Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD Başkanı Trump’ın onayıyla yürürlüğe giren seyahat yasağı aile büyüklerini, dayıları, amcaları, halaları hedef alınca, ülkede kıyamet koptu. Instagram’da ve Twitter’da yayılan ‘Yasaklı babaanneler’ hesabının sahibi, yaşanan hayal kırıklığını anlatıyor.

        Ö yle de bir mevsim ki, her güzel şeyin kutlaması bu aylarda olur. Bitişlerin, başlangıçların mevsimi... Öğrenciler mezun olur, gençler bu aylarda nişanlanır, evlenir. Bunların hiçbiri olmasa da tatil mevsimi işte, herkesin kışın çalışa çalışa kenara ayırdığı 15 günü varsa, sevdikleriyle yan yana durmak ister. Lakin ABD’de Yüksek Mahkeme işi kestirip attı. Yaz ya da kış, seyahat yasağı iptal edilmediği sürece Amerika’ya Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan veya Yemen’den bir tane bile büyükanne, dede, hala, teyze, amca, dayı, yeğen giremeyecek. Çünkü bu karara göre bu sıfatları taşıyan insanlar gerçek aile yakını sayılmıyor. Teyzeler, dayılar yok hükmünde. Ama Başkan Trump, “Ulusal güvenliğimiz için açık bir zafer” diyerek mahkemenin kararını tebrik etti. Tüm bu yasaklama hikâyesinin başladığı tarihte, yani Trump’ın 27 Ocak’ta imzaladığı başkanlık kararnamesiyle, nüfusunun çoğu Müslüman 7 ülkenin vatandaşlarına 90 gün, mültecilere ise 120 gün ABD’ye giriş yasağı gelmişti. Kararın ardından havaalanlarında protesto gösterileri düzenlenmiş, kararname, “ayrımcı” olduğu gerekçesiyle federal temyiz mahkemeleri tarafından reddedilmişti. Ama işte geldi gitti derken karar kesinleşti. Babaanneler ve anneanneler ve tüm dedeler ulusal güvenlik için tehditti ve Amerika’ya giremezlerdi.

        YASAKLI BÜYÜKANNELER INSTAGRAM’DA

        Kararın üstüne kıyamet koptu. Twitter’da ve Instagram’da başlatılan “bannedgrandmas” etiketi altında yüzlerce fotoğraf,yorum paylaşılmaya başladı. Ardından tüm bu fotoğraflar ve hikâyeler Instagram’da ‘bannedgrandmas’ hesabında buluşur oldu. Fikrin yaratıcısı Holly Grades “yasaklı büyükanneler” hesabının arkasındaki hikâyeyi anlattı. Grades, “büyükanneler terörist değildir” etiketinin peşine takıldıklarında bu işin bu kadar büyüyeceğini, viral hale geleceğini tahmin etmediklerini söylüyor. Hepsi ailede sevdiklerinin, ailede özledikleri yaşlıların fotoğraflarını paylaşırken aslında bu seyahat yasağının bir de insani yüzü olduğunu anlattıklarını fark edince hesabı açmaya karar vermişler. Grades, 31 yaşında anne tarafı İranlı, baba tarafı Amerikan bir analist ve kendisi Kudüs’te yaşıyor. “Gerçekçi olmak gerekirse, kimin büyük annesi birterörist saldırıda yer almıştır, hangimizin büyük annesi böyle bir şeye kalkışır. O kadar saçma ki!” diye öfkeyle anlatıyor. Aile büyüklerinin eskiden de kendisini ziyaretinin ne kadar zorlu geçtiğini anlatan Grades, şimdi bu ziyaretlerin artık imkânsız hale geldiğini ve geçen sene evlendiği kocasıyla anneannesinin veya dedesinin belki de hiç tanışamayacağını söylüyor. 30 Haziran’da açılan hesaba gelen takipçi veya beğeni sayısı aşırı rakamlarda olmasa da Amerika’daki medya organları hesabı yakın takipte. Ve aynı zamanda ırkçılar ve İslamofobikler de yakın takipte. Hesapta paylaşılan her fotoğrafın altında muhakkak ırkçı, birbirinden kötücül yorumu okumak mümkün: “Keşke bu yasak sonsuza kadar sürse!

        Kendi ülkenizden dışarı çıkmayın daha iyi!” sadece birkaç tanesi ve hafifi.

        BERNIE SANDERS’IN KARISI DESTEK ATIYOR

        Hesaba destek atan isimlerden biri de geçen seçimde başkan adaylarından Bernie Sanders’ın karısı Jane Sanders. Grades, büyükannelerin onlar için gelenek ve tarih demek olduğunu, onların elinden yenilen yemeğin kimseden yenmediğini, anneanne veya babaanneyle geçirilen günlerin unutulmaz olduğunu anlatıyor. “95 yaşındaki Farhad veya 82 yaşındaki Maryam mı terör saldırısı düzenleyecek? Allah aşkına hiç böyle bir saçmalık olur mu?” diye soruyor. Olmaz elbette. Peki ne olacak? İyi tamam, bu hesabı açtınız, hashtag de var, bu çaba bir çözüm getirir mi? Grades aslında ilk etapta insanların biraz empati kurmalarına çabaladıklarını, bu yasağın insanların hayatını nasıl etkilediğini göstermek olduğunu söylüyor. Eğer insanlar kendilerini Senato’da temsil eden insanlara yazarlarsa, yeterince imza toplanırsa belki de bu karar iptal edilir. Ama ekliyor: “Kulağa çok gerçekçi gelmese de denememiz lazım!” Uzaktakilerin durumunu da hayal kırıklığı ve hüzün olarak tanımlıyor. Bu arada ABD’de çok yoğun bir şekilde bulunan İranlıların bu yasaktan çok etkilendiğini, ülkeye bu kadar katkı yapan ailelerin bunu kırıcı bulduğunu anlatıyor. MAMANİ JOON, MAMAN BOZORG Torunların ruh halini sorduğumda, “Onların bizi yemeklere ve öpücüklere boğmasından mahrum kaldık. Ghormeh Sabzi’yi (bir İran yemeği) sadece büyükannem yaparsa yerim” diye anlatıyor. Binlerce insanın ‘mamani joon’larına (canım anneannecim), ‘maman bozorg’larına (nene) kavuşmaları yüksek mahkemelerin insafına kalmışsa da hakikaten bazen bazı hikâyelere uzaktan bakmak lazım; 95 yaşında Farhad diye terörist olmaz zira.

        Diğer Yazılar