Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Yüzyılın en büyük kalp cerrahı

        CEYDA ERENOĞLU / HT PAZAR

        cerenoglu@htgazete.com.tr

        Fotoğraf: Sinan Bilgenoğlu

        Ne kraliyet ailelerinin verdiği değerli hediyeler, ne paha biçilmez sanat koleksiyonu, ne geliştirdiği teknikler ne de aldığı ödüller... Hiçbir şey fakir bir çocuk hastasının hediyesi eski bir tahta kutunun yerini tutamadı... İşte sadece tıp alanındaki başarılarıyla değil hayata bakışıyla da herkese örnek bir Türk'ün gurur veren hikâyesi...

        Karşımda yüzyılın en önemli kalp cerrahlarından biri duruyor: Ordinaryus Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos. Farklı bir hali olduğu ilk anda anlaşılıyor. Sanki etrafına ışık saçıyor. Ve heyecanı... Yaptığı işe, sanata, tarihe duyduğu heyecan hemen fark ediliyor. Mesleğinden söz ederken "Tutkumu yaşıyorum" cümlesi onun üstüne tam oturuyor. "Bu insan" diyorum kendi kendime, "doktor olmayıp başka bir iş yapsa da alanının en iyisi olurdu". Röportajımız, Yeşilköy'de doğup büyüdüğü büyük dedesinden kalma köşkte gerçekleşiyor. Başlamak biraz zaman alıyor. Çünkü tadilatı hâlâ devam eden köşk bir müzeden farksız olunca dünyanın dört bir köşesinden toplanmış nadide sanat eserlerinin hikâyelerini dinlemek gerekiyor.

        'BEN KALP CERRAHI OLACAĞIM'

        Birçok okur, Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos'la bu röportaj sayesinde tanışacak. Ailesinin dördüncü nesil doktoru. Büyük dedesi Ksenofan Zografos Paşa, Sultan Abdülaziz zamanında saray başhekimliği yapmış. Onun oğlu da doktormuş. Sonra Prof. Dr. Kalangos'un babasına gelmiş sıra... Baba Konstantin Kalangos, iç hastalıkları uzmanlığını seçmiş. Ailede bu kadar çok doktor olunca insanın bu mesleği seçmesi kimseyi şaşırtmaz. Ama o buna daha 7 yaşında karar vermiş. Gazetede Güney Afrikalı cerrah Christiaan Barnard'ın dünyada ilk kez kalp nakli yaptığı haberini okuyunca öyle etkilenmiş ki bir sabah, traş olan babasının karşısına dikilmiş ve kararlılıkla "Ben" demiş "kalp cerrahı olacağım..." Dediğini de yapmış. Tıbbı kalp cerrahı olmak için okumuş...

        'BABAMIN ADI YEŞİLKÖY'DE BİR SOKAĞA VERİLDİ'

        "Ya olamasaydınız" diye soruyorum. Yüzüme "Bunu hiç düşünmedim" der gibi bakıyor ve "Herhalde ya diplomat olurdum ya da orkestra şefi" diyor. O, Cenevre Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp - Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı ve Kardiyovasküler Departmanı Direktörü. Günde 4 saat uyuyan, 20 saat çalışan, mutluluğu ve kişisel tatmini yüzünden okunan biri...

        Yardımseverliği babasından geliyor. Baba Konstantin Kalangos, savaş yıllarında yoksulluğu iliklerine kadar yaşamış. Paylaşmanın ve yardım etmenin manevi doyumunu da babasında görmüş. Diyor ki oğul Kalangos, "Babam bu köşkün bahçesinde haftanın 3 günü fakir hastaları bedava muayene ettiği için bahçemiz hastalarla dolar taşardı. Bununla da yetinmez, bu insanların ceplerine ilaç alacak para koyardı. Ablamla ben, "Baba neden bir de para veriyorsun" diye sorunca "Paraları yoksa nasıl ilaç alacaklar, teşhisi koyup göndermek yetmez" deyip bizi azarlardı.

        TAHTA KUTUNUN SIRRI

        Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos, bir yandan cumhurbaşkanlarını, bakanları, dünyaca ünlü sanatçıları ameliyat ederken diğer taraftan 15 yıl önce kurduğu "Hearts For All" adlı dernek ile Eritre'den Madagaskar'a, Kamerun'dan Azerbaycan'a az gelişmiş ülkelerde kalp kapak ameliyatı bekleyen çocukların operasyonlarını ücretsiz yapıyor.

        Bununla da yetinmiyor ve topladığı yardımlarla bu ülkelerin önde gelen cerrah ve sağlık personelini Cenevre'de eğitiyor, geri kalmış ülkelere hastaneler ve sağlık merkezleri açıyor. Bugüne kadar 12 bin çocuğu bu yolla yaşama döndüren Kalangos'a sorun bakalım, "Bugünkü konumu mu, Nobel adaylıkları mı, yoksa kurduğu dernek aracılığıylae yaşama döndürdüğü minik kalpler mi kendisini daha fazla mutlu ediyor?

        İşte sorunun yanıtı: Prof. Dr. Kalangos, 2000 yılında Gürcistan'da 8 yaşında çok fakir bir çocuğu ücretsiz ameliyat edecekken, çocuğun ailesinin bulundukları yere gelebilmek için tarla sattığını sonradan duyuyor. Küçük kıza çok riskli bir ameliyat yapılması gerekiyor. Kalangos aileye operasyonun tüm risklerini anlatıyor. Anne baba öyle çaresiz ki...

        Kızlarını İsviçre'den gelen meşhur bir cerrahın ameliyat edecek olmasını çok büyük bir şans olarak görüyor ve rıza gösteriyorlar. "Benim bile beklemediğim kadar başarılı geçen ameliyattan sonra taburcu günü gelen küçük kız ve annesi hastaneden ayrılmadan önce yanıma uğradılar" diyen Kalangos devam ediyor: "Küçük kız elinde eski bir tahta kutu tutuyordu. 'Size verecek değerli bir şey aradım ama bulamadım. O yüzden bunu getirdim' dedi. 'İçine koyacak bir şeyim yoktu, onun için teşekkür duygumu gösteren binlerce öpücükle doldurdum...' Bu beni öyle duygulandırdı ki o kutu benim en değerli varlığım oldu..."

        Şimdi Cenevre'deki çalışma masasında duran o küçük tahta kutu için Kalangos, "Her gün işe başlamadan önce bu kutuyu açarım. O kutu bana neden bu mesleği yapmam gerektiğini, yapacak daha çok işim olduğunu, dünyada 12 milyon kalp kapak hastası çocuk bulunduğunu ve okyanusta bir damla da olsa yaptığım işin önemini hatırlatıyor" diyor...

        ALTIN KALPLİ BİR KARİYER

        Saint Benoit Fransız Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdi. Mecburi hizmetini Giresun'da tamamladı. İhtisasına Siyami Ersek Göğüs Kalp - Damar Merkezi'nde başladı. Londra'da Imperial College'de bulundu. Paris'te 4 yıl süreyle dünyaca ünlü Fransız Cerrah Alen Carpentier'nin yanında kalp kapak tamirleri konusunda çalıştı. Ardından İsviçre'ye giderek Cenevre Tıp Fakültesi'nde görev yapmaya başladı. Sonra ABD ve ikinci Paris deneyimlerini tamamlayıp 2000 yılında Cenevre Tıp Fakültesi'nde sınavla kürsü başkanlığına atandı. 2011'deyse kardiyovasküler departmanının direktörlüğüne getirildi...

        10 bin hasta onun buluşuyla hayatta

        Kalp kapak tamirlerinde geliştirdiği çok sayıda yöntemi bulunan Prof. Dr. Kalangos' un bio-emilir kalp-kapak halkası günümüzde 10 bin hasta tarafından kullanılıyor. Bio-emilir maddeler üzerinde yaptığı çalışmalar kendisine 2 kez Nobel Tıp Ödülü adaylığını ve dünyanın en prestijli tıp ödülü sayılan Fransız Tıp Akademisi Ödülü'nü getirdi. Biyolojik kapakla ilgili yeni projeleriyse büyük bir Amerikan firmasıyla ilerleme aşamasında. "Suni akciğer" adını taşıyan projesinin damar yetersizliği olan bacaklarda, koroner arterlerde, damar ve akım yetersizliği sorunu olan hastalarda kullanılmasını hedefliyor.

        700 kişilik ekibi yönetiyor

        Şu anda başında olduğu kardiyovasküler departmanda 700 kişi görev yapıyor. Bunlara araştırmacıların eklenmesiyle sayı daha da artıyor. Cenevre Tıp Fakültesi'nin bütçesinin 1.1 milyar Euro olduğunu söyleyen ve bunun Afrika'daki birçok ülkenin sağlık bütçesinden fazla olduğuna dikkat çeken Kalangos, kardiyovasküler departmana verilen 267 milyon İsviçre Frankı tutarındaki bütçeyle; hem araştırma yapıyor hem hasta bakıyor hem eğitim veriyor, hem de idareciliğini hatasız şekilde sürdürmeye çalışıyor.

        'EN BÜYÜK BAĞIŞÇIM 5 MİLYON EURO VERDİ'

        Prof. Dr. Kalangos, "Bugüne kadar kişi olarak en büyük bağışçınız kimdi" diye sorusuna "Bir kadın hastam 5 milyon Euro bağışladı" diyor. Bağışı yapan 89 yaşındaki kadın hastasının en büyük mutluluğunun yaptığı yardımla hayata dönen çocukların fotoğraflarını görmek olduğunu söyleyen Kalangos, yaşamı boyunca bu yardımsever kadına ameliyatını yaptığı çocukların fotoğraflarını ilettiğini söylüyor. Yapılan yardımın duyurulmaması gerktiğine inanan Kalangos, "Yardımseverlikle kariyer olmaz" diye de ekliyor.

        BİR ÇOCUĞUN YAŞAMI İÇİN 2000 DOLARINIZ VAR MI?

        Şimdiye kadar 12 bin çocuğun hayatta kalmasını sağlayan "Hearts For All" Derneği'nin Türkiye'deki faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla, 10 Nisan'da Süzer Plaza'da bulunan Art Galeri'de bir müzayede yapılacak. Müzayede de dünyaca ünlü ressam Renee Niklan'ın 20 tablosu satışa sunulacak. Tıbbi ekipler gönüllü çalıştığı ve ilaç firmaları da önemli destek sağladığından, açık kalp ameliyatı masrafları dahil bir çocuğun hayatını kurtarmak için ek olarak sadece 2 bin dolara ihtiyaç duyuluyor. Müzayededen elde edilecek gelirin dünyanın gelişmemiş ülkelerinde çok sayıda kalp hastası çocuk için umut olacağı belirtiliyor. Daha önce Clinton Fonu'ndan aldıkları 30 milyon dolarlık bağışla Vietnam'da bir eğitim merkezi oluşturduklarını belirten Kalangos, bu müzayedenin de ilgi görmesini bekliyor.

        'Dikişi çarpık çurpuk kalbi sevmem'

        "İnsanın mutluluk anlayışı zamanla değişiyor" diyor Kalongos. Eskiden kendisini, yaptığı zor ameliyatların mutlu ettiğini söyleyerek bir dönem "Her doğum günümde kendime özel bir ameliyat hediye ederdim" diyor. Kalbe bakmanın, ruhunda güzel bir tabloya bakmaya benzer bir haz uyandırdığını söylüyor. Tamir edilmiş bir kalbin bile gözüne estetik görünmesi gerektiğini belirtiyor. "Dikişleri çarpuk çurpuk bir kalbi sevmemn mümkün değil" diyen Kalangos, burada da estetik düşkünlüğünü ortaya koyuyor.

        'Türkiye'yle bağımı hiç koparmadım'

        Prof. Dr. Kalangos, ayda bir Türkiye'ye gelerek Bahçeşehir Üniversitesi'nde kurulacak yeni tıp fakültesinde araştırma çalışmalarını başlatacak ve ders verecek. Ayrıca Göztepe Medical Park Hastanesi ve Cenevre Tıp Fakültesi işbirliğiyle ihtiyacı olan hastalara

        ameliyatlar yapmaya başlamış...

        26 yılda 13 bin ameliyat

        Bu zamana kadar yaptığı ameliyat sayısı için Prof. Dr. Kalangos "26 yılda 13 bin civarında" diyor. Afrika ülkelerinde yaptığı ameliyat sayısının çok daha fazla olduğunu söyleyen Kalangos, bu ülkelerde günde 5 ameliyata girdiğini belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ