PKK'nın yeni proje örgütü...
Türkiye, kendi iç güvenliğini sağlamak ve bölgesel kaosu kendi sınırları dışında karşılamak üzere Suriye haritası üzerinde kendine yer ayırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin ve çevresini kontrol altına alması, terör örgütü PKK’ın “Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu” hayalini suya düşürdü.
Suriye sahasında daha uzun yıllar sürmesi öngörülen askeri ve siyasi çatışma sürecini tüm ihtimallerini dikkatle takip etmemiz gerekecek. Zira sahada kısa vadeli şaşırtmacalı hamleler hız kazandı.
Dün MGK toplantısında özellikle vurgusu yapılan ‘proje örgütler’ ifadesi toplantıda olası hamlelere yönelik önemli bir mesajdı.
Afrin ve Sincar’da yürütülen son operasyonların örgütü psikolojik olarak oldukça sarstığı görülüyor. Zira bölgedeki yerel siyasetçilerin ve hatta örgütün nelerle karşılaştığı apaçık ortada. Örgütün bunca teknik desteğe, alan kaybına ve daha da önemlisi bölge halkında yükselen tepkilere rağmen ABD’nin hala PKK’yı desteklemekteki amacının temelinde, Sünni Araplar ve PKK’nın kontrolündeki siyasi yapı ile tabanı uzlaştırma modeli olduğu ortaya çıkıyor.
Yeni bir 'proje örgüt', ABD eli ile kuruldu ve bu 'proje örgüt' PKK’nın Suriye’de adını değiştirdi. Yeni proje örgütünün adı ise “Suriye el Mustakbel” yani Geleceğin Suriyesi...
Geride bıraktığımız hafta sonu PKK Rakka’da yeni kurduğu partisinin ilk kongresini gerçekleştirdi. ABD’li siyasi danışmanların hazırladığı tüzük sessiz sedasız ilan edildi. Önümüzdeki süreçte, Suriye’de yeni 'proje örgüt' için hazırlıklar tamamlanmış oldu.
Afrin operasyonu ile birlikte, Suriye sahasında terör örgütü PKK’ya yönelik artan ve hiç beklemediği baskı ve buna bağlı olarak Türk yetkililerin ikinci hedefin Münbiç olacağı yönündeki açıklamalar, örgütün ABD eli ile yeniden dizaynını zorunlu hale getirdi.
Suriye el Mustakbel,ilk kongresini Kürt bölgesindeki bir kentte yapmak yerine, ABD’li danışmanların tavsiyesi üzerine Arap kenti Rakka’da gerçekleştirdi. Bu hamle Rakka ve Münbiç’te geride bıraktığımız bir ay içinde artan tepkiler üzerine bilinçli olarak tercih edildi.
Türkiye'nin diplomasi arenasında PKK’nın Suriye kolunun, Fırat’ın doğusunda Arap ve Türkmenleri temsil etmediği yönündeki tezleri, örgütü apar topar konsept değiştirmeye mecbur bıraktı. Türkiye açısından Afrin operasyonu sürecinde izlenen diplomatik hamleler önemli veriler oluşturdu. Öyle ki Rakka ve Münbiç’te Sünni Araplar arasında tepkiler de arttı.
Sünni Arapların ağırlıkta yaşadığı bölgelerde, PKK ve örgüt elebaşının flamalarının asılması beraberinde ciddi tartışmalara da zemin hazırlamıştı. Rakka operasyonunun sona erdiği tarihten bu yana ABD ve Suudi Arabistan bölgedeki Sünni Arap aşiretleri, PKK ve PYD ile birlikte hareket etmeleri hususunda koordine ediyordu. PKK’nın, Kürtlere olduğu gibi yerleşik hayata dahi zor alışan Sünni Araplara ‘Kuzey Kore’ modeli bir yönetim modeli dayatması düşünülenden çok daha derin çelişkilere ve tepkilere neden oldu. Örgütün kendisi dışındaki herkese baskı kurmasının ortaya çıkardığı sonuçlar üzerinde ABD’li danışmanlar örgütün bölgede tutunabilmesi adına isim değişikliğine gitti.
2015’te PYD’nin o günki koşullarda eş başkanı konumundaki Salih Müslüm’ün, Suriye’nin Haseki ilinde gerçekleştirilen PYD kongresinde tüm bölge halklarına eşit mesafede durulacağının ilan edilmesinin üzerinden tam 3 yıl geçti... Ama bu söyleme rağmen PYD ve YPG’nin bölgede uyguladığı tehcir politikaları neticesinde 480 bini aşkın insan bölgeyi terk etti. Bu arada Sünni Arap, Türkmen ve diğer küçük grupların dışında bölgeyi terk eden 260 bin Kürdü de unutmamak gerekiyor.
Yeni 'proje örgüt', parti programını ve iç tüzüğünü de açıkladı. Buna göre “Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve partinin ayrılıkçı eğilimlere karşı olduğunun altı çizildi; Suriye ordusunun sağlıklı ulusal temeller üzerinde yeniden oluşturulması, ülke içi bir emniyet mekanizması kurulması, kimseyi dışlamadan içerideki ve dışarıdaki demokratik güçlerle birlikte çalışarak bir ittifak şekline ulaşılması çağrısı yapıldı." Bu tüzük PKK’nın Afrin operasyonu sonrası bölgedeki bağımsızlık hatta federasyon iddialarından uzaklaştığını gösteriyor.
PYD yeni partinin PYD’nin alternatifi olduğunu yalanlasa da PYD yanlısı medyanın yeni kurulan partinin tanıtımını yapmaya gösterdiği ilgi, bu partiye gelecekte, kuruluşunun her aşamasında hazır bulunan Washington’ın istediği yönde bir rol biçtiğini gösteriyor.
Ancak ben daha önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Terör örgütünün bölgedeki yeni partisi aynı zamanda Suriye’nin kuzeyindeki Arap unsura, bulunduğu bölgede bir rolünün olması ve Şam’daki hükümetten uzaklaşması için bir parça karar hakkı tanımak üzere kuruldu. Amaç ise ABD varlığını Suriye halkı ile siyasi temelinde perçinleyecek bir realite yaratmak ve en azından ana omurgası PKK tarafından oluşturulan Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) tabi bölgelerde ABD düşmanlığını sonlandırmak.
***
Haliç Üniversitesi Gönüllülük Kulübü öğrencileri, kendi aralarında gerçekleştirdiği değerlendirmeleri ile beni ve değerli arkadaşım Didem Aslan'ı ödüle layık gördüler. Programlarına katıldım. Gençlerin gözlerindeki heyecan ülkeme olan umudumu bir ke daha arttırdı. Kendilerine teşekkür ediyorum.