Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Covid-19 krizi dünyadaki birçok organizasyonun iptaline neden oldu. Gözlerse Suudi Arabistan’ın bu seneki Hac organizasyonuna dair alacağı kararda. Suudi Hac bakanlığı bu konuda bir rapor hazırladı. Son kararı Kral Selman verecek.

        Raporda; Mekke ve Medine’deki otellerin yüzde 76’sının pandemi koşullarını yerine getirmekte yetersiz kalacağı vurgusu yapılmış. Diğer taraftan restoranların koşulları, hacıların şehir merkezlerinde bir arada bulunma şartları ve rehberlik hizmetlerine olan ihtiyacı nedeniyle sıkıntılı bir organizasyonun olacağı belirtilmiş. Ayrıca Türkiye dışında diğer Müslüman ülkelerin pandemi tablosunun belirsizliğine de vurgu yapılmış.

        Kral Selman’ın önünde iki aşamalı bir yol haritası var. İlki bugüne kadar kapılarına kilit vurmayan Kabe’ye her ülkeden çok sınırlı sayıda, sadece erkek hacıların alınması gündemde. Kaynaklarım, sınırlı sayının her ülkeden yüz kişi olabileceğini ve her ülkenin belli saat dilimlerinde kutsal alanlarda ibadetlerini yerine getirebileceği bir organizasyon planından bahsediyor. Ancak bu yöntem zorlayıcı olarak değerlendiriliyor.

        Diğer plan ise bu sene Kâbe’nin onarıma alınması ve tüm otellere yeni normale uygun şartlarda çalışmaları için bir yıllık onarım süresi verilmesi ve mali destek sağlanarak sürecin başlatılması.

        Kral Selman ise hava sıcaklıklarına bağlı olarak ve pandeminin yayılma şiddetine göre 10 Haziran’a kadar bir karar verecek.

        Türk Profesör Covid-19 aşısını bulmak üzere

        Almanya’nın Mainz Merkezli Biontech Şirketinin Kurucusu 53 yaşındaki Türk asıllı Uğur Şahin, yakında koronavirüs aşı testlerinin sonuçlarını sunacak.

        Ülkemiz açısında gurur verici. Almanya’da yaşayan gurbetçilerimizin entegrasyonu açısında da önemli bir gösterge. Geçtiğimiz günlerde gurbetçilerimizin ev ve iş yerlerine saldırılar olsa da onlar artık Almanya’nın asli unsurları durumunda.

        Bugüne kadar spor ve iş dünyasında adını duyuran gurbetçilerimiz Almanya’da farklı alanlarda büyük işler yapabilecek potansiyele sahip.

        Eksiklik ise bizde zira hâlâ yurt dışında milyonlarca yurttaşımızın yaşamasına rağmen güçlü bir diasporaya sahip değiliz. “Yolu Anadolu’dan geçen herkes Türkiye diasporasının bir parçasıdır” diye işe başlarsak tüm siyasi yelpazede yer alan gurbetçilerimizi bir arada tutma imkânımız olur.

        Almanya’daki başarı hikayemize dönecek olursak…

        Uğur Şahin, muhtemelen Almanya'nın en başarılı bilim insanlarından. Kendi kurmuş olduğu şirketi Biontech, Covid-19’a karşı mücadele eden cephenin başını çekiyor. Üzerinde çalıştıkları aşıyı 200 gönüllüden ilk 12'si üzerinde Mainz'daki laboratuvarlarında denediler bile.

        Buna paralel olarak şu anda ABD'de de ikinci bir test serisi yürütülüyor. Biontech, genetik manevralar sayesinde Sars-CoV-2'ye karşı ilk aşıyı sunanlardan biri olabilir.

        REKLAM

        Haziran veya Temmuz 2020’de aşının bağışıklıkla ilgili tepkilerine dair ilk verileri yayımlamayı planlayan Türk bilim insanı Şahin, projeye dört adayı test etmekle başladı. Adaylardan biri de Türk. Eğer her şey yolunda giderse şirketi gelecek yıl, ABD ilaç devi Pfizer ile yüz milyonlarca aşı üretmeyi planlıyor.

        Şahin, İskenderun şehrinde doğdu, Köln'de tıp okudu ve şu anda Mainz'da kanser araştırmaları profesörü. 2008 yılında Biontech şirketini kurmuş. Şirkette ayrıca Şahin ile evli olan doktor Özlem Türeci ve kıdemli meslektaşı Christoph Huber de çalışıyor.

        Biontech şirketi kendini bir aşı uzmanı olarak görüyor. Şahin, yılın başlarında Çin'de yeni bir koronavirüs salgınının yayıldığını duyduktan kısa bir süre sonra uygun bir aşı üzerinde çalışmaya başlamış.

        Kod adı: BNT162.

        Proje adı: "Işık Hızı".

        Hazırlıklar haftalardır devam ettiği için ilk testler erkenden başlayabilmiş. Mainz’daki şirket Pfizer'e ek olarak, Çin’deki Fosun şirketler grubu ile de iş birliği yapıyor.

        İlaç şirketi Hexal'ın kurucusu ve Biontech'in önemli bir kredi vereni olan Thomas Strüngmann, geçen yılın başında "Biontech, biyoteknoloji endüstrisinin Amazon’u olabilir." dedi.

        Şahin, Covid aşısının “yüksek derecede bağışıklık” sağlayacağı inancında. Uğur Şahin bu işi başarırsa, dünyayı kurtaracak. Ülkemizin gururu olacak.

        Şansın bol, yolun açık olsun Uğur Şahin.

        Diğer Yazılar