi şikâyetler de gözlenebiliyor. Mide, bağırsak gibi içi boş organların veya karaciğerdeki safra yollarının kanserli hücrelerle tıkanması sonucu çok şiddetli ağrılar ortaya çıkıyor.
Prof. Dr. Serdar Erdine, ağrı biliminin (algoloji) eldeki yöntemlerle kanser ağrılarını yüzde 90’ın üzerinde bir oranla dindirebildiğini söylüyor ve “Eldeki ağrı kesicilerin doğru kullanımı ile kanserli hastaların yüzde 80’inden fazlasının ağrıları kontrol altına alınabilir. Ağrılı hastalarda morfin ve benzeri ilaçların alışkanlık yapmasından korkulmaması gerekiyor.
Çünkü bilinenin aksine bu ilaçların bağımlılık riski çok düşüktür, Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir çalışmada 40 bin kanserli hastanın yalnızca 4’ünde bağımlılık geliştiği görülmüştür” diyor. Son yıllarda geliştirilen ilaçların da ağrı kontrolünde çok başarılı sonuçlar verdiği belirtiliyor. İlaçlarla kontrol altına alınamayan yüzde 20’lik kesime ise girişimsel yöntemler uygulanıyor.
KANSER TIPINE GÖRE AĞRI
YEMEK BORUSUNUN TIKANMASI: Göğsün orta bölgesinde ve mide bölgesinde şiddetli ağrı.
MIDE KANSERI AĞRISI: Midenin tümör tarafından tıkanması sonucunda göbek üzerinde çok şiddetli ve burulma tarzında ağrı.
KARACIĞER KANSERI AĞRISI: Karaciğer zarının tümörle gerilmesi sonucu; künt, sızlayıcı, sağ kaburga kavsinin altında olup sağ omuza yayılabilen ağrı.
PANKREAS KANSERI AĞRISI: Göbek üstü bölgede olup kuşak tarzında bele yayılan çok şiddetli ağrı.
BAĞIRSAK (KOLON, REKTUM) KANSERI AĞRISI: Tüm karında ve makatta algılanan, bıçak saplanması şeklinde olup rektum (son bağırsak) kanserinde sürekli ıkınma ile birlikte görülüp bele yayılan ağrı.
AĞRI ÜÇ NEDENE BAĞLI
-Yüzde 77 tümöre
-Yüzde 19 tedavi sırasında uygulanan cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemlere
-Yüzde 4 kanser dışı nedenler.