Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Proton Nasıl Yazılır? TDK ile Proton Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        PROTON NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Proton kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Proton nasıl yazılır? İşte, Proton kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        PROTON DOĞRU YAZILIŞI

        proton

        PROTON KELİMESİNİN ANLAMI

        Atom çekirdeğinde her biri (+1) pozitif elektrik yükü taşıyan tanecik. Hidrojen atomunun çekirdeği. Proton, atom çekirdeği içerisinde yoğunluk olarak en yüksek olan parçacıklardan biridir. Kimyasal bileşenlerin yapısını oluşturan temel bileşenin ünitesi olan protonlar, çok küçük ve kütleli bileşenlerdir. Atom çekirdeği içerisinde bulunan pozitif olarak yüklü protonlar, pozitif olarak yüklü nötronlar ve negatif olarak yüklenmiş elektronların bileşiminden meydana gelir. Proton her atom çekirdeğinde 1 adettir, ancak farklı atom çekirdeklerindeki proton sayısı nötron sayısına göre değişir. Protonun büyüklüğü, 10−15 m Uzayın küçük bir parçasının yarısına yaklaşmaktadır. Proton ve nötronlar, yüksek enerjili çarpışmalarda birbirleriyle kolay kolay değiştirilmezler. Deuteron, alfa ve beta parçacıkları gibi diğer atom parçacıkları ile karşılaştırıldığında, proton daha stabil ve kanıtlanmış bir parçacıktır. Proton, ortamda bulunan bütün atomların temel özelliğini oluşturmaktadır.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        Atomların sayısı, temel özelliği olan proton sayısına göre değişebilir.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • pıroton