Yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerle Alzheimer'dan korunmanız mümkün. Dr. Özgür Şamilgil, Alzheimer'a yakalanmamak için hayat tarzınızda yapabileceğiniz değişiklikleri sıraladı.
İşte o 17 madde:
1-Sigaraya veda edin: Tütün ürünleri kullanmayın.
2-Organik gıda ile beslenin: Çevre kirliliğinden etkilenmiş ve yapay katkılı gıdalar yerine, doğal ve mümkünse organik gıdayla beslenin.
3-Mevsim sebzelerini tüketin: Mevsiminde taze meyve-sebze, zeytinyağı, kuruyemiş tüketimine ağırlık verin. Tam tahıl ürünlerini daha az miktarda tüketin.
4-Şekere dikkat: Saf şeker yerine, bölgenizde üretilen balı tercih edin.
5-Katkılı yiyeceklerden uzak durun: Katkılı, işlenmiş et ürünleri (salam, sosis, sucuk vb) yerine; serbest otlayan (yeşillik yiyen) hayvan yağı, eti ile tavuk ve açık deniz balığı tüketin.
6-Yemekleri düşük ısıda pişirin: Yüksek ısıda, is ve duman altında pişirme ve kızartma yerine; daha düşük ısıda buğulama, haşlama ve ızgara yöntemleri tercih edin.
7-Yoğurt ve turşu gibi besinler tüketin: Yoğurt, sirke ve turşu gibi fermente edilmiş, faydalı bakterilerden zengin gıdalar tüketmeyi ihmal etmeyin.
8-Düşük kalorili beslenin: Tüm bu yediklerinizin miktarını az tutarak düşük kalorili beslenin.
9-Yemek yaptığınız kapları değiştirmenin vakti geldi: Çelik, cam veya porselen pişirme kapları, zararlı kimyasal maddeler içeren diğer kaplara tercih edin.
10-Alkole dikkat: Alkol tüketiliyorsa, erkeklerde günde bir veya iki, kadınlarda yarım veya bir kadehi geçmemeli.
11-Kilonuzu kontrol edin: İdeal kilonun yüzde 5-10'dan fazlasına çıkmamaya gayret gösterin.
12-Egzersiz hayatınızın parçası olsun: Düzenli ve değişken tipte aşırıya kaçmadan, haftada 5 gün 30-60 dakika civarında egzersiz yapın.
13-Güneş: Sağlıklı güneşlenmeyi asla ihmal etmeyin.
14-Hekim kontrollerini aksatmayın: Kan basıncı (tansiyon) ve düzenli hekim kontrollerini aksatmayn.
15-Her şeyin başı sağlıklı uyku: Düzenli ve ortalama 7 saat uykuyu ihmal etmeyin.
16-Hijyene önem verin: Hijyen (temizlik) kurallarına dikkat edin.
17-Stresinizi yönetin: Sosyal strese karşı dostluklar kurun, hobi ve inanç sistemlerinizi içine alan çözümler üretmeyi deneyin.