YSK güven veriyor
Ortalıkta dolaşan kirli, manipülatif bilgilere ve şayialara rağmen Yüksek Seçim Kurulu, aldığı kararlarla güven veriyor. Açıkçası, 11 üyesinin tamamının hiçbir seçim tecrübesi olmadığı için süreçte, ciddi hatalar yaşanabileceği konusunda benim de endişelerim olmuştu.
Aman nazar değmesin!
Bugüne kadar gerek ilçe seçim kurulları, gerekse il seçim kurulları gerekse de YSK’nın Anayasal ve yasal yetkilerini kullanmada milim şaşma görmedik.
Demek ki YSK’nın kurumsal hafızası ve kurumsal kapasiteleri her zaman devreye girebiliyor.
Bu, vatandaşlarımız ve kurumlarımız adına sevindirici bir gelişme. Bu seçimde de akıl ve ferasetin, görev bilincinin her zaman devrede olacağına inanıyorum.
Büyüklerimizden öğrendiğimiz ve bizim de tecrübeyle destekleyerek savunduğumuz; sandığa sahip çıkan, vatandaşın iradesine sahip çıkan, her şartta kazançlı çıkar.
Bildiğiniz gibi Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na İçişleri Bakanlığı ve İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda güvenlik gerekçesi ile Türkiye geneli sandık bilgilerinin; il, ilçe ve mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının GAMER Başkanlığı’na excel formatında iletilmesi talep edilmişti.
İlk olarak İzmir’in Kiraz ilçesi seçim kurulu, kaymakamlıktan gelen bu talebi reddetmişti.
Ardından başka ilçe seçim kurullarına da bu yönde talepler iletilince, Yüksek Seçim Kurulu konuyu görüşmek üzere toplandı. YSK’nın gerekçeli kararında; GAMER’in, seçim iş ve işlemleriyle ilgili bir görevi bulunmadığından bu bilgilerin Bakanlığa iletilemeyeceği belirtildi.
YSK’nın gerekçeli kararında; 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın, seçimlerin genel yönetim ve denetimi başlıklı 79’uncu maddesinin ikinci fıkrasında, “Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve TBMM üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhte başka bir mercie başvurulamaz” hükmü hatırlatıldı.
Hollanda’da oy kullanma işlemi sırasında tespit edilen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isminin yer aldığı mühür basılan yuvarlakta bulunan nokta işareti nedeniyle 225 oy pusulası kullanılmadan tutanakla ayrıldı. Bu konuda da vatandaşın kafasında oluşabilecek istifhamlar giderildi.
YSK’nın ve seçim kurullarının kararlarına ve düzeltmelere ilişkin kamuoyuna yansıyanlar kadar yansımayan konular da var.
Örneğin; Kayseri’de kullanılacak pusulalarda da basım hatası tespit edildi. Kayseri’de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde 3 bin 170 sandıkta 1 milyon 26 bin seçmen oy kullanacak. TBMM seçimi pusulasında tespit edilen basım hatası nedeniyle 1 milyon 268 bin pusula imha edildi. Yerine düzeltilmiş yeni pusulalar basıldı.