Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Lenf bezlerinin büyümesine lenfadenopati denir. Lenfadenopatilerin çoğu iyi huyludur, ancak nadiren kansere yol açanları da vardır. Bu nedenle yakından takip edilmeleri gerekir

        Lenf bezlerinin büyümesine lenfadenopati denir. Çapı 1 cm altında olan lenf düğümleri risk taşımazlar. Çapı 1.5 cm üzerinde olan lenfadenopatiler ise riskli kabul edilirler. Lenf düğümleri, pirinç tanesinden zeytin tanesine kadar değişen boyutlarda olan bezlerdir. Yüzeysel ya da daha derinlerde olmak üzere vücudun her tarafına dağılmışlardır. Yüzeysel olanları boyun, koltuk altı ve kasıklarda, derin olanları ise göğüs ve karın boşluğunda yer alırlar. Yüzeysel lenfadenopatilerin takipleri elle muayene ve USG ile yapılır. Karın içi ve göğüs boşluğundaki lenfadenopatiler ise USG ve bilgisayarlı tomografi ile takip edilirler. Göğüs boşluğunda 1.5 cm’yi, karın boşluğunda ise 2 cm’ yi geçen lenfadenopatiler patolojiktir, daha ileri tetkik ve yakın takip gerektirirler. Lenf bezlerinde büyüme yalnızca boyun, koltuk altı ya da kasıklarda olabileceği gibi tüm vücuda yayılmış da olabilir. Yaygın büyümeler ciddi sorunlara işaret edebileceğinden öncelikle AIDS ve kanser taramaları yapılır. Öte yandan diş çürükleri ve üst solunum yolu enfeksiyonları da çene altı ve boyun lenf bezlerinde büyümeye neden olur.

        - Lenf bezleri ne işe yararlar?

        Lenf bezleri, vücud sıvılarımıza karışan yabancı maddeleri süzerler. Böylece bir yandan zararlı olan maddeleri yok ederlerken öte yandan bağışıklık sistemini güçlendiren antikorlar üretirler.

        HODGKİN HASTALIĞI

        Hodgkin hastalığı da bir tür lenfomadır. Ateş, gece terlemesi ve kaşıntı, bu hastalığın karakteristik bulgularıdır.

        İştahsızlık zayıflama kaşıntı

        - Lenfoma nedir?

        Lenfoma çok hızlı seyreden bir lenf bezi kanseridir. Ancak tedavisi yüz güldürücüdür. Bu yüzden erken tanı son derece önemlidir. Çocukluk çağından ileri yaşa kadar her dönemde görülür. Lenfomanın karakteristik bulgusu büyümüş olan lenf bezleridir. Lenf bezleri gözle görülür, elle tutulur boyutlarda olmalarına rağmen genelde ağrısızdırlar. En sık boyun, kasık ve koltuk altı lenf bezleri tutulur. Uzun süren ateş ve gece terlemeleri sıktır. Ayrıca iştahsızlık, zayıflama, kaşıntı, aşırı yorgunluk dile getirilir. Lenfomanın nedeni bilinmemektedir. Aşırı yorgunluk, kimyasal maddelere maruz kalma, bağışıklık sisteminde zayıflama, lenfomadan sorumlu tutulan başlıca etkenlerdir.

        Parazit ya da tüberküloz

        - Lenfadenopati nedenleri?

        10-15 gün içinde ortaya çıkan lenf bezi büyümeleri, genelde bakteri ya da virüs enfeksiyonlarına işaret ederler. 3 haftadan daha uzun süren lenfadonepatiler, tüberküloz ve lenfoma düşündürür. Birkaç yıldan beri süre gelen lenfadenopatilerde parazit ya da tüberküloz olasılığı yüksektir. Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da lenfadenopatiye yol açabilir. Bunların başında fenitoin, penisilin, sefalospirin ve kaptopril grubu ilaçlar gelir.

        ROMATİZMA VE AIDS

        Lenfadenopati nedenleri

        - Enfeksiyon hastalıkları

        - Toksoplazma

        - İnfeksiyöz Mononükleoz

        - AIDS

        - Lenfoma

        - İlaçlar

        - Romatizma

        Lenfadenopati yapan ilaçlar

        - Fenitoin

        - Beta bloker

        - Kaptopril

        - Sefalospirin

        - Penisilin

        - Kinidin

        Diğer Yazılar