Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bu kurallara uymayanlar seyahat edemiyor! Hangi ülke ne istiyor? - Haberler
        1

        Koronavirüsün yayılımını durdurmak ve pandeminin önüne geçmek için pek çok kısıtlama hayata geçirildi. Hijyen kurallarına uymak, sosyal mesafeyi korumak, mümkün olduğunca kalabalıktan uzak durup evde kalmak, maske takmak artık ‘yeni normal’imiz oldu. Bunun yanında virüsü bitirmek için çeşitli ülkeler seyahatte kısıtlama kararları almaya başladı...

        2

        İlk başta kapatılan sınırlar daha sonra zorunlu durumlar için açıldı. Peki Türkiye’de durum nasıl? Hangi ülke Türkiye için karantina uyguluyor? Ya da Türkiye’ye yapılacak seyahatlerde hangi şartlar aranıyor?

        3

        Türkiye’ye girişlerde herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Türkiye’ye giriş yaparken yolculuk öncesinde PCR testi yaptırılması ve giriş sonrası karantina uygulama zorunluluğu yok. Ancak ülkeye giriş yapmadan önce uçak içerisinde dağıtılacak olan Sağlık Bilgi Formu’nun doldurulması gerekiyor.

        4

        Ayrıca yolcular sağlık kontrolünden geçiyor. Hastalık belirtisi gösterenlere test yapılıyor. Testi pozitif çıkanlar tedavi altına alınıyor. Avrupa ülkelerinin çoğu, mart ayından beri Türk vatandaşlarına seyahat kısıtlaması uyguluyor. Ayrıca pek çok ülke Türkiye’yi güvenli ülkeler listesine sokmuyor. İşte ülkelerin kabul şartları...

        5

        ÜLKELERİN PCR TESTİ VE KARANTİNA UYGULAMALARI

        İNGİLTERE

        İngiltere, Türkiye'yi seyahat koridoru listesinden çıkararak yeniden karantina uygulanacak ülkeler listesine ekledi. İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Türkiye ve Polonya’dan İngiltere’ye gelen yolcuların Cumartesi gününden itibaren 14 gün boyunca karantinaya alınacağını açıkladı.

        6

        İRLANDA

        Türk vatandaşları İrlanda’ya seyahat edebiliyor, ancak bazı kısıtlamalar uygulanıyor. İrlanda’da PRC testi istenmiyor ancak yolcuların kendilerine 14 günlük kişisel izolasyon uygulaması gerekiyor.

        7

        İSPANYA

        T.C. İçişleri Bakanlığı’nın 11 Haziran tarihinde yayımladığı genelgeyle, İran kara sınır kapılarından yolcu giriş/çıkışlarına yönelik olanlar hariç olmak üzere, Türk vatandaşları ile yabancı ülke vatandaşlarının hava, kara ve deniz yoluyla Türkiye’ye giriş/çıkışlarına uygulanan kısıtlamalar ile girişin ardından karantina uygulaması yürürlükten kaldırıldı.

        8

        İSVİÇRE

        İsviçre'de zorunlu durumlar haricinde seyahat yasağı bulunuyor. Ayrıca yolcular 10 gün boyunda karantinaya tabi tutuluyor.

        9

        ALMANYA

        Almanya’ya seyahat edecek bütün yolcuların Almanya’ya varış itibari ile 0-48 saat içerisinde alınmış negatif PCR testi olması gerekiyor. Ancak diplomatik pasaport sahipleri Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında görevlendirilmiş resmi personel, 2 yaşına kadar olan yolcular, Türkiye’yi transit olarak kullanan yolcular testten muaf tutulabiliyor. Covid-19 testinin negatif olduğunu beyan edenler 14 gün karantina uygulamasından muaf tutuluyor.

        10

        FRANSA

        Fransa’ya giriş yapacak kişilerin 14 günlük karantina uygulamasını gerçekleştirmeleri gerekiyor. 11 yaş ve üstü kişilerin uçağa binişten son 72 saat içerisinde negatif Covid-19 testlerini beyan edememeleri durumunda, Fransa’ya varışta Covid-19 testi yaptırması gerekiyor.

        11

        İTALYA

        Virüsün pek çok can aldığı ülkelerden biri olan İtalya'da 14 gün karantina uygulaması bulunuyor.

        12

        AVUSTURYA

        Yolcular PCR testine ve 10 gün ev karantinasına tabi tutuluyor. Ayrıca uçak içerisinde dağıtılacak olan Sağlık Bilgi Formu'nun doldurulması gerekiyor.

        13

        MACARİSTAN

        Macaristan'a dönenler, ülkeye giriş sırasında sağlık kontrolünden geçirilerek 14 gün süreli zorunlu ev karantinasına tabi tutuluyor. 5 gün içinde 48 saat arayla Macaristan’da alınacak 2 adet negatif PCR testi sonucuyla karantinadan çıkılabiliyorlar.

        14

        HOLLANDA

        COVID-19 salgını nedeniyle alınan AB kararları çerçevesinde mevcut durumda Hollanda’ya sadece Hollanda’da ya da bir başka AB ülkesinde oturma izni veya vatandaşlığı bulunan vatandaşların girişine izin veriliyor. Hollanda'ya giden yolcuların 10 gün karantinada kalması zorunlu tutuluyor.

        15

        ARNAVUTLUK

        Arnavutluk’ta kısıtlama bulunmuyor. Ancak Arnavutluk'a varışta sağlık kontrolü yapılıyor.

        16

        BELÇİKA

        Belçika seyahatlerinde yolcular tıbbi tarama ve 14 gün karantinaya tabi tutuluyor. Test zorunluluğu ise bulunmuyor.

        17

        NORVEÇ

        Norveç seyahatlerinde PCR testi istenmiyor. 10 günlük ev karantinası uygulanıyor.

        18

        IRAK

        Erbil'e yapılan uçuşlarda 14 gün karantina uygulaması ve 72 saat içerisinde alınmış negatif PCR testi isteniyor. Bağdat ve Basra uçuşlarında ise yalnızca PCR testi aranıyor.

        19

        BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

        Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılacak seyahatler için sağlık sigortası ve varıştan 96 saat öncesi alınmış negatif PCR testi olmalı. PCR testi olmayan yolcular varışlarında PCR testine tabi tutuluyor ve test sonuçları çıkana kadar ikametlerinde kalmaları gerekiyor. Test sonucu pozitif çıkan yolcular 14 gün karantinaya alınıyor.

        20

        KATAR

        Türkiye Cumhuriyeti'nden Doha'ya seyahat edecek yolculara Türkiye'deki akredite tıp merkezlerinden Doha’ya uçuş saati itibari ile 48 saat içerisinde alınmış negatif PCR testi isteniyor. Testi olmayan yolcular karantinaya tabi tutuluyor.

        21

        SUUDİ ARABİSTAN

        Suudi Arabistan’a seyahat edecek tüm yolcuların 48 saat içerisinde alınmış negatif PCR testi olması gerekiyor. Yolcular karantinaya tabi tutuluyor.

        22

        FAS

        Fas vatandaşları dâhil tüm yolculardan 72 saat içerisinde yapılmış olan negatif PCR ve serolojik test isteniyor.

        23

        MISIR

        Mısır vatandaşları dâhil tüm yolculardan, 72 saat içerisinde alınmış negatif PCR testi isteniyor ancak HRG veya SSH’ye gidecek ve PCR testi olmayan yolcular varışlarında ücretini ödemek şartıyla PCR testi yaptırabiliyor.

        24

        KAZAKİSTAN

        Kazakistan'da 5 gün içerisinde alınmış negatif PCR test sonucu uçuştan önce ibraz ediliyor. Yoksa yolcuların 48 saat içinde test yaptırıp sonuçlarını resmi makamlara ibraz etmeleri ve 14 gün karantinada kalmaları gerekiyor.

        25

        AZERBAYCAN

        Azerbaycan vatandaşları dâhil tüm yolcular için 48 saat içerisinde alınmış negatif PCR testi gerekiyor.

        26

        MAKEDONYA

        Resmi vize kurallarının geçerli olduğu Makedonya'da test ve karantina şartı bulunmuyor.

        27

        BOSNA HERSEK

        Bosna Hersek’e seyahat edecek yolcuların varış itibari ile 0-48 saat içerisinde alınmış negatif PCR testi olması gerekiyor. Ancak karantina uygulaması bulunmuyor.

        31

        SIRBİSTAN

        Sırbistan’da kısıtlama bulunmuyor. Resmi vize kurallarına uygun olacak şekilde ülkeye giriş yapılabiliyor.

        32

        ROMANYA

        Romanya'ya yolculuk eden kişiler 14 gün karantinaya tabi tutuluyor.

        33

        RUSYA

        Vize kurallarını karşılayan Türk vatantaşları Rusya'ya seyahat edebiliyor. Rusya vatandaşları hariç seyahat edecek tüm misafirlerin varış itibari ile 0-72 saat içerisinde Rusça veya İngilizce olarak alınmış negatif PCR testi olmalı...

        34

        SLOVENYA

        Türkiye’den gelen yolculara 10 günlük karantina uygulanıyor. Ancak PCR testi istenmiyor.

        35

        UKRAYNA

        Türkiye, Ukrayna'da güvenli ülkeler listesinde bulunuyor. Bu nedenle karantina şartı aranmıyor.

        36

        BREZİLYA

        Türk vatandaşları Brezilya’ya seyahat edebiliyor. Brezilya'da karantina uygulaması ve PCR testi şartı aranmıyor.