Hükümet el yükseltiyor, sıra 6'lı masanın vaatlerinde!..
Son günlerde yaşananlar açık arttırma gibi olaylar yaşıyoruz. Hem EYT'de yaş şartının kaldırılması hem de bir gün önce açıklanan memur maaşlarına dün yüzde 5 ek zam yapılmasını; dar gelirliye tanınan konut edinme imkanının, orta gelir grubu için de hayata geçirilmesi gibi adımları kast ediyorum...
Hükümet, adına seçim yatırımı ya da popülizm demese de bütün kamu imkanlarını zorlayarak geniş toplum kesimlerinin taleplerini bir bir hayata geçiriyor. Sözleşmelilere kadro, ne kadar dayanırız bilinmez asgari ücrete yüzde 55’lik artış, EYT, orta gelir grubuna yönelik konut kampanyası, yüzde 25 olarak açıklanan memur zammına yüzde 5 ilave…
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, işi şansa bırakmak istemiyor. Hükümet, devlet imkanlarını da kullanarak toplumun farklı kesimlerinden gelen bütün talepleri istisnasız hayata geçiriyor. Daha çok ekonomiye yönelik bu adımlara seçim yaklaştıkça siyasi adımlar da eklenebilir. Bu konuda da geniş bir kadronun çalışması var. Kürt seçmenle ilgili siyasi retorik çalışması, yargıyla ilgili bazı adımlar ve sonrasında torba yasaya konulacak bazı teknik düzenlemeler bulunuyor. AK Partililer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heybesinde daha çok turp var. Seçim yaklaştıkça bunları birer birer çıkaracak” diyor. Teklif yasalaştıktan sonra EYT’lilerin ilk maaşı almaları ise seçimin tam da arifesine denk getirilecek.
Bu arada artık yaşa takılmadıkları için EYT’liler diyemeyeceğimiz yeni emekliler bayram ikramiyelerini de zamlı olarak alacaklar. Yani emekli ikramiyelerine de bir artış yapılması yönünde çalışma yapılıyor.
Memurlar, kamu çalışanları yüzde 25’lik artıştan memnun kalmayınca Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grup toplantısında ek yüzde 5’lik bir artış daha yapılacağını açıkladı. Bu da çalışanları memnun etmezse seçimden önce bir düzenleme daha söz konusu olabilir.
Yani seçimi kazanmak için her türlü imkân seferber edildi. Özel sektör çalışanlarının da gözü kulağı şirketlerin yapacağı zamlarda… Bunun da vurgulamalıyım. Asgari ücrete bakılarak mı yoksa memur zammı baz alınarak mı maaş artışları yapılacak. Çalışanların reel kaybı gerçekten bu yapılan artışlardan çok daha fazla. Vatandaşın satın alma gücü oldukça düşmüş durumda… Ne yaparsanız yapın fiyat artışlarına yetişemiyorsunuz…
Hükümet, bunları yaparken, muhalefet ne yapıyor derseniz? Bugün 5’lı masanın Gelecek Partisi ev sahipliğinde toplantısı var. 6’lı masanın seçim vaatleri anlamına da gelecek ortak seçim beyannamesi ve geçiş sürecinin yol haritası bu toplantıda ele alınacak. Alt komisyonlar çalışmalarını tamamladı. Toplam 2 bin 200 maddelik bir metin hazırlandı. Bu metinde sadeleştirme yapılacak ve 150-200 sayfalık bir seçim beyannamesi hazırlanmış olacak. Her partiye eşit sayfa sayısı ayrıldı. Ortak metin 9 ana başlık ve 72 alt başlıktan oluşuyor. Ana başlıklar; Kamu Yönetimi, Yolsuzlukla Mücadele ve Şeffaflık, Ekonomi-Finans-İstihdam, Sektörel ve Bölgesel Yatırımlar, Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Sosyal Politikalar, Dış Politika, Güvenlik ve Savunma, Hukuk, Adalet ve Yargı…
Bunların içinde en çok merak edilen ekonomiyle ilgili olanlar. Bunun yanı sıra Adalet ve Yargı, özgürlükler ve temel haklar da merak ediliyor. 6’lı masanın hükümetin hayata geçirdiği vaatlerle baş etmesi pek mümkün değil. Sonuçta hükümet yapıyor, 6’lı masa ise yapacağını söyleyecek...
Burada vatandaşın tercihini etkileyecek temel mesele, gelecekte ekonominin gidişatına yönelik beklentiler olacak. Yani 6’lı masa, bu beklentileri yönetecek ve halkı ikna edecek somut adımlar atmaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı adayı meselesi ise partiler henüz çalışmalarını bitirmediğinden bir sonraki toplantıda yani İyi Parti’nin ev sahipliğinde konuşulacak. Bu arada beyanname ve adayın eş zamanlı açıklanması söz konusu olabilir. Eli kulağındadır diyebiliriz. Zayıf ihtimal de olsa 6’lı masadan tek aday veya çoklu aday çıkabilir. Ancak masanın dağılacağına yönelik kimsenin büyük bir beklentisi olmasın.