4 bin yıllık beyin bulundu
Kütahya'da kazılarda bulunan 4 bin yıllık insan beyinlerinin bor madeni sayesinde günümüze kadar bozulmadan kaldığı saptandı.

Mehmet YAYLIOĞLU / KÜTAHYA (AHT)
Kütahya Seyitömer Höyüğü'ndeki arkeolojik kazılarda tam anlamıyla mucize yaşanıyor. Kazılardaki 4 bin yıllık mercimek tohumu bulunup bu tohumun çimlendirilmesinden sonra kazılarda bulunan yine 4 bin yıllık insan beyinlerinin de bor madeni sayesinde günümüze kadar bozulmadan kaldığı saptandı.
Höyüğün kazı grubu başkanlığını yürüten Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, 2006'da başlatılan ve altışar aylık dönemlerde yaptıkları belirtti. Bilge, kazılarda bulunan 6 insan iskeletinin beyinlerinin gün yüzüne çıkınca ve normal yaşam koşullarında tahrip olmaya başladığını, bu yüzden de çeşitli kimyasal maddeler kullanarak muhafaza etmeye çalıştıklarını bildirdi. Daha önce beyin kalıntılarının tıp uzmanlarınca incelendiğini ve bir miktar beyin parçasının İstanbul'a götürdüğünü anlatan Prof. Dr. Bilgen, "Burada yapılan incelemede beyin kalıntılarında DNA ve sıvı örnekleri tespit edildi'' dedi.
CESETLERDE DNA İZLERİ BULUNDU
Cesetler üzerinde ilk olarak DNA izlerine rastlandığı belirtilirken, cesetlerde Kütahya ve çevresinde bol bulunan bor madeninde rastlandığına dikkat çekildi. Beyin parçaları üzerinde inceleme yapan Haliç Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Meriç Adil Altınöz de iskeletlerdeki bulguların "Çok enteresan" olduğunu kaydederek, "Bir dokunun nasıl korunabileceği konusunda çevre koşulları etkilidir. İlk defa toprağın içinde bu derecede çürümeden kalmış ve beyin gibi yumuşak ve kolay yok olabilecek dokuya rastlandı. Ülkemizin bor madeninde büyük rezerve sahip olduğunu biliyoruz. Bu konuda da Kütahya borlu toprak açısından belki de en zengin il. Nitekim cesette de ciddi miktarda bora rastladık ve bu bor cesetleri korumada etkin olarak ön plana çıktı. Bunun dışında daha önce çürümemiş cesetlerde ve beyinlerde ulaşılmadık seviyelerde yağ sisteminin korunduğunu, hala sinir sistemine ve beyne özgü bir yağ sisteminin bulunduğunu gördük. Bu ülkem adına çok sevindirici bir bulgu" dedi.
DOKULARIN KORUNMASI İÇİN ÖLEMLİ BİR BULGU
Öte yandan, iskeletlerden incelenen birinin erkek olduğu belirtilirken, beynin toprağın altında neden korunduğunu bulmanın, normal dokuların ve beynin korunmasına yönelik çalışmalarda adeta çığır açacağına dikkat çekildi. Yağ asitleri, bor, alüminyum ve magnezyum açısından buradaki toprağın zengin olduğunu, cesette ve beyin dokusunda da bunlara rastlanıldığına dikkat çekilirken, dokulardaki yağların sabunlaşarak korunmasının bor madeninden kaynaklandığı ve koruma özelliğinin dünyadaki ilk buldu olduğuna vurgu yapılırken,. Cesetlerin günümüz insan beyniyle örtüştüğüne dikkat çekildi.